Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 045
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Съгласна съм. И ние като купувахме бяхме склонни на компромиси, но не твърде големи.
Ако трябва да правя компромис с някакви основни неща, които ще ми се отразят на качеството на живот, то по-добре да си остана под наем.
Имот в новите квартали или панел бяха такива крайни компромиси.

# 91
Ако имаш изплатен дом или такъв купен преди години, то може да си живееш ОК с 2к на човек, но с 2к да си купиш дом към момента си е самоубийство.

# 92
Честно казано и такива хора познавам, макар че аз не бих го направила.
Но има двойки, които взимат г/д по 4-5000 общо и купуват.
Зависи и какво купуват, естествено. Ако е голям имот или цената е твърде висока, то да, самоубийство е.
Ама някоя двустайка могат да си позволят.

# 93
На мен ми гълтаха много пари заниманията след работа. Обичам да ида на спорт, басейн, СПА, бира на плажа, хобитата ми са свързани с изкуство. Отиваха ми към 500 лв. на месец и нагоре (нямах карта мултиспорт или подобни) само за такива неща и по едно време ги спрях. Сега пак ги поднових и си има осезаема разлика в това как се чувства човек.

# 94
Здравейте,

харесал съм апартамент в една от сградите на Азуро - https://azurro.bg/portfolio-overlayed/ в Малинова долина и искам да попитам за отзиви на хора, които са купили в някоя от сградите на инвеститора - Азуро парк/гардън/плейс/резидънс/гранд азуро - спазват ли се сроковете, имате ли наблюдения върху качеството на строителството, и тн.

# 95
Паххахахах, наистина ли има хора, които се връзват на тия стъкмистики?! Средната работна заплата се вдигна, защото вдигат МРЗ, имахме за съжаление много ляв финансов министър. От там се вдигат и заплатите на държавните служители, но до там. Истината е, че парите всъщност идват от частния сектор (данъците и осигуровките, които се плащат), а там няма такова повишаване на работните заплати. Ще видим къде ще му излезе края, в момента е по-добре да си държавен служител, отколкото в частния сектор, кето никога не е добре в дългосрочен план.

# 96
Еми ще ни натоварят с външен дълг и като вече не може, ще вдигнат данъците и високоплатените кадри ще избягат в чужбина, защото “защо да стои тук ако му дерат кожата, но няма нищо насреща”. И сметката ще се плаща от тези паразити на държавна хранилка, техните деца и местните феодали. Така става, че всичко читаво се принуждава да се изнася зад граница.

# 97
В София имаш добър доход, ако:
a) работиш в някоя от международните компании
б) си майстор/козметичка и т.н. и спестяваш някой друг данък
Иначе ако си към българска фирма, дори и квалифициран кадър, масово се взима около 2000 (освен ако си брокер, тогава може и 5000). Така че дори и София, сама по себе си, е град на финансовите контрасти сред работническата класа.

# 98
И пенсиите се вдигнаха много, ние пак сме с много ниско ниво на задлъжнялост в ЕС спрямо другите, аз харесвах левия финансов министър.

# 99
И пенсиите се вдигнаха много, ние пак сме с много ниско ниво на задлъжнялост в ЕС спрямо другите, аз харесвах левия финансов министър.

Ниско, ниско, ама за сега. Важен е трендът. Има и друго - дългът може да нараства с приемливи наглед стойности, но зад кадър остават лихвите. И така нов заем, но повече разходи за лихви, откъдето по-трудно връзване на бюджета и пак нов заем, и още повече разходи за лихви...

# 100
Иначе ако си към българска фирма, дори и квалифициран кадър, масово се взима около 2000 (освен ако си брокер, тогава може и 5000). Така че дори и София, сама по себе си, е град на финансовите контрасти сред работническата класа.
Хора със собствен бизнес извън майстори и козметички не живеят в София? Thinking

# 101
Хора със собствен бизнес извън майстори и козметички не живеят в София? Thinking

Хората със собствен бизнес могат да имат 10 лева или 1 милиард например, аз визирах нивата на заплатите в София. Дадох пример с майстори и козметички, защото те имат професия и упражняват услуга, често без да имат шеф или да са част от фирма.

# 102
Дори и след вдигането на МРЗ пак е най-ниската в Европа. Отделно 910 или колкото е с по-ниска покупателна способност от 730 преди 6-7 години. Не съм я следил ама по спомени нещо такова беше. Отделно и двете и сега и преди стигат до никъде. Това за държавните служители е доста объркано. На теория би трябвало да са обвързани с броя на населението има и да са някаква пропорция съответно да намаляват. Аз преди доста години имам скромен опит като държавен служител, старши инспектор. Явно съм голям карък, защото имаше много работа и напрежени и никакви пари. Съответно не изкарах много като такъв. Което не означава, че няма някуде хиляди човечета които си клатят краката и точат пари.

# 103
В държавната администрация винаги има баланс - няколко души, които вършат цялата работа и вземат възможно най-малко пари, и другите, които са връзкари, за да тях са бонусите, хубавите командировки и повишенията.

Теоретично инфлацията е много намаляла, но сега последните два-три месеца като си правя сметката - уж не съм харчила кой знае колко различно, но ми остават някак по-малко пари за спестяване. Като гледам и фризьорката ми не е забогатяла особено, не знам как решихте, че майстори и козметички са много добре финансово.

В Economic.bg има интервю с директора на ипотечното кредитиране в ДСК. Не ми се търси сега линк да го качвам. Обяснява защо са ниски лихвите по кредити.

# 104
В държавната администрация винаги има баланс - няколко души, които вършат цялата работа и вземат възможно най-малко пари, и другите, които са връзкари, за да тях са бонусите, хубавите командировки и повишенията.

Теоретично инфлацията е много намаляла, но сега последните два-три месеца като си правя сметката - уж не съм харчила кой знае колко различно, но ми остават някак по-малко пари за спестяване. Като гледам и фризьорката ми не е забогатяла особено, не знам как решихте, че майстори и козметички са много добре финансово.

В Economic.bg има интервю с директора на ипотечното кредитиране в ДСК. Не ми се търси сега линк да го качвам. Обяснява защо са ниски лихвите по кредити.

Без да търся интервюто знам, те все това повтарят, но преведено на наш език е: Като има балъци при нас да си държат парите безплатно, що пък да не даваме евтини ипотечни?
ДСК се възползват от историята и името на спестовната каса от соца и останалите живи баби и дядовци още си държат парите там, като "най-сигурно". А че отдавна не е тая спестовна каса е ясно, че е друг въпрос. Но с намаляването на електората на СОЦ партиите по естествен път и ще намаляват активите им (сега са банката с най-много активи в БГ).

Общи условия

Активация на акаунт