Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 811
  • 754
  •   1
Отговори
# 420

Задължението да купиш апартамент с паркомясто  е фундаментално нелогично спрямо хора, които не шофират (да, има и такива). В крайна сметка точно това са хората, които допринасят в най-висока степен за по-добра градска среда, пък ние ще ги наказваме да извадят едни допълнителни 30/40/50 к.

Говорим за Наредба, която трябва да се спазва, и да се проектират и изграждат толкова паркоместа, колкото жилища има сградата. Дали е логична или нелогична, аз не мога да коментирам. Но логиката показва че отношението жилище/паркомясто е 1:1, паркоместата да са на живущите в тези жилища. Много по - логично би било, ако логиката е за бързото освобождаване на улиците от автомобили е да направят в Наредбата да има 2 или 3 гаража за един апартамент и после да паркира който си иска. Ама не го правят. Или пък половин паркоместо на апартамент че пък някой няма да има кола.
Никъде го няма регламентирано да върви точно определен апартамент с точно определено място/гараж и в случая се проявяват инвеститорски своеволия.
Нагоре писах че не съм имал автомобил от над 15 години, но вече второ жилище купувам с гараж. Защото следващият купувач може да си има автомобил, аз по - лесно ще продам и няма да има в случая паркиране на улицата. Чак пък наказание, инвеститорът ще си направи сметка, колко ще му излиза, а бъдещия купувач ще си направи сметка дали ще купува. Това че цените излетяха неразумно не ви притеснява, преди 10 години тези гаражи/паркоместа бяха по - малко пари. Всеки според възможностите си. Има още панелки, които не са с паркоместа. Имаш крава - пиеш мляко.
От същата година 2017 от влизането на тази наредба, и в ситуациите на еднофамилните сгради, в двора също се показва паркомясто с достъп до него, ако в къщата няма гараж. И проектът не може да се одобри без показано такова (гараж/паркомясто). Просто не мога да си представя, собственикът на къща за 1,5 млн евро, да даде дистанционното на чичака с клОПЕЛчето, за 200 лв. наем да му ползва гаража/паркомястото, за да освободи улицата от колата си. Или пък да го продаде.
Да не говорим че преди тази наредба, имаше други наредби (и преди 2008 по назад не помня) в които се показваха, но не се държеше толкова за паркоместа/гаражи. Просто се показваха автомобили, нелогично разхвърляни в имота (например 3 автомобила един след друг и за да излезе първия най-отпред, трябва другите два задни да излязат), или подземни гаражи без логичен достъп, и никой не обръщаше внимание. И говорим за проекти в софийска община, на големи обекти и жил. сгради.

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 05:14 от Seiko7075

# 421
  • София
И как ще докажеш кой автомобил е втори?

Визирам бъдещи регистрации, ясно е, е завареното положение е мазало.
Но за в бъдеще разумно ограничение е на адрес да има не повече от един автомобил, регистриран за паркиране в зона.

# 422
Забравяме, че по-голямата част от автомобилите на свободно паркиране по кварталите са служебни.
Е поне се водят така. Там трябва да се пипне най-напред. После боли, не боли да се отсеят  цапащите и накрая да се  ликвидира волното паркиране по локви и ливади, чиято кал всички дишат.
А дано, ама на дали. Мечтите умират последни.
Хубав ден на всички.

# 423
Както е сега в зоните, като си регистрираш на адреса първата кола плаща много по-малко от втората. Не по 2 лева на час , а по 50 стотинки на ден.
Това с платеното паркиране по кварталите нищо няма да промени, просто ще събират повече пари в общината , но и разходите им се увеличават. Това да обикалят цяла София да следят кой спрял, дали е на гости някой , дали не е ...
Проблемът е че едно време нямаше изисквания за паркомясто за всеки апартамент, пък и цените са по 30-40К за наземни и от 20 за подземни. Повечето автомобили струват не повече от 10К и не защото хората искат да карат стари или бюджетни, а защото такъв ни е стандартът.

