Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 310
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
Във Ветрен цените на имотите са колкото в София.
Същото скоро ще стане в Сарафово.
И до двата квартала има ГТ за 1.50 лв. билетчето и с ГТ се стига за 15-20 мин. Не може да се сравнява с Нови хан или село на 40 км без редовен ГТ.
"Меден рудник" е отделна тема, евтино, пълно с ц*гани и селяндури. Поради което е и евтино. И висиш всеки ден в задръстване, щото умните ни управници така интегрираха градския транспорт, че направиха от трилентов път двулентов и създадоха задръстване там, където го нямаше. 
Живяла съм 20 г. в "Меден рудник" и всеки ден благославям деня, в който го напуснах. Това не е квартал, а нарицателно. И децата са по 30 в група. Затова всеки, който се позамогне, гледа да бяга далеч.

# 166
Ти колко често се качваш на ГТ в Бургас, ама честно...
Имам близки живеещи в Лазур и те от 10 години не са ходили на плаж, ама сигурно повече от 20 не са се качвали на ГТ
А за цените , че били същите пак е въпрос на интерпретации...
Като напиша къщи над милион, едва ли ще ми излезат такива във Ветрен, а в София са стотици.
При филтър къщи в София над 500К евро
ми излизат 23 страници със средна цена за квадрат 2443 евро

# 167
Ние намерихме готов за нанасяне апартамент на достъпна цена (под 200 хиляди евро) и по-голям от 65 кв.м., не е панел, много добре поддържани общи части, но факт, много са малко на пазара. Буквално няма такива подобни за под 200 хиляди евро вече. Те панелките стигат тези цени.
Радвам се много, че го взехме. И е на място, на което вече живеем, познаваме, харесва ни...
Направо се чудя на късмета ни, как точно като тръгнахме да търсим и това излезе на пазара.

# 168
Само който не е развозвал деца и тинейджъри може да обяснява колко е хубаво да си на село. Ние сме в Герман. От центъра на селото до Орлов мост са 13 км и то по добро трасе. Моите учеха до работата ми (тогава на Плиска, удобно), е 7-8 години бях такси. После почнаха и те да псуват уж редовните селски рейсове.
Големият имаше съученичка от Елин Пелин, ми майката си беше домакиня и развозваше децата.
За селските училища няма да отварям темата.
Очевадно решението е да се оправят селските училища и да се организира някакъв адекватен социален живот за млади - спортен клуб, открит басеин, кино, сладоледаджийница и пр. и ще спре това движение и тази лудница .

# 169
Жалко че няма как да се слагат емотикони различни от лайкче.

# 170
И особено ако детето е първа смяна в училище от 7.30, трябва да е там е 7.15, представете си в колко трябва да тръгнете примерно от Самоков, и вие и то, за да го стоварите там? И ние имаме къща на 15 км до София, ами не става за всеки ден път заради транспорта.

# 171
Хайде да оставим селата край София, Бургас и Варна и да ви разкажа истинска история на човек, който понастоящем живее в малък град. Даже в широки граници това мога да го отнеса към двама души поне, живеят в различни райони на България, все далеч от София и Варна.

Живели са много време в чужбина, учили са в много хубави, престижни (и скъпи) частни училищае, колежи и университето. Имали е собствен бизнес или добре платена работа, върнали се в България, тук също правят бизнес. Там, където живеят, има детски градини, даже и в някои села край града има евтини къщи и детски градини, и училища, активни читалища, фестивали, детски школи и пр. И роми има, но повечетса от тези работещите, които не правят проблеми, ако не броим шумните празници.

Нашите хора разбират, че се готви унищожаване на близки населени места, от типа на мина в Божурище, "инвеститори" в Трънско или ония, дето искаха да разбиват Белоградчишките скали за строителен материал. Давам реални примери, от последните години.  Започват да се борят заедно с други хора. Говоря за два различни региона - и във втория се появява такъв "инвеститор", платил на когото трябва, и на двете места тече една и съща борба.

