Брак и свобода

• 18 679
  • 630
  •   1
Отговори
# 435
Жената благодари за гледните точки и напусна темата. Поне това видях последно, а вие сте изписали още 200 мнения хипотези. Да не би да се е върнала?

# 436
  • София
Само дето на авторката не й е хоби да ходи на "Малдивите" . Това е единичен случай. Досега всичко е отивало за семейството. Иначе според мен трябва да има и общи пари, но да има и лични. Защото е абсурд да не можеш да си позволиш нищо без изрично одобрение от половинката, при все че пари има достатъчно.

# 437
За мъжа ми би било единичен случай да си купи АТВ, но бих се обидила, ако не ме попита. Друг е въпросът, че ако ме пита, не бих казала парите са си твои, а после да се държа пасивно-агресивно.

# 438
Кой има проблем с това, че става дума за жена?
Аз имам проблем с това, че много хора си затвориха очите за неща, които, ако бяха написани от мъж, темата щеше изглежда по друг начин.

# 439
Иначе според мен трябва да има и общи пари, но да има и лични. Защото е абсурд да не можеш да си позволиш нищо без изрично одобрение от половинката, при все че пари има достатъчно.
Съгласен съм напълно. Само едно уточнение - личните пари равни ли да бъдат или според приноса? Интересно би ми било да чуя и авторката какво мисли по въпроса...

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 16:08 от Reagan

# 440
Не, авторката не се върнала
Аз следя темата, защото искрено ми е интересно какви доводи (законови, морални, етични или други) ще се посочат в защита на правото на съпруга в този случай, да контролира как съпругата харчи доходите си. Опитвам се да осмисля всички гледни точки, но за сега не се справям

# 441
Не бих се обидила, ако мъжът ми си купи АТВ. Дори бих се радвала за него. Или пък каквито и да е “играчки”. Работил е, изкарал е пари, позволява си го. Все пак един път живее и има право да сбъдне мечтите си. Когато в реалният ни живот си купи АТВ дори не би ми хрумнало да се цупя или сърдя. Виж ядосах се, когато купи на детето и трябваше аз да ходя, да карам с тях.
Нито пък той се е сърдел когато аз отивам с приятелки по пътувания.
Важното е хобитата и индивидуалните пътувания да не са в противоречие със семейните. За това си има планиране.

# 442
  • София
Кой има проблем с това, че става дума за жена?
Аз имам проблем с това, че много хора си затвориха очите за неща, които, ако бяха написани от мъж, темата щеше изглежда по друг начин.

Не мисля, че обратната ситуация съществува. Най-малкото мъжът нямаше да е раждал две деца. Не, че мисля има значение в случая. Ако жена се тръшка, че след години, в които я е водил навсякъде, мъжът иска една екскурзия с приятел, хич нямаше да го приема по-добре. Щеше да ми се стори супер неблагодарно от нейна страна.

Иначе според мен трябва да има и общи пари, но да има и лични. Защото е абсурд да не можеш да си позволиш нищо без изрично одобрение от половинката, при все че пари има достатъчно.
Съгласен съм напълно. Само едно уточнение - личните пари равни ли да бъдат или според приноса? Интересно би ми било да чуя авторката какво мисли по въпроса...

Въпрос на вътрешна договорка. На мен ми се струва по-подходящо да са според приноса, но това трябва да важи и за разходите. Също така трябва да се отчете приноса в домакинството и гледането на децата, защото той пести доста средства.

# 443
Ако мъжът ми реши да си купи АТВ от своя ЛИЧНА сметка и това няма да се отрази на мен - да плащам всички сметки и текущи разходи, защото той се е изръсил, няма да имам абсолютно нищо против.

# 444
Е, той не е раждал две деца, но е напълно възможно да е хранил две деца и жена няколко години, докато тя няма финансов принос, което тук би трябвало да се преведе като "няма абсолютно никакъв принос".

# 445
  • София
Слаба работа е това мъжленце.

# 446
Въпрос на вътрешна договорка. На мен ми се струва по-подходящо да са според приноса, но това трябва да важи и за разходите. Също така трябва да се отчете приноса в домакинството и гледането на децата, защото той пести доста разходи.
А как ще се измери този принос? Според надницата за час работа за гледане на дете и чистене? В някои семейства мъжът изкарва в пъти повече. Няма ли приносът на жената в тези случаи да се окаже твърде незначителен така измерен?  Представям си следната ситуация -  семейство, мъжът има бизнес и изкарва милиони. Жената - средно платена работа. Неговият принос е много по-голям, съответно той си ходи по Малдиви и Балита с приятели и приятелки, а тя - до Китен, защото само до там й стигат личните пари.
Може би по-добре е да е по равно....поне така си мисля аз де.

# 447
  • София
Рийгън, при толкова големи пари, че домакинският принос да е нищожен, има ли значение всъщност? Тогава според мен на печелещият видно грам не трябва да му тежат никакви разходи. Но всяко семейство си се разбира индивидуално.

Е, той не е раждал две деца, но е напълно възможно да е хранил две деца и жена няколко години, докато тя няма финансов принос, което тук би трябвало да се преведе като "няма абсолютно никакъв принос".

А, значи неговият принос за годините майчинство веднага се отчита, а нейният е обиден... Ясно Wink

# 448
По равно, разбира се.
Но не трябва да има и цупене и при някакви изключения като това пътуване. Жената не е тръгнала всеки месец да путува до островите и до Азия. Сега и се е приискало и има възможност. То пък голям проблем!

# 449
Лъвица, обиден не е (приносът й), просто е излишен да се споменава. Както писах и по-рано, когато авторката ни представя ситуацията, е напълно достатъчно да каже, че този разход се поема изцяло с нейната заплата. Уточненията за ремонти, почивки, разходи, отговорности и запълване на недостатъчни приноси, не бих ги направила, когато говоря за толкова близък член на семейството ми, дори да съм му ядосана в момента.

Общи условия

Активация на акаунт