САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 776 887
  • 19 534
  •   3
Отговори
# 19 485
Меган, цялото имущество на депортирания остава в САЩ, твърде е скъпо за да бъде транспортирано. Онзи ден четох какво споделя един депортиран канадски гражданин в Редит. Всичко, което е градил, е останало в САЩ. Три месеца е прекарал в център за задържане, след което са го закарали през границата и са го оставили с една торба за боклук. Причината за депортация е, че преди 2 години е бил заловен с наркотици (за което е изтърпял наказания). Пишеше, че в центъра за задържане имало предимно латиноамериканци и доста хора, които не са извършили никакви престъпления. Някои дори не знаят езика на родната си страна.
Да, да не си инвестирал в държавата купувайки имот щом си нелегален. Кофти за хората, хайде мебели, дрехи ще ги прежалиш, ама десет години вноски по ипотека, как се прежалват?

# 19 486
Човекът си е бил легален, има и роднини, които продължават да живеят в САЩ. Ето тук може да се прочете повече -https://www.reddit.com/r/AMA/comments/1ndwb6j/i_spent_3_months_i … etention_and_was/.

Прекарал е 3 месеца в центъра. Един от най-любопитните му коментари е за другите задържани:

Цитат
The worst ones was a Ukrainian guy and a Palestinian guy I met. They were given visas last year and then they were canceled on arrival this year. So they showed up at the airport and were immediately detained. No criminal records. 6months in with no clear end. I met a few guys with pregnant citizen wives about to become single mothers. There was also a guy that someone showed up at his house and beat him up for whatever reason then his wife called the police. The police then turned him in after getting beat up.

# 19 487
  • Сан Франциско
Параграф -22 е ситуацията със собствеността на депортираните. Аз наскоро четох, защото и на мен ми беше любопитно. По закон - твоята собственост си остава твоя собственост…само че, когато си на хиляди километри е трудно да я управляваш и да се грижиш за нея. Затова трябва да наемеш адвокат или да дадеш power of attorney някому, който да действа от твое име. Да, ама в друга държава и доходите ти най-вероятно ще са други и като не можеш да си платиш вноските и адвокатите и бумагите - банката ще ти я вземе собствеността.

# 19 488
Много ми е интересно, как се взимат ипотеки от хора с неуреден статут/ да не казваме нелегални, че е много частно/.

# 19 489
И аз се чудех, но после се сетих, че те и данъци плащат, та явно банките нямат проблем да дават ипотеки.

# 19 490
Хайде, досега Мачадо не ставаше за президент, но вече е прекрасна жена. Получи си наградата най- после.

# 19 491
  • Сан Франциско
Ето как, за ипотеките - историята на моя близка приятелка от Гватемала. Бедност, каквато не можем да си представим, в семейството й са 12 деца, от които тя е най-голямата. Майка й умира, а тя идва в САЩ нелегално преди 30 години, когато е на 15 - съвсем сама, с "койотите" през Рио Гранде. Какво е преживяла, как е пътувала, и как и с какво е платила на тези койоти отказва да разкаже. Чисти къщи, слуша собствениците като говорят и чете в библиотеката, за да научи английски. Аз по-работлив и прецизен човек от нея не познавам - като машина е. Прави добри пари и си плаща данъците като поп. Хората се усещат, оценяват работата й и след няколко години й помагат да наеме адвокат. Подава документи за легален статус. Отказан й е, но не я и депортират - казват, пробвай пак. Междувременно тя е вече млада майка на две момчета - малкият тъкмо сега завърши магистратура. Тя е с изкаран 5-ти клас, но настоява децата й да се изучат. Подава документи на всеки няколко години, отказват й всеки път, но я оставят да си живее тук. Не са луди да я депортират - тя в един момент къща си купи, има си сега нейна компания за чистене на търговски обекти, сигурно плаща повече данъци от повечето бели американци, и нито тя нито децата й имат дори една трафик глоба. Дадоха й зелена карта преди 3 години...отне й само 27 години блъскане.

П.С. Аз никога не употребявам думата "нелегален" за човек. Човекът е тук нелегалнО, с нередовни документи, ама щом е на тази планета е легален и още как. Просто лично мнение.

# 19 492
  • В заешката дупка
Гледах интервю на външния министър на Гренландия след срещата ѝ онзи ден заедно с датския външен министър, с Рубио и Ди Ванс. Не успя да сдържи емоциите си и почти се разплака, докато говореше за натиска, под който се намира страната ѝ. Sad

Намерих линк

Тръмп намекна за налагане мита на страните, които не подкрепят стремежите му за анексиране на Гренландия.

# 19 493
https://daniivanov.blogspot.com/2026/01/ft.html?fbclid=IwdGRjcAP … plf3ADZzj3MgA&m=1
Това ми излезе преди малко за казуса с Гренландия.

# 19 494
Аз няма да казвам на коя ситуация ми прилича казуса с Гренландия, че (абсолютно необяснимо за мен) все още се смята за "противоречив", но по него гледахме и гледаме как САЩ и по-голямата част от европейските им съозници не зачитат международното право, направиха на компот международния съд в Хага и т.н. и т.н. и когато специалните докладчици на ООН ни обясняваха, че е въпрос на време тези неща да засегнат пряко и Европа и САЩ никой не вярваше.
А то какво стана.

Сега европейските държави изведнъж се сетиха, че имало международно право. Ти да видиш.

Не гняв, ами не знам какво да го обхване човек.

# 19 495
Гледах интервю на външния министър на Гренландия след срещата ѝ онзи ден заедно с датския външен министър, с Рубио и Ди Ванс. Не успя да сдържи емоциите си и почти се разплака, докато говореше за натиска, под който се намира страната ѝ. Sad

Намерих линк

Тръмп намекна за налагане мита на страните, които не подкрепят стремежите му за анексиране на Гренландия.
Какво значи това? Как ще ги открои тези страни? Ще помоли всички държави в света да направят референдум дали подкрепят Тръмп да анексира Гренландия? И ако кажат не - мита. Ако кажат - да? Какво от това? Какво й пука на Гренландия, че в Хондурас са за?
Безумието става все по- голямо.

# 19 496
  • В заешката дупка
Със сигурно доста от страните се знаят - има официални изявления. Почти цяла Европа, примерно.

# 19 497
Ама какво значи това? Ако Германия каже, че е за, Дания трябва да отстъпи ли?
Цялата хипотеза е абсурдна!
Иначе аз съм за да изстрада цяла Европа по-високи мита и да покаже гръбнак.

# 19 498
Не само безумна ситуация, но и голям срам за щатите.
Тръпм ако продължава с такова темпо с нелепото си поведение, няма как да не го притиснат да се диагностицира и лекува. Или вече е толкова отчаян, че нито външната му политика, нито вътрешната му върви както обещаваше и единственият му печеливш ход е поредната абсурдна заплаха.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 20:09 от Digte

# 19 499
  • София

Каква ли сила трябва да има един политик, за да се опълчи на ръководителя на една от най-мощните (за момента) държави в света, пък макар и луд.

Общи условия

Активация на акаунт