Излишно е да казвам, че местната власт се бори всякак срещу такива досадници, дето й пречат. Проверки, сигнали, заплахи. Внезапно се оказва, че точно на тоя бизнес ще му спрат водата - я ремонт, я нещо друго. Не са всички IT от разстояние. Близки, които работят в общината, са заплашени от уволнение или понижение, ако протестират или не идват на партийни събрания.

Междувременно болницата затваря все повече отделения, за почти всичко трябва да се ходи до областен град, но и там положението не е никак добро, няма лекари, скандали с лошо отношение, дори смъртни случаи. Магазини имат, не им е проблем пазаруването. Аптеки - в работно време, иначе се оправяй. Дори още не сме стигнали до училищата. Градски транспорт няма. Просто няма. Където искаш да идеш - само с кола, евентуално пеш до магазина и на кафе до центъра.

Кино се спомена - има от време на време, като запалиш колата и идеш до областния град. Електрическа кола - ми много хубаво, ама я сметнете колко струва една нова електрическа или хибрид, умножете по две - понеже често ще се налага двама души едновременно да ходят някъде. И успех с тая електричка като тръгнеш да се изкачваш по някои непочистен от снега баир.

Иначе не знам каква е тая мания да се правят сметки на парите на чужди хора.

# 172
За съжаление е така - колкото по-малко е населеното място, толкова по-могъщ и незаобиколим е местният чорбаджия.

# 173
Аз съм родом от село много близо до София, община Своге. Добре знам за какво иде реч.
Има едно основно училище във въпросното село, в което не знам дали вече има и 30 деца. Учи се със слети класове и не научават кой знае какво. Пътуваш поне час за работа с колa, сутрин има и доста трафик, въпреки близостта до София, а завоите към Нови Искър са кошмарни. Колата е и голям разход също така, а друг транспорт няма. Е, има - влакове, но пътувах за училище 4 години, после 2 години за работа, по-голям кошмар няма. Тръгнеш си от работа в 6 и се прибереш у вас в 9... Толкова се радвам, че сега не ми се налага да се разправям с това. Отделно няма осветление, като тръгваш или се прибираш за работа/училище рано сутринта или късно вечер не е много приятно. Падне малко сняг и нямаш ток минимум един ден. Тази година, когато падна сняг и имаше бедствено положение, много села нямаха ток, да се похваля, че ние бяхме от късметлиите - само 24 часа нямахме ток и сигнал. Това си беше постижение!
Също така личният лекар в селото вече прехвърли 70 и не знам какво ще става. Като спре да работи ще пращат сигурно от съседно село някой лекар 2 пъти в седмицата за по няколко часа и това ще е. Наскоро имаше такъв случай в Бистрица - нямат лекар. Това ни чака всички по селата.

# 174
  • София, Bulgaria
Не, само тези дето вземат по 10К за да отключат два апартамента или да копират някоя чужда обява.
Щом започнахте да сравнявате живота в къща с двор, басейн с панелка, няма какво да се каже.
Ей така се замислете живеещите в блокове в София, колко от апартаментите във вашия вход, разчитат да я карат без автомобил.
Колко от тях ходят да мъкнат стековете с минерална вода и покупките от супермаркетите с ГТ.
Едно от първите неща които искат завършващите училище е да изкарат курсове и да вземат книжка. Едва ли им трябва за да се возят на ГТ
Еййй... голям мерак да се поучват хорта и да се комнетират изборите им. Кой където иска там си живее. Ако съм видяла повече стойност в панелакта до метро, училища, градини и т.н. моя си работа е. Теб, като те кефи, къщата с басейн на село, живей си, няма драма.

# 175
Ситуацията е такава, каквато е. Всеки си търси решение. След като някой е останал било то на село, било то в София или голям град, значи му е изгодно. Какво значение има колко струва една къща или апартамент, ако има достатъчно хора, които биха купили.

