Слънцезащита - 8 тема

• 55 489
  • 645
  •   1
Отговори
# 270
  • Prismatica Aerie
Lupus4o, съжалявам за състоянието ти и с цялото ми уважение си позволявам да изразя съмнение, че не приемаш на доверие нищо. Изгледала си един подкаст и край с химичните филтри. Simple Smile  Е, добрата новина е, че съществуват по-ново поколение химични филтри (Tinosorb S, Tinosorb M, Mexoryl SX, Mexoryl XL, Uvinul A Plus) , които още никой не е нарочил за смъртоносни, така че може да се ориентираш към продукти с тях, даже имаш такива:
...и две корейски Beauty of Josean и една с бреза, много хидтратираща.
 И скептицизма ти към д-р Мишел Уонг си е лично твоя емоция, но поне проучи коя е тя, защото не е обикновена Ютюбърка козметичен химик, както снизходително я наричаш.
Потърси статии за “chemical sunscreens and endocrine disruption” в бази данни като PubMed например, или Environmental Health Perspectives  защото така се съставя лично мнение, другото е просто цитиране на някой, който ти импонира.
Ето статията за плазмените концентрации, да, проучването потвърждава системна абсорбция след многократно приложение, но не заключава, че тези нива причиняват ендокринни нарушения или други вредни ефекти. Хората сме същества с метаболизъм все пак, ежедневно абсорбираме, вдишваме и елиминираме хиляди съставки, без изобщо да се замислим и системите ни работят активно, ако сме здрави.
Като цяло, изчерпателните прегледи в рецензирани списания обобщават, че въпреки че някои химически филтри показват ендокринната активност в изолирани системи, експозицията в реалния свят от нормалната употреба на слънцезащитни продукти е изключително ниска.

Аз живея в ЕС и приемам неговите закони и регулации, какво препоръчват американските корифеи - не ме впечатлява особено. Дала съм линкове в предишните си постове към позицията на европейската комисия относно някои химични слънцезащитни филтри.
И не, целта ми не е да убеждавам хората, че оксибензона или октокрилена са безвредни - идеята ми е да не се паникьосваме излишно и винаги да търсим алтернативна гледна точка! Да се търси хигиена на информацията и да се опитаме да сме обективни. Всяването на страх е отвратително и презирам всеки дерматолог, който се опитва да ме разтрепери с недоказани факти.
Никъде не е документирано, че  количествата химични филтри, съдържащи се в слънцезащитните продукти  причиняват ендокринни нарушения. Никъде. Simple Smile Засега.

PS Изречението "животните са хранени и инжектирани с дози, каквито човек не може да нанесе мажейки се за краткото си съществуване на тази земя"  е лично моя интерпретация на конкретните изследвания, които съм прочела, а не коментар към самия подкаст, съжалявам ако съм те подвела. В едно от тях, плъховете са хранени с много високи концентрации оксибензон, вследствие на което са показали лека естрогенна активност. Изчислено е, че тази активност би се постигнала, ако човек се маже всеки ден със слънцезащитен крем с 6% оксибензон в продължение на 277 години. Любопитен факт, нищо повече.

PSS
Скрит текст:
Цитат
Добре, как се счита тогава концентрация в кръвта, която е 200-500 пъти по-голяма от този праг, както е установено в in vitro проучванията?
Въпреки че 100–250 ng/mL звучи много по-високо от прага от 0,5 ng/mL, този праг е установен като сигнал за нуждата от допълнителни проверки, а НЕ като праг на токсичност.
200–500 пъти по-висока концентрация би означавала приблизително 100–250 ng/mL в кръвта. Концентрациите от 100–250 ng/mL са измерени при условия на максимална употреба, което означава, че потребителят е нанесъл МНОГО повече продукт, отколкото е обичайно, в смисъл ненормално повече. Организмът има ефективни механизми за метаболизиране и елиминиране на тези вещества, така че дори при тези концентрации не е доказано, че причиняват токсични ефекти. Няма ясни данни, които да показват, че тези нива водят до вредни здравословни ефекти при нормална употреба В РЕАЛНИ УСЛОВИЯ.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 12:50 от Catalinne

# 271
Благодаря ти за милите думи, но, не, не приемам на доверие и не съм си формирала мнението само на база изказани препоръки в популярен подкаст. Позволи ми да имам знания и умения да мога да преценя дали в една подробно разяснена препоръка от лекар, особено след проучване от моя страна, има резон, причина за притеснение или не Simple Smile Сама за себе си, без да налагам нищо на никого Simple Smile

При условие, че животински модели показват стократно завишени концентрации в кръвта и смущения в ендокринните функции и нервната сустема, както и че предварителни данни от проучвания с хора, макар и малко на брой, показват също увеличени концентрации на химичните филтри, и в заключение проучането констатира, че са нужни повече клинични тестове, за да се установи дали има проблем за здравето, или не, нищо алармистко не виждам в позицията на дерматолога.

