Отговори
# 75
Знам, че е обсъждано, но не мажах да намеря из темете...Някога падала ли се е геометрична задача с допълнително построение?

# 76
  • София
Да, през 2018-та. Но след това изпитът рязко се опрости.

# 77
Оф, дано устискат децата.
Май не трябваше да му давам Междучасието вчера след драмите в училище.
От 1ва част -8 точки, като едната грешка е нещо което знае. 15 градуса ъгъл в правоъгълен триъгълник и височината срещу него е 1/4 от хипотенузата, той решавал с 1/5та.
19та откровенно не я е решил. Няколко пъти сме обяснявали система с 3 уравнения, но не се е справил. Дори не си ги е записал. Ако ги беше записал току виж да ги види.
От 2рата част процентите е объркал -3 му слагам. Та станаха -11.
wave - ако може и 23та задача да качиш да видим каква ще е присъдата.
И въпрос към учителите - в 8ми клас ли се учи система от уравнения?
Да знам дали лека полека да го почна лятото. На мен ми бяха лесни, но на него му е трудно...
Бихте ли публикували зад. 19, че ми стана интересно.
Системи от уравнения се учат в 9. клас.

19 задаче е от така наречениете основни задачи, не се решава с уравнение с три неизвестни, а се използва образуването на равнобедрени триъгълници

# 78
Мама Ру, преразказът не е върху непубликуван  а върху неизучаван текст. Например "Ева, която расте и се смалява" е от сборник разкази на Иванка Могилска
От кой сборник е разказа?
Защото по критериите на Министеството, текста трябва да е непознат. Обикновенно се избира от банка текстове, писани специално за НВО.
Критериите за текста са следните:
1.Препоръчителен обем до 650 думи;

2. Класическа композиция, ясна сюжетна линия;

3. Две-три (не особено сложни) описания – може да са на хора, природни обекти, предмети и др.;

4. Кратък диалог/ диалози;

5. Отсъствие на редки/архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

# 79
  • Пловдив
Леле, нямате изчитане Simple Smile
На набора днес ще му свалят конците от главата - сам ще е, че ние с баща му сме служебно ангажирани Sad
Вчера минаха снимките за албума, та помолих фотографа, да си поиграе малко с неговите кадри, ако може да замаскира превръзката.
Питах го, дали да му пусна бележка за понеделник и вторник - каза, че вкъщи само ще мисли за изпитите, та по-добре да си ходил на училище. Казах му, че вместо да мисли, може да решава задачи - изкара "погледът на Девата" и даже не ме удостои с отговор Joy
Желанията му са 2 - Правец и МГ-то, в този ред Rolling Eyes

# 80
Бихте ли публикували зад. 19, че ми стана интересно.
Системи от уравнения се учат в 9. клас.
Може да има и друг начин.
Аз я реших с 3 уравнения.

Щастлива съм! - да де от равнобедрените триъгълници идват първите 2 уравнения:
DM + MN = b
NC + MN = b
DM + MN +NC = a

За мен това си е система с 3 неизвестни и 3 уравнения

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 10:49 от sisill

# 81
Четох в предната тема с недоумение какви са тия учители да занимават децата с учебни тетрадки и контузени карти в последните дни преди НВО, но ето, че и нашата учителка по география ни пусна мейл,че проверявала и оценявала (!?) контурни карти вчера, но много деца ги нямало. И ако нямали по 3 оценки, не можела да ги оформи. Е, хубаво е, че си е оставила оценките за последните дни. Сега тези деца трябва да се явят или днес, или на 20 юни за да ги изпита и оформи. Недоумявам.

# 82
Мама Ру, преразказът не е върху непубликуван  а върху неизучаван текст. Например "Ева, която расте и се смалява" е от сборник разкази на Иванка Могилска
От кой сборник е разказа?
Защото по критериите на Министеството, текста трябва да е непознат. Обикновенно се избира от банка текстове, писани специално за НВО.
Критериите за текста са следните:
1.Препоръчителен обем до 650 думи;

2. Класическа композиция, ясна сюжетна линия;

3. Две-три (не особено сложни) описания – може да са на хора, природни обекти, предмети и др.;

4. Кратък диалог/ диалози;

5. Отсъствие на редки/архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.
"Обиковени чудеса" е сборника, но не е при мен и като се замисля може да е издоден след НВО и разказът да е написан специално за изпита. Благодаря за изчерпателната информация! А МОНкак подбират авторите?

# 83
  • Пловдив
Това не е вярно. За тези деца се провежда отделно класиране, след 4-то класиране. Освен за свободните места, имат право да кандидатсват и във всички вече запълнени паралелки, като се приемат надпланово, ако балът им стига за съответната паралелка /ако е по-голям или равен на минималния бал от четвърто класиране/.
Да, права сте! Цитирах думите от родителската среща, без да проверя така ли е.
Ето цитат от Наредбата:
Чл. 94 (1) Учениците, подали заявление за класиране по реда на този раздел, се приемат според бала и поредността на желанията им, както следва:
За прием в VIII клас - на свободните места след четвъртия етап на класиране по раздел IV, а когато няма свободни места - на места над утвърдения държавен план-прием, ако условията на физическата среда позволяват това и балът им е по-голям или равен на минималния бал за приемане в съответната паралелка в VIII клас на четвърти етап от класирането по раздел IV;
(3) В случаите по ал. 1, ако физическата среда не позволява учениците да бъдат записани в желаното училище над утвърдения държавен, съответно допълнителен държавен план-прием, те се приемат според бала и поредността на желанията им, посочени в заявленията, по низходящ ред.

Но отново пожелавам, никой да не се възползва от тази допълнителна дата!

# 84
  • Варна
Мартеа, разсмя ме с контузените карти 🤣

# 85
  • София
Четох в предната тема с недоумение какви са тия учители да занимават децата с учебни тетрадки и контузени карти в последните дни преди НВО, ...
Да живее автокоректорът! Много сполучливо му се получава понякога. Joy

# 86

"Обиковени чудеса" е сборника, но не е при мен и като се замисля може да е издоден след НВО и разказът да е написан специално за изпита. Благодаря за изчерпателната информация! А МОНкак подбират авторите?

Според мен е излязал след НВО-то миналата година.
Не подбират автори, това изрично е записано в изискването. Подбират текст.
Повечето от този тип автори пишат текстове за пари - за фирми или различни канали.

# 87
  • Варна
Вече се обсъждаше, но не помня точно 😊
Каква е сложността на ПИ на Междучасие спрямо реалното НВО?

# 88
  • София
Голяма. Joy За математиката де, бел е ОК.

# 89
Да, по-трудно е от реалното НВО по математика, нарочно. Аз така знам, но също и така са обяснили учители от школата

Общи условия

Активация на акаунт