САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 577
  • 17 831
  •   3
Отговори
# 17 340
Дали може да споделите какво конкретно в предизборната платформа на Мамдани ви потриса толкова.
Думата "потриса" ми е неизвестна. Да кажем какво не ми харесва
- Собствени магазини за хранителни стоки. Малко на магазините за народа ала Пеевски звучи
- Повишаване на данъците. Сам не може да го направи, т.е. чист популизъм
- Моделът на Калифорния за ментални екипи. Спорна полза, много разход.
- Безплатна детска градина. Добра идея ако не беше желанието му да я финансира през данъци от богатите и корпорациите. По спомен гони 100% за три годишен период
И разни други такива, социалистически похвати за преразпределение на паричките.

# 17 341
Големи хора сте. Не сте ли разбрали, че ако нещо е "безплатно", това значи, че ще си го платите по друг начин.
Не винаги. Понякога друг плаща.
Но във всички случаи има % комисионни и всякакви кражбИ и цената става 10на.

Хората не са чак толкова глупави.
Ясно се забелязва тенденцията през годините, където малко работещите и малко плащащите данъци най-много ползват или имат претенции за бюджетни облаги.

Явно не е социалистически (само) феномен, защото има една стара френска поговорка, от преди епохите на социализма:
"И в театъра, както и живота, най-претенциозен е който не си е платил билета".

# 17 342
Социалистът си мисли по социалистически и изобщо не вижда проблем в логиката и принципите.

То няма лошо да са по-достъпни, безплатни, та даже и обратно платени детските градини.
Примерно, даваш си детето и ти плащат 1000$. Що да не е хубаво. Много е хубаво.
Лошото е, че НЯКОЙ трябва да ги изкара тия пари отнякъде и за да се раздадат.
Това е, което масово социалистите пропускат. Че парите идват отнякъде, не ги гребем от мандра без дъно.

Виж сега, Дани1, никога не съм смятала, че някой ще ми даде нещо наготово. Винаги съм се “трудила” за това, което имам. И понеже визира моя пост, ще ти споделя, че въпреки отличното реноме на държавните училища в Отава, моята дъщеря завърши частно училище. С парите за образованието и можех да си купя още няколко къщи. Имала съм, дала съм ги и не съжалявам.

Само че аз не съм малигнант нарцисист. Вероятно имам “социалистическо” мислене, но ми е важно да живея в нормално и осигурено общество. Ти имаш едни представи за живота, аз други.

# 17 343
Големи хора сте. Не сте ли разбрали, че ако нещо е "безплатно", това значи, че ще си го платите по друг начин.

Разбрали сме. Както и сме разбрали, че в тази държава обикновено безплатните обяди ги получават СЕО-тата и президентите, а ги плащат редовите служители и работници.

Ню Йорк е много сложна система, но много от нещата, които Мамдани предлага, могат поне частично да се направят. Не е необходимо цялата транспортна система да стане безплатна - достатъчно е да има няколко безплатни маршрута. Такива има в доста големи градове в САЩ, даже в моя червен щат. Не е необходимо всички детски градини да са безплатни, достатъчно е да има такива опции и достатъчно субсидии. Всичките му идеи могат да се трансформират в работещи прагматични политики, стига да успее да събере нужната подкрепа. За мен най-положителното в него дотук е, че иска да работи с всички и да се вслушва в експерти, вместо да се огради с негови си хора. Надявам се да има успех.

# 17 344
Помните ли Румяна Бъчварова,която Борисов турна за министър на МВР? В Ню Йорк е същото. Този Мамдани е "парашутист" като Бъчварова... Впрочем това прозвище важи и за Барак Обама. Вижте му биографията. Дошъл отникъде и бух! – право в Белия дом го инсталираха! Американците и мюсюлманина ще го преживеят...

# 17 345
Не е необходимо всички детски градини да са безплатни, достатъчно е да има такива опции и достатъчно субсидии.
Това е твое мнение на казаното в предизборната кампания. По мой спомен става дума за нещо наречено  Universal Pre K или от сорта което кметът на Ню Йорк вижда като безплатна детска грижа за всички Нюйоркски деца от двумесечна възраст до май беше 5 годишна възраст. И това да се финансира 100% с данъци от богатите и корпорациите.

# 17 346
  • София
Безплатните градини със сигурност са по-добра мярка срещу намаляващата раждаемост от забраната за аборти Wink

Изненадват ме тези избори обаче де, странен избор.

# 17 347
Само 7% за републиканеца в Ню Йорк. Избраха си социалист??? Тръмп и републиканците приключиха, ама брутално. Браво на американците.
NY не е САЩ, та да викаш "браво на американците"
Американците сега ще гледат социалиста ислямист какви ще ги върши.

