Пет факта за фотостареенето и как да предпазим кожата от фотоувреждания

Обичаме слънцето и се нуждаем от него. То ни прави здрави, щастливи и подобрява настроението ни.
Но слънцето има две страни. Светлината, която желаем, и опасностите, от които се страхуваме – преждевременно стареене на кожата, фотоувреждания и дори рак на кожата. Има само един начин да предпазим кожата от вредното влияние на слънцето – добра фотозащита. Запознайте се с тези пет важни факта за излагането на слънце и последиците от него, както и какво може да направи всеки от нас, за да запази кожата си здрава.

1. Защо е толкова важно да бъдем внимателни с излагането на слънце?
В умерени количества слънчевите лъчи активират метаболизма, подобряват кръвообращението и стимулират имунитета. UVB радиацията предизвиква образуването на витамин Д, който подпомага растежа на костите, подсилва имунната система и благоприятства опорно-двигателната и нервната система. Но твърде много UV радиация може да увреди кожата и да причини слънчево изгаряне, нарушения в пигментацията и фотостареене. Опасността е най-силна в областта на лицето, тъй като то е сред най-изложените части на тялото.

2. UV лъчите са основният фактор за остаряването на кожата            
UV радиацията е отговорна за до 90% от видимите белези на стареене на кожата. Проучвания с идентични близнаци потвърждават значителния принос на UV радиацията за стареенето.

3. Излагането на слънце влияе върху текстурата на кожата на лицето
Проучване в Osaka Twin Research Center с еднояйчни близнаци от 2010 г. до 2013 г. показва, че текстурата на кожата на лицето се влияе не толкова от генетичната обусловеност, колкото от външни фактори. Тютюнопушенето и липсата на фотозащита водят до значително по-лоши резултати по отношение на бръчките и текстурата на кожата на лицето. Но не само лицето е засегнато. Белезите на фотостареене са видими и по другите участъци от кожата, които са изложени на слънце – ръцете и деколтето.

4. Ежедневната употреба на фотозащита е най-добрият начин да избегнем преждевременното стареене
UV лъчите достигат до нас винаги, когато сме навън. Дори и в облачно време или на сянка, около 50% от лъчите достигат до кожата. Хората, които са по-чувствителни към слънцето, могат да прекарат само няколко минути на слънце, без допълнителна защита. Хората с по-тъмна кожа имат около 30 минути естествена защита. Доста често хората погрешно смятат, че няма нужда да използват фотозащита, когато излизат само за няколко минути. Експертите препоръчват употребата на фотозащита ежедневно, дори и в облачни дни.

5. Колкото по-рано – толкова по-добре
Често се задава въпросът кога да се започне със слънцезащитата. Отговорът е – след шестия месец. Децата до 6-месечна възраст не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Дори и на сянка, трябва да бъдат защитени с шапка и предпазни дрешки. След 6-месечна възраст слънцезащитните продукти са от изключителна важност за запазването на здравето на детската кожа. Дори и при използването на слънцезащита обаче не трябва да се пропускат шапката, слънчевите очила и предпазните дрешки. Децата не бива да бъдат излагани на слънце за продължително време и в часовете с интензивно греене.

 

Последна редакция: пн, 04 юни 2018, 12:22 от Редактор**