# 176
-С последните , от около месец, въведени механизми на измерване на вредните газове при ГТП много автомобили ще излязат от употреба. Самото притежание на два годни по новите изисквания, ако няма промяна, ще е много сериозен разход.
-Задължително също така е поне единия родител изобщо  да не употребява алкохол за да може да шофира, ако някой го заболи зъб посред нощ например.
-На никого не пожелавам преживяване, което имах докато живеехме в къща. Девойката -сама у дома ,а ние на километри, когато както се оказа в последствие, някакви наркомани решават да разбиват дома ни. Има СОТ и паникбутон, НО по договор реакцията за това място е 10-15 мин. Най-дългите в живота ми. В последните години съвсем на сериозно обсъждахме , че се нуждаем от оръжие. Напълно осъзнавахме необходимостта, но и си давахме сметка че ако, не дай Боже, се окажехме принудени и  да го ползваме, нищо вече нямаше да е същото
Някои неща не са за всеки.
 И да се справи човек с развозване на деца, и да не са ок училищата има онлайн уроци това не е проблем, но когато опряхме до срещи и гаджета се оказа страшно. От една страна ''голямото'' ни хлапе не е достатъчно голямо за да има книжка или да живее самостоятелно в града, но и отказва мама да е шофьор, от друга последното нещо от което се нуждае един родител е да го остави  да бъде развозвано от разни твърде наперени  хлапета с книжки на няколко месеца и големите машини на родителите им.
Спокойствието и идилията на провинциалния живот просто  се изпариха и отлетяха.
 Както казаха по-нагоре Ганьо живее за децата си и за семейството.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 10:37 от mamamari

# 177
Ей голям мерак да не ти секнат сделките в София, че ще трябва да обикаляш и селата наоколо.
Да не прогледнат нуждаещите се , че лесно ще теглят кредити , ама дали си заслужава 20 години да изплащат панелка, която няма да отговаря на минималните изисквания скоро и няма да могат и да е продадат дори и да искат.
Брокерите избягват да говорят за правилата и изискванията които ще се налагат на ниво ЕС

Както ще се затягат правилата за старите автомобили, същото ще стане и с панелките.
Ще се въведат показатели за енергоефективност като при електроуредите.
А с плюсове и надолу и повечето от апартаментите няма да отговарят и на С

# 178
  • София, Bulgaria
mamamari, ужасно е това, което сте преживяли.
Всеки си взема своите решения, понякога се оказва в последствие, че не са били удачни, но нито къща, нито апартамент са за цял жовот. Не бива да се гледа на тях, като на "котва". Хората все повече продават имоти имено поради причината, че животът им се е променил, че вече този имот не е това, което ги кефи. Понякога им е тясно, понякога става прекалено голямо. Някои дори избират социализацията, както те се изразяват, пред птичките, кучето, котката на слънчевия двор с басейн. Други, бягат от града и търсят своя рай сред природата.

0001, дишай.. много се вълнуваш. Чак до лични нападки стигна, което става, когато човек няма аргументи.
Хайде отговори на mamamari, колко е в грешка и че това, което споделя не е вярно. Жената, а и други споделят личен опит, но ти ги игнорираш. Ама щом ти харесва, твоя си работа.

# 179
Какви лични нападки. Едва ли си само ти в темата , но определено си от заинтересованите и пишеща целенасочено коментари за лична изгода.
Аз няколко пъти написах, че от както съм се родил съм живял в апартаменти в София.
За теб не знам как е , но знам, че доходите ти зависят от това дали хората се заробват с 20 годишни ипотеки за съмнителни активи.
На колко от клиентите си им съобщихте какво ги очаква или е важно да се вземе комисионната и после да се оправят.

https://www.namrb.org/bg/aktualno/novi-evropeyski-iziskvaniya-za … vnost-na-sgradite

Общи условия

Активация на акаунт