САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 777 561
  • 19 554
  •   13
Отговори
# 19 545
Към хората, които са по-запознати от мен със ситуацията в САЩ - демократите какво отношение взимат по всички тези безобразия които се случват? Мернах единствено огромен митинг в Ню Йорк срещу ICE но това е на гражданите,  нещо по-сериозно като политическа реакция не съм срещала.....

# 19 546
Ако нямах оптимизъм, вероятно нямаше да съм все още тук. Аз твърдо вярвам, че механизмът на checks and balances работи.

Тази държава е преживяла къде по-лоши неща от Тръмп. Сигурно и тогава хората са си мислели, че това е края на САЩ. Ще преживее и него.
Посочи поне едно по-лошо нещо от Тръмп. Но изцяло лошо, без никакви положителни нюанси за никого.
Иначе сигурно е, че САЩ ще има и след Тръмп. За всеки нормален човек обаче съществени въпрос е "каква Америка" ще остане след Тръмп.Изобщо не вярвам, че европейските политици са избрали мъдро единствения възможен начин да се справят с безумия та на Тръмп. От много време насам не са показали с нищо, че са способни на мъдрост. Иначе ЕС нямаше да е на сегашното дередже, застаряващ, опустяващ, обедняващ, отглеждащ в пазвата си социални инвалиди от всякакъв род и религия.

Казвате Мачадо се борела Венецуела да е демократична с помощта на САЩ. Видяхме я американската демокрация колко струва. И децата на застреляната жена в Минесота видяха. А в никой свят, по никое време, по никакъв повод целта НЕ  оправдава средствата. Доказано многократно в исторически план. С принуда и оръжие не се налага свобода. Ние това поне го видяхме и живяхме от 1917 г. до сега. Явно американците и те трябва на свой гръб да научат този урок.

# 19 547
Без да съм специалист по американска история,бих сравнила сега случващото се с ерата на макартизма в САЩ.Тотално погазване на човешки права и лов на вещици.
Бонус сега е и неадекватната външна политика.

# 19 548
Посочи поне едно по-лошо нещо от Тръмп. Но изцяло лошо, без никакви положителни нюанси за никого.

Гражданската война 1861-65. Най-големият тест, страната реално е била пред разпадане.
Сегрегацията и Джим Кроу законите 1870-1960
Маккартистките гонения 1950-54
Насилието срещу движението за граждански права 1954-1968
Насилието над студентските демонстрации срещу войната във Виетнам 1970та (за много хора свързано с управлението на Никсън, 1969-1974та, доста подобно на това на Тръмп, без клоунадите)

Хубаво е да се отбележи, че някъде от 30те години на 20ти век до падането на Берлинската стена и във външната, и във вътрешната политика на САЩ, съществува външният коректив "Как изглеждаме в сравнение със СССР", благодарение на който в немалко случаи политици са решавали да направят това, което е етично, вместо това, което искат. В момента такъв коректив не съществува.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 18:14 от ianajar

# 19 549
  • Ю Ес ъф Ей

Гражданската война 1861-65. Най-големият тест, страната реално е била пред разпадане.
Сегрегацията и Джим Кроу законите 1870-1960
Маккартистките гонения 1950-54
Насилието срещу движението за граждански права 1954-1968
Насилието над студентските демонстрации срещу войната във Виетнам 1970та (за много хора свързано с управлението на Никсън, 1969-1974та, доста подобно на това на Тръмп, без клоунадите)

ianajar e вече е посочила повечето, но аз имах предвид няколко само за последния век. Малко да допълня с примери и да добавя още няколко периода.

За 5 години през 60-те е имало 3 знакови политически убийства - действащ президент, бъдещ президент и водач на движението за граждански права. Много от правата днес се приемат за даденост, но тогава е било много по-различно.
По тоя повод дори не трябва да гледаме чак толкова назад. Boston busing се случва в края на 70-те до началото на 80-те, в щат който сега се счита за синя крепост.

Цитат
Насилието над студентските демонстрации срещу войната във Виетнам 1970та
Направо да си го кажем с думи по-ясно - Националната гвардия стреля директно срещу протестиращи студенти. Четирима студенти са убити и девет са ранени. Нещо повече, стрелялите гвардейци, които са били съдени, са оправдани от съдия.

Голямата депресия. Хората буквално са гладували, десетки милиони са дълготрайно без работа. Всички вероятно сме гледали филмите на Чаплин от това време.

Tulsa race massacre.

Tuskegee Syphilis Study.

Бих добавил и Dust Bowl, макар и не причинено от човешка намеса, има много сериозен ефект върху част от населението на САЩ, променило съдбите на милиони.

Бих добавил дори и сухия режим и последващия възход на Американската мафия, за изкореняването на която трябват десетилетия.

Ако трябва да отидем малко по-назад изтреблението и насилственото преселение (Trail of Tears) на коренното население на щатите.

Изводът е, че тази страна е преживяла много катаклизми дори само за последните 100 години.
За много от ужасяващите събития от миналото  вероятно и не знаем много, защото за разлика от сега, не всеки е имал телефон с камера и достъп до интернет.

Бях почнал да чета A People's History of the United States на Зин преди 10 години, не не можах да я довърша. Сега може би е добро време да я попрочета. Сигурно може да се намери и на български, ако някой го интересува.
Ако няма време за четене, Нетфликс пусна наскоро Cover-Up. Има какво да се научи от него, особено за времето на Виетнамската война.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 19:13 от Татко Непохватко

# 19 550
И от всичко това човек би си помислил, че ще сме научили нещо, ама и в световен мащаб не се справяме, та даже и в уникалност не можем да ви обвиним американците Simple Smile

Има някои ключови разлики за мен, ама избирам да гледам вашия оптимизъм.

# 19 551
  • София
Вчера Diorela беше споделила статия, как европейците биха могли да отговорят на Тръмп по повод Гренландия. Според мен е изключено да се използва военна защита, просто не мога да си го представя. Но втория вариант включваше отказ от американски стоки и разпродажба на американски облигации. ОК, Ирландия, Белгия, Франция, Люксембург.... държат добър портфейл от ценни книжа. Ще наблюдавам с интерес какво ще се случи, когато тези държави започнат да изхвърлят облигации на борсата. 🤔
Аз приемам жеста на Мачадо като подигравка към Тръмп... Но той е толкова самовлюбен, че не може да разбере сарказма, с която му се "подарява" медала.

# 19 552
Хайде пак, серия 356 от сериала " Тръмп и митата"
https://clubz.bg/170120?fbclid=IwdGRjcAPYrkRjbGNrA9iuJWV4dG4DYWV … jsweW7JTHxEjRcJiA

# 19 553
Чудесно. Така американските избиратели ще се уморят още повече от Тръмп. Надявам се това да му струва мнозинството на междинните избори.
Скоро няма да останат държави, които да имат каквото и да било доверие на
настоящото американско правителство.

# 19 554
  • София
От статия на Ройтерс, отнасяща се за подписване на сделката между ЕС и Меркосур:

"Just before the ceremony on Saturday morning, U.S. President Donald Trump vowed to impose increasing tariffs on eight European nations if the United States is not permitted to purchase Greenland."
Точно преди церемонията в събота сутринта, президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи нарастващи мита на осем европейски държави, ако на Съединените щати не бъде разрешено да закупят Гренландия.
Тръмп не харесва тази сделка, явно.

Общи условия

Активация на акаунт