Отговори
# 1 590
Много благодаря за отговорите. Това е указано в чл 59 на Наредба 10
https://lex.bg/index.php/bg/laws/ldoc/2136904663

Май не се определят от училището допълните оценки, ами се гледат средно от дипломата от раздел А

Ето и обяснено в сайта на едно училище:

При класиране учениците с равен бал се приемат, дори ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно чл. 59 от същата наредба обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели:

–            сбора от резултатите от националното външно оценяване;

–            сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки;

–            средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика, в дадената паралелка се класира ученикът с повисокия показател.

сигурно рядко се случва, но масово родители смятат, че значение имат балообразуващите оценки.

# 1 591
  • София
Vany6a, попитах девойката. Каза, че в началото се е насочила към В, но Странджата не е войвода и се е замислила по-свриозно. Писала е Г.

До скоро би ми било смешно някой да се притеснява, че няма да дадат точки, ако е написано нещо повече. После голямата ми дъщеря отиде да си види матурата по история. И тя, и класният й са били в шок. Фактологически напълно верни отговори не са били оценени, защото е дала контекст, без който отговорът не е пълен.

# 1 592
  • Пловдив
Моят на 16 задача е дал като отговор целият абзац от текста "Писменото искане за издаване на лична карта....". Доколкото разбрах и това нямало да се признае като правилен отговор.
За съжаление губи 7т. заради тези грешки, които не доказват незнание и неподготвеност.
От къде разбрахте и защо да не се признае като верен отговор, като абзацът включва отговор на това което се пита?
"В листа на отговорите запишете каква е причината за отказа на служителката, според информацията в текста?"
"Писменото искане за издаване на лична карта на непълнолетните трябва да подадат лично и в присъствието на родител, който полага подпис в заявлението."

Мойта дъщеря и тя е написала за отговор точно това от текста. Детето смята че е написало верен отговор. Ако наистина не го зачетат за верен и не дадат точки- как да се обясни на детето защо не му го приемат....
Аз не разбрах, кой казва, че няма да го зачетат за верен отговор?

# 1 593
Много благодаря за отговорите. Това е указано в чл 59 на Наредба 10
https://lex.bg/index.php/bg/laws/ldoc/2136904663

Май не се определят от училището допълните оценки, ами се гледат средно от дипломата от раздел А

Ето и обяснено в сайта на едно училище:

Скрит текст:
При класиране учениците с равен бал се приемат, дори ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно чл. 59 от същата наредба обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели:

–            сбора от резултатите от националното външно оценяване;

–            сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки;

–            средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика, в дадената паралелка се класира ученикът с повисокия показател. [/color]

сигурно рядко се случва, но масово родители смятат, че значение имат балообразуващите оценки.

И за да не тълкуваме и да не хващаме псоедния показател като пръв, ето го текста:

Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

Т.е. първо сума на НВО. Ако пак са равни, то сума от балообразуващите. Ако и след това сравнение пак има равни, то се гледа средноаритметичното на раздел А...

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 14:15 от peneva_a

# 1 594
  • Sofia
Аз да кажа, че никоя от изброените алтернативи на ТУЕС не е негова алтернатива. Ако не стане ТУЕС, бих предпочела за детето си друг вид гимназия, пък да си учи компютърните неща в курсове.

С големия два пъти съм гледала оценени работите по БЕЛ (НВО 7 и НВО 10клас), защото мястото за "гледане" ни е близо - "Киров" до автогара Овча Купел. Математиката се гледа в "Джон Атанасов" и никога не съм намирала ентусиазъм да се замъкнем до там. Не знам дали тази година ще сменят местата.

# 1 595
Аз да кажа, че никоя от изброените алтернативи на ТУЕС не е негова алтернатива. Ако не стане ТУЕС, бих предпочела за детето си друг вид гимназия, пък да си учи компютърните неща в курсове.

Добро мнение, въпросът е какъв вид гимназия.... "Кварталното" училище с най-висок бал /32ро в нашия случай/? Това ли е правилния подход?

# 1 596
Ако е момче, аз бих пратила в Правец - това е единствената алтернатива на ТУЕС.
За съжаление, моята се отказа, а пък явно и балът няма да й стигне. Моля се за чудо!

# 1 597
аз сложих линк, който иска да прочете чл 59

# 1 598
Момиче е, и не ми се праща в Правец.

Аз бих я пратила в езикова, но тя не иска.

# 1 599

Добро мнение, въпросът е какъв вид гимназия.... "Кварталното" училище с най-висок бал /32ро в нашия случай/? Това ли е правилния подход?
Аз съм склонна на това, но детето не иска. Тропа с крак за неговото си и даже твърди, че ще пътува с 3 рейса. ЛошУ мий!
Doro - ще пиша на ЛС. Надявам се да не те притеснявам ( извинявам се за " Ти", но от вътре ми идва, то тука почти рода си станахме)

# 1 600
Момичета, не следя софийските училища, но във въпросното ТУЕС, не приемат ли с утрояване на математиката? Ако е така, минал е само българският. При един добър резултат утре на математика може да имате шанс. Все пак не се знае и конкуренцията как са се справили вчера и как ще се справят утре. И да, хубаво е да има и подготвени алтернативи.
По въпроса за дисциплина и ниво в дадено училище - и аз съм да потърсите мнения от повече страни. И все пак, в един и същи набор, в едно и също училище, между различните паралелки може да има голяма разлика, зависи какви деца ще се съберат, как ще се сработят, от какви семейства идват, на какво разчитат... Да не говорим за разликата в различните набори.

# 1 601
Аз също мисля, че няма реална алтернатива на ТУЕС и ако не стане там, по-добре тези умения да се развиват с курсове, школи и по-късно - университет.

ТУЕС утрояват математиката, да.

# 1 602
  • София
аз не съм следила много днес, ама се зачудих,  че някоя от майките нагоре смята че няма да успеят за ТУЕС... ама чакайте малко, то там не се ли взема основно оценката от НВО мат, защо отсега детето да няма шанс се чудя
Може пък утре да направи много силна матура, що не....
Отделно ако е момиче, все си мисля че има по-хубави училища за момичета от ТУЕС ( мое мнение де) , то и там са си момчешки класове и е по момчешко как да кажа Grinning

# 1 603
Да, Мат НВО е 3 пъти, но се искат и оценки от дипломата, а с 5-ци си тотално назад. За там се бият само първенци, особено в дипломите.

# 1 604
Аз съм майката, и досега на пробните по математика сме имали макс 80 и затова.
И понеже мислехме за Джонката, си бях спокойна - ако не стане ТУЕС, отиваме в другото.

И сега съм в отправна точка за резервен план.

Програмиране й е страст, какво да я правя  като е момиче Simple Smile и досега сме на курсове, та ни се искаше като основно образование.

Оценките от дипломата са физика и математика, не БЕЛ, със шестици сме, но пак трябват още точки на матурата.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 14:50 от Doro

Общи условия

Активация на акаунт