# 424
Аха, по адрес значи. Ами ако на един адрес живеят две семейства?

# 425
Може да живеят и 10 , но на един адрес има право до 3 автомобила, като за първия е по евтино.
Искат ти лична карта , договор за наем или собственост и първата плаща преференциално, втората не. Трябва постоянния ти адрес по ЛК да е същия. А и нямаш запазено място пред блока, а обикаляш в район от няколко улици , където има. Ако искаш служебен абонамент с определено място е в пъти по скъпо.

# 426
Да, ама там е по собственик, не по адрес.

# 427
Какво значи по собственик , а не по адрес. Ако нямаш собственост или договор за наем и не си регистриран на адреса нямаш право на талон.
Прави се справка и веднага се вижда, за кой адрес колко стикера са издадени. Първия е 150 лева, а за следващ 300 ...
Ето ги правилата
https://youare.sofia.bg/bg/iamlivinginsofia/public-transport-sof … paid-parking-area

# 428
  • София
Това с многото семейства на един адрес често се свежда до фалшива адресна регистрация заради детска градина, училище, паркиране в зона. И е поредната практика, която трябва да се пресече.

Скрит текст:
Имаме апартамент в района на 107 ОУ, който отдаваме краткосрочно. Мине не мине и от фирмата, която се занимава с отдаването, ни казват, че през платформите с тях се свързват хора, които предлагат 200-500-1000лв, за да ги регистрираме на адреса и да имат шансове за 107-мо. Та явно този бизнес си върви.

# 429
В синя и зелена зона си е решен въпросът - регистрация, има и ограничение за площ и брой хора. Втора кола - или плащаш скъпо, или си намираш гараж. Вярно, че е пълно със служебни коли, само от нашия вход поне пет мога да преброя. А платеното паркиране не е толкова трудно за контрол - минава се периодично и се глобява. Като сложат няколко пъти глоба или ти отнесат колата, ще си платиш талон, няма нужда на всяка кола да виси проверяващ. При нас специално това би разкарало поне 10% от колите, които са изоставени, ама все още е тежка процедурата да ги махнат. И за паркирането в калта е така - ако не застъпя "зелената", т.е. кална площ между платното и градинката, колата ми стърчи, на старата така ми отнасяха отгледалата. Като минат веднъж-два пъти и лепнат глоби на всички, застъпали в калта, ще се съобразяват. А това, че строителите правят някакви магии как на място за половин кола ще съберем кола и половина, би трябвало да се регулира с минимум изисквания.

# 430
Високата лихва е и предполагаемо заради не много високия рейтинг на банката - по дефиниция никоя банка няма рейтинг над държавата, а само надолу от него. Ако беше някоя банка ААА нямаше да е такава лихва.
Ха-ха, наистина никоя банка няма по-висок рейтинг от този на съответната държава, в която е базирана - но Бай Иван от Горубляне има по-висок кредитен рейтинг от българската държава, защото той-плаща по-ниска лихва по ипотеката си, отколкото държавата по своите ДЦК.
Уловката е, че на Бай Иван лихвата може да се вдигне утре или догодина според пазарните условия, и после 20 години да остане все висока. Докато държавата веднъж като издаде примерно 5, 10  или 20 годишни книжа, за целия този срок по тях лихвата е фиксирана и не се променя. Може да се промени лихвата по нови книжа, тогава цената на старите се качва или пада, съответно ако актуалната лихва се е понижила или повишила.

# 431
А това, че строителите правят някакви магии как на място за половин кола ще съберем кола и половина, би трябвало да се регулира с минимум изисквания.

# 432
Когато купувахме търсехме или с двоен гараж или с гараж и паркомясто. Много бяхме харесали едно жилище, но двойния гараж бе колите една върху друга с някаква електрическа джаджа Flushed .
Направо ми събраха очите с това ''предложение''. Преди си имах собствена цяла ливада специално застлана с чакъл за такива цели , а  щях да се чудя как да прибера колата.

# 433
Аз съм го виждала, ровейки в обявите, предполагам такова съоражение е сравнително често използвано Grinning

# 434
Аз съм го виждала, ровейки в обявите, предполагам такова съоражение е сравнително често използвано Grinning

Може ли линк? Това ми би било интересно! Видях системите за двуетажно паркиране, но ми е интересно как е изпълнено като снимка в затворен гараж.

Общи условия

Активация на акаунт