Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коластрата - златна мина

 • 32 424
 • 50
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 493
Златна мина!
Силата на коластрата.


От Анн Каландро

Дълго преди беебто да се роди, природата започва подоготвянето на храната му. Около 16тата г.с. промените започват да се появяват в майчините гърди. Започва постепенно уголемяване на алвеолите (гроздоподобното място в гърдите, където се произвжда млякото), обикновено незабелязано от майката. Когато бебето се роди, природата е приготвила за него една изключителна храна – коластрата.

Най-важната храна
Коластрата е много специална храна – една от най-важните, които някога ще яде. Коластрата е ранното мляко произведено в майчините гърди, специално приготвено за първите два до 5 дни, преди да се появи кърмата.
Докато бебето свиква с живота извън утробата, коластрата е идеалната храна. Всъщност тя е повече от храна – колстрата е първата имунизация на бебето. Тя посреща много точно нуждите на новороденото. Всеки път, когато бебето суче, то ще получава коластра колкото чаена лъжичка – точното количество за неговото малкостомахче и недоразвити бъбреци.
Коластрата изглежда различно от по-късното мляко. Тя е по-гъста и по-лепкава. Понякога е златиста и оттам идва прякора «течно злато». Може да бъде безцветна или друг цвят, но винаги е перфектна.
Нейният състав е различен от този на по-зрялото мляко (кърмата), точно както природата го е предвидила. Има високо съдъражние на протеини, минерали, натрий, калий, витамини А и Е и каротеноиди. Коластрата съдържа всичките съществени 10 аминокиселини важни за изграждането на защита за бебешкото тяло. Коластрата е бедна на въглехидрати, мазнини и лактоза. Коластрата има много високо съдържание на секреторен IgA, най-главният имуноглобулин и анти-заразителен агент. Освен това е пълна с защитни бели кръвни телца, наричани левкоцити, които имат способността да разрушават бактерии и вируси.
Понякога, когато майката все още не е почуствала гърдите си пълни с мляко или не е имало изтичане до раждането на бебто, тя може да се тревожи, че все още «няма нищо за бебето». Това е далеч от истината. В тялото на нейното бебе се случват мистреиозни и чудни промени с всяко кърмене. Коластрата – дори в малки дози – е разслабително средство, стимулиращо изхвърлянето на мекониума (първите гъсти, черни изпражнения) и намаляващо повявата на физиологичната жълтеница.
Коластрата се храносмила бързо и стабилизира кръвната захар на бебето. Предпазва мембраната на храносмилателния тракт, като изгражда бариера за бактериите. Осигурява бифидус флора (полезна бактерия) в храносмилателния тракт. Коластрата изгражда имунната система и подпомага факторите на растежа. Бидейки жива течност подобна на кръвта, коластрата е способна да изгражда и мени червото на бебето, подготвяйки и предпазвайки го от всякакви видове микроби.

В самото начало.
Интересно е, че ако бебето е родено по-рано, коластрата има дори повече потенциал за превенция на инфекциите. Затова е особено важно за преждевременно родените бебета да приемат коластрата, която майката е произвела.
Човешките бебета се раждат незавършени, готови за дара на колстрата. Техните тела очакват коластрата и майчиното мляко да завършат засилването на тяхната имунна система. В много редки случаи и по медицински причини, трябва да се дава друга храна през първите дни от живота. Много е важно да се остави коластрата да свърши своята работа. Обикновено на втория ден от живота си бебето ще е готово да яде по-често, така че е важно да го окуражавате да суче редовно – толкова често колкото показва, че е гладно.
Майката и бебето са завършен тандем и колкото повече нарстват храненията майчиното тяло отговаря на нуждите на бебето, като произвежда точното количество мляко.  Използвайки биберон  или отлагайки храненията това може да забави производството на мляко и може да предизвика проблеми и за майката и за бебето. Скоро след като коластрата започне прехода към кърма се увеличава и количеството й. Бебчето ще започне да пие унции (ние използваме друга мерна единица – милилитри), а не чаени лъжички. Но коластрата не изчезва, когато дойде млякото – остават малки количества от коластрата в преходното мляко през първите две седмици.

Бебетата, които откриват «златото» през първата седмица от живота си са наградени с доживотно съкровище. Природата осигурява тази златна мина. Няма нищо по-чисто от коластрата: Майчината златна мина за здравословно начало.


Превод от тук Yanche

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 14:30 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 2 493
Бу, момичета,  много се извинявам, че толкова време се забавих с този превод. Надявам се да не ми се сърдите.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 454
Янче, благодаря ти за чудесната статия Simple Smile

# 3
 • Мнения: 7 099
Янче, благодаря за статията, много е интересна!

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 861
Браво, Янче за труда. Наистина полезна статия  bouquet

# 5
 • Мнения: 8 354
 smile3501 и от мен!

# 6
 • София
 • Мнения: 2 493
и аз ви благодаря...  Sunglasses
Embarassed

# 7
 • Мнения: 1 999
Мерси за статията!  bouquet

# 8
 • Мнения: 2 784
Йеее, Янче, страшна статия, мила!!!   bouquet  bouquet  bouquet
А това ще си го копна под лентичките:
Бебетата, които откриват «златото» през първата седмица от живота си са наградени с доживотно съкровище.

# 9
 • Мнения: 1 586
Беше споменала отдавна в една тема, че ще превеждаш статия за коластрата и аз оттогава все се оглеждам за нея, даже мислех, че съм я пропуснала Simple Smile Благодаря!

Само една забележка: отделеният IgA е всъщност секреторен IgA.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 1 263
Много съжалявам,че започнах да кърмя беба на 4-тия ден. Беше много дребна и я сложиха на системи. Иначе изхвърлях по около 200 мл на ден коластра. Постоянно питах акушерките какво мога да я направя... късаше ми се сърцето като я хвърлях в мивката на родилния дом/естествено не ми даваха да и я давам Cry/. Затова сега ще се кърмим колкото можем! Жалко наистина...

# 11
 • Мнения: 1 215
Може би заради коластрата се казва: Един ден кърмено, но кърмено!

# 12
 • Мнения: 579
Може би заради коластрата се казва: Един ден кърмено, но кърмено! smile3501  202uu smile3501  202uu smile3501  202uu smile3501  202uu smile3501


 

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 123
Много полезна статия. Благодаря!

# 14
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 618
Благодаря за чудната статия!
Дано повече бъдещи майки я прочетат!

Общи условия

Активация на акаунт