Не само тинейджърите имат акне. Дори бебетата могат да бъдат засегнати от него, а при някои хора кожата развива предразположение към акне в зряла възраст.

Как и защо се появява акнето
Появата на акнето започва с невидими микрокомедони в кожата. Комедонът представлява запушен космен фоликул. Микрокомедон е наименованието на все още незабележимите комедони. Микрокомедоните се формират, когато броят на образуващите кератин клетки в кожата нарасне. При здравата кожа този процес възниква естествено, без да предизвиква проблеми и микрокомедоните постепенно изчезват. При хората с акне обаче този процес на постепенно изчезване е придружен с възпалителни реакции, известни като микровъзпаления.
Акнето е най-вече възпалително заболяване и микровъзпалението е една от основните причини за появата на акне.Вътрешните фактори, като например хормонални промени, като например по време на пубертета или месечния цикъл и прием на лекарства, и външните фактори, като влиянието на околната среда, могат да доведат до увеличаване на производството на себум и корнеоцити, които могат да причинят черни точки, бели точки и пъпки. Тези два фактора играят роля и за развитието на бактерии, което в крайна сметка води до образуването на папулите и пустулите, с които се свързва акнето.

Истини и митове за акнето

„Акнето е заразно.“
Бактериите и възпаленията играят роля при акнето, но няма абсолютно никаква причина да се страхувате от докосване – тъй като в никакъв случай не се касае за заразна инфекциозна болест!

„Пушенето вреди на кожата ми.“
Така е! Хората с мазна кожа не си правят услуга, като пушат. Самото пушене обаче не е причина за акне.

„Избягвайте въглехидрати и краве мляко!“
В действителност високовъглехидратната диета и продуктите от краве мляко могат да засилят симптомите на акнето. По-доброто за Вашата кожа е здравословното хранене с много плодове и зеленчуци. Тогава няма да бъде проблем, ако от време на време посягате към парче шоколад!

„Акнето е резултат от лоша хигиена.“
Акнето няма общо с лошата хигиена. При много пациенти с акне се наблюдава точно обратното: те имат склонност да почистват кожата си твърде често, което от своя страна може да предизвика дразнене на кожата.

„Акнето е алергия.“
Проблемната, склонна към акне кожа не е симптом за алергия. Въпреки че при някои алергии има сходни симптоми като при акне, причините са съвсем различни.

„Хормоналният дисбаланс стимулира акнето.“
Когато хормоналният баланс е извън равновесие, това може да повлияе за увеличаване на производството на себум – например при жени с хормонални сътресения.

Много са факторите, които могат да повлияят върху състоянието на кожата:
Начин на живот, хранене, психическо състояние, стрес и грижа за кожата. В сайта на Eucerin Pure Skin Coach ще намериte информация, идеи и практически съвети за много от тези важни области, които ще помогнат да установите и да се придържате към нови навици, за да подобрите състоянието на кожата си.


Повече полезна информация и съвети за правилна грижа за кожата, склонна към акне, можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 11:25 от Pедактop