Практически съвети за поддържане на топлината през зимата

В разгара на зимата все по-често се оплакваме от студа, а топлите пролетни дни ни се струват далече. Много от нас по това време на годината искрено завиждат на мечките заради способността им да проспят най-студените зимни дни в своята топла бърлога. Студът влияе върху всички процеси в нашия организъм – от кръвното налягане до обмяната на веществата.
Как да преживеем студените зимни дни, ако единственото, което ни се иска в момента, е да се завием с 10 юргана и да изпаднем в летаргичен сън, а на вратата да закачим табела с надпис "Не ме безпокойте до пролетта"?

Няма лошо време, има неподходящи дрехи!

Топлите дрехи, особено когато са на няколко слоя, не само ще ви защитят от преохлаждане, но и ще помогнат да съхраните топлината на тялото през зимата. Препоръчван вариант е в студените дни да използвате 3 слоя облекло – за първи слой долна блуза/тениска/боди/клин или комплект термобельо, следван от втори слой – топъл пуловер и панталон за студено време, и трети – дебело водоустойчиво и ветроустойчиво яке.

Термобельо

Термобельото доскоро се използваше предимно от спортисти, но през последните години става все по-популярно и все повече хора го избират за основен защитен слой в облеклото си за парка или планината, при необходимите ежедневни разходки на домашния любимец или всеки път, когато се налага да прекарат по-дълго време навън.
Висококачественото термобельо се адаптира идеално към тялото, загрява, но в същото време и премахва излишната пот и влага.
В магазините има богат избор от термобельо както за деца, така и за жени и мъже – чорапи, чорапогащи, къси и дълги клинове, тениски, блузи с дълъг ръкав – многообразието от видове, материи и цветове е голямо и може да задоволи всеки вкус и нужда.
Пуловер

Когато целта ни е спасение от студа, то основният фактор при избора на пуловер е материята.
Това, разбира се, в никакъв случай не означава, че не бива да обръщаме внимание на неговата форма или цвят. Чудесно е, че сега вече имаме голям избор от предложения, които съчетават всички добри качества и са достатъчно топли и красиви.

Вълната е естествена материя, която осигурява топлина, без да запарва, и позволява на кожата да диша. Недостатъци на вълнените пуловери са високата им цена (особено на по-специалните видове вълна – кашмир, ангора, мохер или вълна от лама), по-трудната им поддръжка, както и рискът от предизвикване на алергични реакции при хора, проявяващи алергия към животински косми.От своя страна, вискозата е изкуствено влакно, но на основата на целулоза. Често го наричат "най-естественото от изкуствено създадените влакна". Тъканите от вискоза са приятни на допир, не предизвикват алергии и дразнене, позволяват на кожата на диша и имат добра издръжливост при пране. Пуловерите от вискоза обаче не осигуряват достатъчно топлина и са по-подходящи за офиса, отколкото за парка или планината.

Акрилът (наричан още акрилна вълна) е синтетична материя, имитираща естествената вълна. Акрилът е мек на допир, задържа добре топлината, има повишена износоустойчивост, не се разтяга/свива при пране и цената му е много по-ниска от тази на естествената вълна. За жалост обаче, този тип материя не пропуска въздух, влакната са с ниска хидроскопичност (не абсорбират излишната влага) и това може да доведе до неприятно изпотяване. Ако се чудите защо, когато облечете даден пуловер, често ви "бие ток" или наелектризира косата, то това се дължи на електростатичния ефект, предизвикан от търкане на изкуствените нишки на акрила.

Полиестерната материя може на допир да наподобява памук или вълна. Пуловерите от полиестер са значително по-евтини и с висока износоустойчивост – много издръжливи са на машинно пране, съхнат бързо и не се мачкат. За съжаление, материята не е дишаща и може да предизвика изпотяване. Не е за пренебрегване и това, че бързо абсорбират миризми и задържат лесно петна.


Трябва да подчертаем факта, че съвременните изкуствени материи, които се използват от брандове, предлагащи дрехи с високо качество, се доближават по свойства до естествените материи, могат да имат много по-високи хидроскопични качества и да позволяват кожата да диша.

Често на пазара можете да намерите и пуловери, изработени от комбинация между естествени и изкуствени/синтетични влакна, като по този начин те предлагат предимствата на различните типове материи и същевременно силно ограничават отрицателните им качества.
Яке

При избора на мъжки, дамски и детски зимни якета трябва да се съобразим те да са ветро- и водоустойчиви, от топлоизолиращи материи с висока степен на затопляне и задържане на топлината, за да осигуряват оптимална защита и комфорт. На пазара вече се предлага голям избор от якета от различни непромокаеми и дишащи нови многослойни материи. Те, от една страна, не пропускат дъжда и влагата да проникне към тялото, топлят много, но в същото време не запарват. Допълнителна топлина се осигурява от вата или пух в подплатата на якето.


Ако сте се спрели на яке с пух, то имайте предвид, че няма яке със 100% съдържание на пух. Обикновено е в съчетание с перушина или с изкуствени тъкани. Стремете се обаче към яке с най-високо процентно съдържание на пух. Пухът с най-добри качества е гъшият или патешкият – те имат най-добри показатели, топлят истински и имат висока издръжливост.

Внимавайте да не попаднете на евтини варианти, които се продават като пухени, но всъщност са пълни само с кокоши пух, който не е толкова добър.

За да осигури добра защита от студа, е добре якето да е достатъчно дълго, но ако практикувате зимен спорт или се движите по-интензивно при разходка с децата или кучето в парка, то дължината трябва да е съобразена така, че да не затруднява движенията ви.

За допълнителна защита от вятър, дъжд и сняг допринася добрата качулка. С помощта на стягащи връзки, копчета и/или велкро лепенки, тя трябва да образува водозащитна бариера около лицето ви, като в идеалните случаи покрива и брадичката. Ако се очаква да носите якето в дъжд и мокър сняг, то изборът на качулка с добавен косъм не е най-подходящият. Много от моделите обаче разполагат с цип, чрез който рошавият и красив кант на зимното яке може да се сваля.

Допълнителните пристягащи връзки или велкро лепенки на кантовете на ръкавите и в най-долната част на якето ще осигурят пълната защита от студения вятър навън.За да бъде пълна защитата от студа, не забравяйте да изберете подходящите шал, шапка, ръкавици и чорапи.
Голяма част от топлината на тялото се губи през краката и главата, затова е добре те да бъдат максимално защитени от влагата и студения вятър.

Плетени шапки с вълна/ангора биха осигурили нужната топлина, но ако вали или духа силно, то ще е необходимо да предпазите допълнително главата си с качулка.

За по-мразовитите дни, в планината и при практикуване на зимни спортове, може да изберете шапка, която покрива напълно тила и ушите и предлага пълна защита от студените пориви.Обувки

За да се насладите максимално на зимното време, то е необходимо да обърнете специално внимание на избора на обувки. Те трябва да предоставят комфорт при ходене, като в същото време предпазват от влагата и осигуряват топлина, без да запарват.
Преди да стигнете до избора на цвят или модел, то обърнете внимание на това за какъв тип дейност са разработени обувките – за туристически разходки, за сняг, за високопланински преходи или за специфичен зимен спорт. Всеки тип има различни модели, от които да избирате съобразно техните специфични свойства: твърди обувки или меки, олекотени, с подметка за сняг и лед, за лесни преходи и т.н.
И за финал:
Нe пропускайте най-важното!

Ако се качвате в планината, следвайте съветите на Планинската спасителна служба!
Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 16:03 от Mamma