Брак и свобода

• 18 676
  • 630
  •   1
Отговори
# 450
  • София
За мен уточнението в първия пост беше с цел да се наблегне, че той няма защо да й се сърди, че харчи едни пари. Изглежда коментарът за "нейните си пари" и последвалата акция са я фрустрирали. И наистина не ми изглежда честно да й набива вина в тази ситуация. Но ето, че различните хора четат изказването различно и влагат различен смисъл.

# 451
Парите са общи за основните нужди на семейството - храна, жилище, авариен фонд, почивки, разходи по децата, спестявания.
Ако  всичко е покрито прилично и остават е редно всеки да си има собствени пари, които да си харчи както реши.
То така много лесно, другият бачка, покрива повечето неща, остават, а аз да недоволствам, че иска да похарчи за себе си, а не да си го дели с мен - ами парите не са просто пари, парите при нормалните хора са отражение на усилия, учене, стрес, овъртайм,

# 452
Съгласен съм напълно. Само едно уточнение - личните пари равни ли да бъдат или според приноса? Интересно би ми било да чуя и авторката какво мисли по въпроса...
Всичко по равно беше само при социализма. Ама и там за някои беше по-равно.

За мен е по-редно да е според приноса, но има пък и хора, според които е редно да е по равно. И тяхната гледка точка си е също толкова валидна. Има и хора, според които мъжът каквото изкара е общо, а жената каквото изкара си е нейно - и тяхната гледна точка си е валидна. Затова е хубаво да си търсят обаче за семейство хора, които я споделят. А не да вземат някой, който смята обратното и да си викат абе после ще му кажа аз, щото нали "мъж и куче както ги научиш".

# 453
Т.е. мъж и жена, уж семейство, ще бъдат със съвсем различен жизнен стандарт? Единият ще ходи на почивки до Бали и Малдивите, другият по черноморието, единият ще е облечен в скъпи дрехи, ще кара скъпи коли, другият ще пазарува само от намаления и втори употреби?
Това ли означава според приносът? Щото единият може да вади 2-3к, а другият 10? Сметките и те? 50:50, въпреки голямата разлика в заплатите?
Това не е семейство.

# 454
Само дето на авторката не й е хоби да ходи на "Малдивите" . Това е единичен случай. Досега всичко е отивало за семейството. Иначе според мен трябва да има и общи пари, но да има и лични. Защото е абсурд да не можеш да си позволиш нищо без изрично одобрение от половинката, при все че пари има достатъчно.

Ако са общи то по подразбиране са и на двамата, защо тогава да искаш одобрение?
Одобрение, по-скоро обсъждане, се прави за големи неща - кола, влог, инвестиция, апартамент, почивка...
При това не само финансово, но и техническо. Аз дрехи като си купувам ходя с половинката за да погледне някой и отстрани. Той също. И питаме, да, ама не "може ли да си купя това", ами "добре ли ми стои това и да го купувам ли".
Всъщност ако нещо ми е трудно да смеля в темата то е тезата за личните пари в брака. Но аз съм стара вече, анахронизъм.

Не бих се обидила, ако мъжът ми си купи АТВ. Дори бих се радвала за него. Или пък каквито и да е “играчки”. Работил е, изкарал е пари, позволява си го. Все пак един път живее и има право да сбъдне мечтите си. Когато в реалният ни живот си купи АТВ дори не би ми хрумнало да се цупя или сърдя. Виж ядосах се, когато купи на детето и трябваше аз да ходя, да карам с тях.
Нито пък той се е сърдел когато аз отивам с приятелки по пътувания.
Важното е хобитата и индивидуалните пътувания да не са в противоречие със семейните. За това си има планиране.

Именно - планиране, което значи обсъждане. А в случая това го няма - има уведомяване.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 17:19 от Черна станция

# 455
Много е просто - личните пари са тези, които постъпват в личната ти банкова сметка.

# 456
Много е просто - личните пари са тези, които постъпват в банковата ти сметка.

Това са лични доходи. А дали ще станат лични пари или общи зависи от това къде отиват след това и кой има достъп до тях.

# 457
  • София
Т.е. мъж и жена, уж семейство, ще бъдат със съвсем различен жизнен стандарт? Единият ще ходи на почивки до Бали и Малдивите, другият по черноморието, единият ще е облечен в скъпи дрехи, ще кара скъпи коли, другият ще пазарува само от намаления и втори употреби?
Това ли означава според приносът? Щото единият може да вади 2-3к, а другият 10? Сметките и те? 50:50, въпреки голямата разлика в заплатите?
Това не е семейство.

За мен според приносът значи процент от заплатата. Почивките ги броя към разходите. Нормално е този, който изкарва повече, да поема повече. Другият може да допринася с друго. Така стандартът е общ. Не е ли нещо такова при авторката? Но изведнъж се оказва грешна, че иска да си позволи нещо за нея.

Иначе, ако някой изкарва супер много пари, за мен е смешно да брои стотинките на другия. Един милионер не само не трябва да иска пари, а и прислуга трябва да наеме за домакинството. Другото е смешно.

# 458
който не е расъл с прислуга и не е свикнал чужди хора да му бърникат и надничат трудно наема такава, даже и да има пари.

# 459
Е кой живее така, това са глупости.
Семейството си има разходи - за къща, кола, храна, битови сметки, дрехи, почивки. За тези разходи дават и двамата - това са семейни пари. Ако искат да дават по равно, ако искат единият повече (у нас например аз давам повече, да не кажа всичко по тези пера освен дрехи - защото изкарвам повече).
От това дето им остава след като са дали за семейните нужди, мъжът ако иска да си купи АТВ, жената ако иска да си купи обувки Джими Чу. Тия работи според мен са на уведомителен режим, не на разрешителен. Но който иска - и на разрешителен да са, стига другият съпруг да е на същото мнение.

# 460
Стигна ли темата  до етапа да даваме за пример милионерите и живота на богатите и прочутите?

# 461
chris78, аз мога да ти кажа кой живее горе-долу така, но няма да изпадам в подробности за хора, които познавам.
Честно казано е грозна картинка, и нещата вървят към разпад.

# 462
Не, авторката не се върнала
Аз следя темата, защото искрено ми е интересно какви доводи (законови, морални, етични или други) ще се посочат в защита на правото на съпруга в този случай, да контролира как съпругата харчи доходите си. Опитвам се да осмисля всички гледни точки, но за сега не се справям
Аз винаги съм чела в СО, че доходите в семейството са общи, няма мое и твое. Демек мъжовите доходи. Но ето, сега тезата е друга.
Второ, не си представям да аплодирате мъж, отишъл с приятел на Малдивите, вместо с жена си. Тоест щяхте да го разкъсате.
Елунария е напълно права - двоен стандарт.

# 463
Въобще няма да го разкъсам!
Моят миналата година отиде до Гърция с аверите си, без жените!
Още е жив!😃

# 464
Ако беше питала във форума прав ли е, щяха да ти кажат да бягаш с 200.
Просто не си попитала. Wink

Общи условия

Активация на акаунт