Напротив, задължение е на всеки изследовател, право е на всеки дерматолог да има своя преценка и да информира обществеността за евентуални притеснения около химичните филтри. Това, че FDA и EMA в момента ги оценяват като безвредни, не означава, че при нови данни, следващи проучвания, които се считат за нужни, позицията им няма да се промени. Ти се основаваш на status quo, на моментната картинка, Д-р Тео и аз  преценяваме, че има вероятност картинката да се промени след няколко години и нямам желание да съм поемала фенолни съединения с години, защото мажа SPF ежедневно.

Съгласна съм за метаболизма, обаче липофилните съедининия не се метаболизират толкова лесно, а както и Д-р Тео обясни, е възможно да се натрупват в тъканите с десетилетия. Не са водноразтворим, като вит C-то например, ако ги приемаш в по-големи количества, просто да се изпикаят.

Скрит текст:
Съжалявам, ако съм се отнесла снизходително към Д-р Wонг, но оборването й изобщо не ме впечатли, за семантика се хвана, а пък като тръгна да обяснява за липофилните съединения и рецепторите, голяма манджа с грозде сътвори. Не прави разлика между трансмемранен транспорт на липофилна молекула и вътреклетъчно действие през рецептор, което даже за козметичен химик е много лош атест, много.

Иначе аз много искам да ме убедиш, че химичните филтри са и ще бъдат безпроблемни и няма никаква причина за притеснение. Simple Smile Много ще ми е лесно да си ползвам моите, които са ми супер и много си ги харесвам, вместо да издирвам сега добър минерален, но си имам съмненията. Не ги налагам на никого обаче. Всеки сам си преценява и взима самостоятелни решения за здравето, както трябва и да бъде. Simple Smile

# 272
  • Prismatica Aerie

Иначе аз много искам да ме убедиш, че химичните филтри са и ще бъдат безпроблемни и няма никаква причина за притеснение. Simple Smile Много ще ми е лесно да си ползвам моите, които са ми супер и много си ги харесвам, вместо да издирвам сега добър минерален, но си имам съмненията.
⬇️
...целта ми не е да убеждавам хората, че оксибензона или октокрилена са безвредни - идеята ми е да не се паникьосваме излишно и винаги да търсим алтернативна гледна точка! Да се търси хигиена на информацията и да се опитаме да сме обективни. Всяването на страх е отвратително и презирам всеки дерматолог, който се опитва да ме разтрепери с недоказани факти.

Цитат
...съществуват по-ново поколение химични филтри (Tinosorb S, Tinosorb M, Mexoryl SX, Mexoryl XL, Uvinul A Plus) , които още никой не е нарочил за смъртоносни..

Ти се основаваш на status quo, на моментната картинка, Д-р Тео и аз  преценяваме, че има вероятност картинката да се промени след няколко години и нямам желание да съм поемала фенолни съединения с години, защото мажа SPF ежедневно.
Разбира се, че се основавам на това, а не на "може би-евентуално-потенциално", освен това не се самоидентифицирам като гризач или клетъчна структура в стъкло на Петри.
Любопитно ми е също, какво ли ще се докаже за слънцезащитната хранителна добавка на доктор Тео, надявам се хората да проявят повече разум и да не си спестяват реапликацията на сънскрийн, употребявайки я..
😉

# 273
Здравейте! Някой от вас използвал ли е слънцезащитата на skin1004 - по конкретно Skin1004 Madagascar Centella Air-Fit Suncream Plus 50ml? Blush Търся качествена слънцезащита, прочетох  тук няколко препоръки – включително от една потребителка, чиято препоръка определено ще включа в своя списък и искам да и благодаря❤.  Запознах се с марката skin1004 наскоро, която предлага не само слънцезащити, но и други козметични продукти. Интернет пространството е препълнено с реклами, но не съм склонна да се доверявам само на тях. Затова ще съм благодарна, ако споделите мнението си за тази марка.