# 17 348
  • Обран бостан ;)
Най-лесно се дават обещания за неща, които някой друг трябва да плаща.

# 17 349
Не е необходимо всички детски градини да са безплатни, достатъчно е да има такива опции и достатъчно субсидии.
Това е твое мнение на казаното в предизборната кампания. По мой спомен става дума за нещо наречено  Universal Pre K или от сорта което кметът на Ню Йорк вижда като безплатна детска грижа за всички Нюйоркски деца от двумесечна възраст до май беше 5 годишна възраст. И това да се финансира 100% с данъци от богатите и корпорациите.
След като богатите и корпорациите могат да финансират бални зали и триумфални арки, защо да не субсидират детски градини?
Само 7% за републиканеца в Ню Йорк. Избраха си социалист??? Тръмп и републиканците приключиха, ама брутално. Браво на американците.
NY не е САЩ, та да викаш "браво на американците"
Американците сега ще гледат социалиста ислямист какви ще ги върши.
Вирджиния, Ню Джърси и Синсинати и те ли не са американци?

# 17 350
Universal Pre K или от сорта което кметът на Ню Йорк вижда като безплатна детска грижа за всички Нюйоркски деца от двумесечна възраст до май беше 5 годишна възраст. И това да се финансира 100% с данъци от богатите и корпорациите.

Universal Pre-K не значи това, което явно си представяш. Pre-K започва най-рано от тригодишна възраст, това е детска градина, не ясли. "Универсалното" приложение означава да се финансира разширяване на училищната система в Ню Йорк, за да поеме тези деца, тоест да добави РК-3 и РК-4 класове преди К класа. Това ще увеличи разходите на училищната система вероятно с около 10% и ще е необходимо съответното увеличаване на данъците. Тъй като в Ню Йорк, както и почти навсякъде в САЩ, държавните училища се финансират чрез данъците върху недвижима собственост, увеличението ще е според това кой колко  и колко скъпи имоти притежава. Разбира се, точно както навсякъде другаде в тази държава, подобни увеличения се гласуват на референдум от гражданите на съответното населено място. Ето аз вчера гласувах да ми се увеличи данъкът на къщата, за да има повече пари за училищната ни система. И в Ню Йорк нито Мамдани, нито губернаторката им, могат да наложат такъв данък, ако хората не гласуват за.

Между другото, настоящият губернатор на моя щат, Охайо, републиканец до мозъка на костите си и кандидат за президент на изборите 2016та, беше преизбран точно с платформа, която включваше Universal Pre-K за целия щат. И републиканско Охайо гласува за него с огромно мнозинство. Нищо социалистическо няма в точно това предложение, смисълът му е да освободи работната ръка да бачка.

В България (и в повечето ЕС страни в различна степен) има силно субсидирани държавни детски не само градини, ами и ясли, които започват в момента, в който приключи двегодишното майчинство. Не виждам някой да рита срещу този социализъм, напротив, смята се за изконно право на родителите да имат достъп до нещо такова. Тук такава система е абсолютно немислима и финансово, и философски. Безплатни ясли или универсално платено майчинство тук никой никога няма да се опита да въведе, въпреки очевидните опити да се въведе универсално раждане насила.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 16:33 от ianajar

# 17 351
В Онтарио, предполагам и в други провинции, безплатното образование започва с JK, когато децата са на 4 години. Моето не ги беше навършило всъщност. JK&SK не са задължителни, но аз не съм чувала някой около мен да ги пропусне. Нещо като предучилищната в България.

Deaf, Барак Обама е завършил Harvard Law. Мандани е син на професор. Образован, ерудиран млад мъж. Обама също - образован, умен, харизматичен. Е, има проблем - единия е с тъмна кожа, а другия е погрешната религия, но в сравнение с Тръмп са несравнимо по-квалифицирани и ерудирани.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 17:11 от abadjieva80

# 17 352
Universal Pre-K не значи това, което явно си представяш.
Може и да бъркам термина но...проверявам и сравнявам
Цитат на: NY Times (25.08.2025)
"Zohran Mamdani has pledged to create a free, universal child care system available for children as young as 6 weeks."
плюс линк
Мога да ти намеря още за идеята от Фокс, ЕТ мисля че четох също...
След като богатите и корпорациите могат да финансират бални зали и триумфални арки, защо да не субсидират детски градини?
Правиш разлика между субсидия и финансиране през по-високи данъци....надявам се

# 17 353
Интересно, колко струва една бална зала и колко детските градини за 20 милиона град.
Залагам на хиляди пъти разлика.

# 17 354
Какво сте ги зажалили богатите и корпорациите, не разбирам! Щели да плащат, горките.
От гърба на средната класа (каквото е останало от нея!) свалят по 3 кожи, ама богатите са свещени крави и трябва само да се хранят и почитат?

Общи условия

Активация на акаунт