САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 808 841
  • 20 398
  •   1
Отговори
# 19 350
Последната потвърдена бройка убити в Иран по време на протестите наближава 2000. Протестите продължават там с пълна сила, но аз не съм се интересувала много от точно този конфликт, защото Иран ми е далече.
Интересуват ме Европа и САЩ, защото живея в Европа и имам роднини по мъжова линия в САЩ.

Сега гледах чудесен анализ на бившия главнокомандващ американската армия в Европа. Обясняваше за Гренландия и ще се опитам да ви дам сбито най-важното от това, което каза.
1. САЩ си вкарват най-големия автогол в последните поне 50 години.
2. САЩ са напълно зависими от европейски сателити и intelligence, както и достъп до бази в Европа. При опит на Тръмп да вземе Гренландия със сила, Европа може бързо да отреже достъпа на САЩ до тези неща. ''Арестуването'' на руския кораб, който играеше на гонка с американския от Венецуела и бе хванат близо до Исландия е станало благодарение на Великобритания, която е дала достъп на американците до своите води. Такива неща може да не се случват вече, ако Тръмп обяви война на Дания, НАТО и Европа с взимането на Гренландия.
3. Той не вярва, че става дума за сигурността на САЩ.
4. Той не вярва, че има китайски и руски кораби около Гренландия. Даже почти няма американски военни, защото САЩ са решили да оттеглят по-голямата част след края на Студената война. Сега има около 150 войника в една база.
5. И сега най-важното. Според член 6 на американската конституция споразуменията като например това от Вашингтон, което е създало НАТО, са американски закон. Ако Тръмп нареди на американската армия да завземе Гренландия, това ще е Unlawful order, незаконна заповед според конституцията на САЩ. И съответно армията трябва да окаже. Те са се заклели във вярност към Конституцията. Ако президентът им даде заповед в противоречие с нея, те са длъжни да не я изпълнят.
6. Европа е най-големият търговски партньор на САЩ, което също може бързо да се промени и Европа да наложи икономически санкции на САЩ.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 01:40 от Fenris

# 19 351
По принцип това е така, обаче аз си спомням, че по времето на Байдън тук се оправдаваха инвазиите в Ирак, Афганистан и т.н. по всякакъв начин. А сега като имаме Тръмп изведнъж всичко е провал от 20 години. Много интересен феномен как всички грешки във външната политика на САЩ вече се приписват на него. 🤨 А тя е такава от години - световен полицай, който се меси навсякъде или поне има такова желание.

Не мога да кажа дали това е така, защото не чета супер редовно темата, влизам от време на време. Но лично за себе си мога да кажа, че винаги съм следвала една линия и никога не съм оправдавала тези инвазии. В Афганистан единственият плюс беше, че повече жени получиха достъп до образование и можеха да живеят по-спокойно в контролираните от американците райони. За други плюсове не се сещам.
Войната в Ирак винаги е било едно супер безсмислено кръвопролитие. И до ден днешен Ирак е доста нестабилен, а в момента е изправен пред огромни кризи заради сушата там, която в един момент (до 10-15 години), ще доведе до милиони иракски бежанци.

Също така, аз помня нещо друго - консерваторите и феновете на Тръмп скъсваха Байдън от критика и подигравки, заради това, че американците се изтеглят от Афганистан. А всъщност още по времето на Обама беше решено, че в следващите години ще се изтеглят.
Не на последно място, нека да напомня, че Буш е републиканец, управлявал два мандата, така че от 2001 г. досега има 4 мандата на републикански президенти и 3 на демократични. Въпреки това, десните непрекъснато натякват, че войните ги водим либералите.

# 19 352
И докато спим, няколко прясни новини от САЩ

Тръмп показва среден пръст на работник в завод на ''Форд''. Работникът му подвикнал ''защитник на педофили''. Работникът бил suspended скоро след това. Явно Тръмп вече и уволнява хора.

Внесен е законопроект NATO Unity Protection Act да се спрат напъните на Тръмп да напада натовска територия.
https://www.trtworld.com/article/56d0b6071627

A DOJ няма да разследва убийството на Рене Гууд, съобщава вицето на Бонди.