# 274
Скрит текст:

Иначе аз много искам да ме убедиш, че химичните филтри са и ще бъдат безпроблемни и няма никаква причина за притеснение. Simple Smile Много ще ми е лесно да си ползвам моите, които са ми супер и много си ги харесвам, вместо да издирвам сега добър минерален, но си имам съмненията.
⬇️
...целта ми не е да убеждавам хората, че оксибензона или октокрилена са безвредни - идеята ми е да не се паникьосваме излишно и винаги да търсим алтернативна гледна точка! Да се търси хигиена на информацията и да се опитаме да сме обективни. Всяването на страх е отвратително и презирам всеки дерматолог, който се опитва да ме разтрепери с недоказани факти.

Цитат
...съществуват по-ново поколение химични филтри (Tinosorb S, Tinosorb M, Mexoryl SX, Mexoryl XL, Uvinul A Plus) , които още никой не е нарочил за смъртоносни..

Ти се основаваш на status quo, на моментната картинка, Д-р Тео и аз  преценяваме, че има вероятност картинката да се промени след няколко години и нямам желание да съм поемала фенолни съединения с години, защото мажа SPF ежедневно.
Разбира се, че се основавам на това, а не на "може би-евентуално-потенциално", освен това не се самоидентифицирам като гризач или клетъчна структура в стъкло на Петри.
Любопитно ми е също, какво ли ще се докаже за слънцезащитната хранителна добавка на доктор Тео, надявам се хората да проявят повече разум и да не си спестяват реапликацията на сънскрийн, употребявайки я..
😉

Новите химични тествани ли са достатъчно за сигурност?!
Аз ще сметна старите химични филтри за сигурни тогава, когато и ако изобщо се направят клинични проучвания, т.е. върху хора, и да се види къде отиват в организма, натрупват ли се някъде, изпикават ли се, влияят ли хормонално поради молекулярно сходство с хормините, как влияят, толкова много въпроси. Дотогава никакви токсикологични комисии, които използват някакви математически модели, изчисляват някакви вероятности не могат според мен да заключат със сигурност, че са безвредни.

Разбира се, всеки е в правото си да зачита само актуалния status quo, а не "може би-евентуално-потенциално". Лично аз се интересувам и се информирам и относно потенциалностите.

Ако погледнем титановите оксиди, информация за потенциална карциногенност е налична от 10+ години, но те и в момента се съдържат в много пасти за зъби (status quo). Който иска, може да следи до колко години ЕK ще забрани титановия оксид в пастите, според мен няма да отнеме дълго. Забраниха го в храната 2022г. за приемане вътрешно. В края на тази година се очаква становище по въпроса от ЕК. Аз от 10+ години ползвам паста без TD.

То и Хуберман, и дерматологът препоръчаха за слънцезащитите да се използва NON-nano версията на титановия диоксид, по най-нови данни, за най-голяма сигурност, но сигурно отново ще бъдат заклеймени като алармисти. Wink

Споменаването на хранителната добавка е whataboutism, не поставя химичните филтри по-малко под въпрос. Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 06:26 от Анонимен

# 275
Blondelle, аз ползвам другата слънцезащита на Skin1004 вече втора година и съм доволна, нямам изгаряне или други поражения. Мажа я целогодишно. Лятото на морето стриктно я подновявам на 2 часа, в града - не.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 23:18 от *Сладкодъвка*

# 276
Относно слънцезащита за тяло- някой да има отзиви за Caudalie Vinosun двуфазната вода? Мазна ли е, дали наистина попива напълно?
Търся слънцезащита за тяло, която не оставя следи и не се усеща, да се носи ежедневно лятото и в града, но все пак да е с фактор 50. Идеи? Simple Smile

# 277
Blondelle, аз ползвам другата слънцезащита на Skin1004 вече втора година и съм доволна, нямам изгаряне или други поражения. Мажа я целогодишно. Лятото на морето стриктно я подновявам на 2 часа, в града - не.
Здравейте, коя по-точно използвате? Може ли линк?