Предупреждавам хората със слаби сърца преди да отворят снимката.
Ботокс и филъри правят лицето да изглежда МАГА. Забележете при Ноем каква трагедия се е получила.
Скрит текст:

# 19 353
За последен път - тя не дава напред, а завива на дясно. Ето го момента на забавен каданс - https://gifyu.com/image/bhoAy.

Всеки който твърди обратното, просто троли.

# 19 354
Адекватна реакция е, магите точно същото щяха да направят. Даже може би щяха да го застрелят, сега ще говорят колко милостив е Тръмп.

# 19 355
Защото тя го вижда как вади пистолета си и по всяка вероятност си е изкарала акъла. Не може да се твърди, че той не е разбрал, че жените искат да си тръгват. Преди агентът да застане пред автомобила, се вижда как Бека Гуд посяга към вратата, за да се качи.

Ето го преди да застане пред автомобила:

# 19 356
Ох, не мога. Страхотна идея да се посреща Тръмп със среден пръст!
Щом била адекватна реакция ...
Днес е срещата на външните министри на Дания, Гренландия и САЩ.
Оная, дето Ванс се самопокани като пета гума на колата.
Все пак някой трябва да пази интересите на Путин.

Дали някой ще му напомни на Ванс, че според чл. 6 от Конституцията на САЩ, те нямат право да нападат Гренландия, която е част от НАТО?

# 19 357
  • София
Тръмп се  е събудил с желание за Гренландия на нов глас.
НОТО трябвало да съдейства, трябва му за Железен/златен щит и това е.

# 19 358
Тръмп отново лъже. Да каже на Бонди да публикува нередактираните файлове вместо да се чуди кой член на Конституцията да наруши днес.

# 19 359
  • Сан Франциско
На мен ми се струва, че Ванс много добре знае, че е противоконституционно да се напада Гренландия…за разлика от шефа, който най-вероятно си няма и идея дори къде е Гренландия, ама я иска (да напомня - говорим за човека, който обяви, че ще се среща с президента на Вирджинските Острови). Обаче, Ванс ще си затвори очите и ушите и ще си запуши носа, за да угоди на вожда.

За средния пръст - след запитване на Фокс Нюз - Директорът на Комуникациите на Белия Дом Стивън Чунг се изказа, че реакцията на Тръмп била “подходяща и недвусмислена.”

https://www.foxnews.com/politics/white-house-says-trump-gave-app … tion-caught-video

Как беше приказката - всяка каца с ябълки има по една-две изгнили…в момента в голямата бяла каца май няма нито една ябълка, която да не е прогнила. Такова достойно президентско държание - чак да се почудиш защо никой друг от президентите на САЩ, в цялата история на държавата, не е избрал да се държи така.

# 19 360
  • София
Kъде са скриха всички, които приказваха, че с Тръмп се връща нормалността? Чакам ги един среден пръст да коментират. Simple Smile

# 19 361
Kъде са скриха всички, които приказваха, че с Тръмп се връща нормалността? Чакам ги един среден пръст да коментират. Simple Smile

48,9% в анкетата в тази тема биха дали гласа си за Тръмп. Към този момент като гледам защитниците му тук са малцинство. С всеки изминал ден става все по-трудно да се оправдават безумията му.

# 19 362
На тъпото чело съответства свития пестник. На просташкото скандиране "педофил" към Тръмп,съответства навирен среден пръст. Yum

Междувременно работника е отстранен и най-вероятно ще бъде уволнен от завода на Форд. Ако му е.

# 19 363
К'во стана с първата поправка? Май не важи за всички.

# 19 364
  • Сан Франциско
Работникът нарича Тръмп “pedofile protector”, не “pedofile.” Поне 6 от помилваните от Тръмп от нападателите на Капитолия са осъдени за престъпления срещу деца и са регистрирани sex offenders (!!!). Ето, това е, дефиницията на pedofile protector. Такъв е - защо да не го нарекат, какъвто е?

И ето, дами и господа, защо държавата ни е на това дередже - защото главнокомандващият е престъпник, а поддръжниците му не могат да понасят истината.

Общи условия

Активация на акаунт