# 278
# 279
Слънцезащитата за лице на Биодерма не е моето нещо. Мъча се вече 2 месеца, но не става. Люти на очите, белее ми на кожата и я усещам тежка, освен това имам 2 нови петна на едната буза. Моля препоръчайте нещо нормално, омръзна ми да купувам и изхвърлям... Няма как да не ползвам, защото си правя серия микронийдлинг и си трябва защита.

# 280
Слънцезащитата за лице на Биодерма не е моето нещо. Мъча се вече 2 месеца, но не става. Люти на очите, белее ми на кожата и я усещам тежка, освен това имам 2 нови петна на едната буза. Моля препоръчайте нещо нормално, омръзна ми да купувам и изхвърлям... Няма как да не ползвам, защото си правя серия микронийдлинг и си трябва защита.

Аз от години ползвам https://makeup.bg/product/48595/, много съм доволна, малко трудно се нанася и в началото създава усещане, че няма да попие, но след 20 тина минути кожата си попива и няма нито лъщене нито изсушаване. Кожата ми направо блести с него, постоянно ме питат какво слагам. Няма наличност сега, но ако се отбележи известяване, ще получите имейл, когато го доставят.
Тази година нещо се подведох от отзиви тук и си купих този / Ultrasun Face Tinted SPF50/, ами не ми е добре. Ще го пробвам и лятото, но нещо ми опъва кожата, изсушава ми я и не ми е комфортно, получавам и сърбеж, обаче не щипе на очите и много бързо попива, за разлика от Еко козметик.
Повече не бих рискувала с други кремове, ще си карам на Еко козметик.

# 281
А какво ви е мнението за слънцезащита на Биотрейд Озаряващ дневен крем СПФ 50. Има ли от въпросните вредни химични филтри и как се разбира дали е минерална или химична защитата?
 Състав: AQUA, NIACINAMIDE, PROPYLHEPTYL CAPRYLATE, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, ETHYLHEXYL SALICYLATE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, GLYCERIN, TRANEXAMIC ACID, PEG-20 METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE, TOCOPHERYL ACETATE, METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE, DIMETHICONE, SODIUM HYALURONATE, PHENOXYETHANOL, SODIUM ACRYLATES COPOLYMER, PARFUM, LECITHIN, ETHYLHEXYLGLYCERIN, XYLITYLGLUCOSIDE, ANHYDROXYLITOL, XYLITO.

# 282
Пробвай корейската на Центела. Много е лека и не дразни. На мен също на Биодерма не ми хареса, а по принцип марката ми е една от любимите.

# 283
Злодеида бих ви препоръчала да се сдобиете с тестери. В аптеките е малко трудно, но от препоръчаните тук корейски бихте могли да се сдобиете с мостри или мини продукти. Те поне са щедри Simple Smile особено ако посетите някой магазин за корейска козметика не мисля, че ще откажат.

Аз за градска слънцезащита от години изпозлвам тази на Skin 1004

За лятото и голямото слънце ще му мисля какво ще пробвам тази година.

# 284
В момента използвам ето този.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010007183
Попива бързо ,не оставя бели следи ,не дразни на очите. Защитава перфектно ,идеален за лице и тяло. Миризмата му не ми харесва ,но за сега съм с него.
Купила съм си на Скинциклопедия да пробвам техните слънцезащити ,които са тежички ,но ще се пробват.
Препоръчвам този на Avène.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030027139
Но пак е тежък за хората с по-мазна кожа ,но защитава перфектно.
С този крем няма как да се появят петна ,категорично заявявам. Но е тежък и се усеща върху кожата.
Само да кажа ,че съм сменила много марки и от 20 години съм в търсене на перфектният слънцезащитен крем за мен. Само веднъж попаднах на такъв на марката Avène и щастието ми беше в рамките на 2 години когато му смениха формулата. Матираше перфектно ,не оставяше бели следи ,предпазваше и изобщо беше най-добрият слънцезащитен крем за лице ,докато му смениха формулата.
Авен е моя любима марка ,но не харесвам тяхната слънцезащита. Дори и да не белее ,кожата става лъскава все едно е мазана с олио ,усеща се тежко на лицето и изобщо я съсипаха с новите си формули. 😔
И аз съм в непрекъснато търсене на слънцезащита. Като искам да матира ,да е лека на лицето ,да не люти на очите ,да предпазва перфектно ,да не запушва порите. Такава все още търся и май трябва да направя компромиси с някой от нещата.

Общи условия

Активация на акаунт