Брак и свобода

• 18 670
  • 630
  •   2
Отговори
# 465
Да,да!Затова не попитах!😆😆😆

# 466
Мисля, че е доста по-просто обяснението. Свикнал е тя да дава всичко за семейството и дома си - и пари, и време. И сега, когато тя е решила да направи нещо лично за себе си почва с фасоните. Научен е, че тя всичко дава и не приема друго поведение.
Авторката няма полезен ход или ще отиде, обаче е чак догодина и ще му търпи настроенията дотогава и известно време след това или не ходи и на нея и е криво.

# 467
И защо отказа му да отиде на уредените от нея почивка и концерт да са фасони. Може би той изобщо не е искал да ходи, но се е съгласил заради нея в името на семейството. След като тя е изразила желание да направи нещо без него през февруари той се е почувствал свободен също да си каже какво иска или не иска да прави. А той не иска да ходи на почивката и концерта уредени от жена му. Да не би свободата да важи само за нея? Свободата на избора е и за двамата. Защо го нападате, че и той иска да има свобода в избора след като защитавате нейното право на свобода. Той не й е поискал от нейните пари. Даже я е освободил от тежеста да плаща за него с нейните пари. На нея това не й харесвало. Ами и на него не му харесва тя да отиде на онази екскурзия. И двамата ще преглътнат избора на другия. Така е честно. Тя отива с колежката на екскурзия и на него му е криво. Той не отива с нея на почивка и концерт, а прави каквото на него му харесва през неговата отпуска.
Защо за нея може, а за него да не може?
Преди да го уведоми за решението си за екскурзията той се е съгласил да ходи с нея на почивка и концерт за да не е сама. След това обстоятелствата са се променили и неговото решение също. Може да му се е отворила възможност да отиде на море в мъжка компания. Защо да не се възползва?

# 468
Всичко по равно беше само при социализма. Ама и там за някои беше по-равно.

За мен е по-редно да е според приноса, но има пък и хора, според които е редно да е по равно. И тяхната гледка точка си е също толкова валидна. Има и хора, според които мъжът каквото изкара е общо, а жената каквото изкара си е нейно - и тяхната гледна точка си е валидна. Затова е хубаво да си търсят обаче за семейство хора, които я споделят. А не да вземат някой, който смята обратното и да си викат абе после ще му кажа аз, щото нали "мъж и куче както ги научиш".
Съгласен съм - при всеки е различно и важното е и двамата да са ок. Проблемът за мен при голяма разлика в заплащането и при модел според приноса е, че много често приносът на жената е трудно определим и измерим. Тя може да взима по-малко пари, но да компенсира с изпълнение на традиционната женска роля в семейството. Жената като способности и възможност за добра кариера не е много по-различна от мъжа и ако тя се посвети на семейството, тя реално се лишава от възможно развитие и съответно по-високи доходи. В много семейства приносът на жената е различен от този на мъжа и не може да се измери в пари. Тя допълва приноса на мъжа си с нещо, което той не може да осигури. В такива семейства не би било ок мъжът да си взима по-големия процент за лично ползване. Поне аз така мисля де.
Иначе си прав - при всяка двойка различните модели  работият различно.

# 469
  • София
Здравейте ! Отвори ми се възможност да ида на екскурзия до по - далечна дестинация .Просто колежката ми има нужда от другарче. Приех , че даже и си платих самолетния билет! Съпругът ми , обаче , се засегна доста и в момента са ни влошени отношенията! Неговата позиция е , че съм избрала сама да похарча някакви пари за себе си, а не с него. И понеже той никога не бил постъпвал така , не го очаквал от мен ! По отношение на финансите , аз съм с по - високата заплата вкъщи и винаги съм споделяла всичко със семейството си, включително покривам и недостатъчния принос от негова страна. Не знам как да постъпя и моля за съвет.
Интересно, рещих да дам мнение, защото тъкмо четох една книга, която се казва привързани. В нея описват 3 вида привързаност
1.Сигурна-която е най-добра , ако и двамата са сигурен тип в двойката.
2.Тревожен-примерно ако съпругът мисли това, че вие ще отидете без него като проблем или знак за охладняване на отношенията. Примерно тревожните хора биха казали, че личното пространство е за хора, които не се обичат.
3.Избягващ-пример, ако жената(може и мъжът разбира се )има нужда да ходи някъде отделно, примерно веднъж в месеца при майка си и баща си или с най-добрата си приятелка примерно да ходя всяка година на фестивала в Белград примерно . Това са нормални неща за избягващия тип, но за тревожния са заплаха.
Може вашата ситуация да е такава, просто трябва тревожния човек да бъде успокоен, че всичко е наред и че това са нормални неща.

# 470
Нормални за нормалните. За свръх тревожните са кошмар. Започва се едно чертаене на сценарии, тръшкане, обяснения. И, не, не се успокояват никога, ако не стане на тяхното. Е те това е влакчето на ужасите.

# 471
И защо отказа му да отиде на уредените от нея почивка и концерт да са фасони. Може би той изобщо не е искал да ходи, но се е съгласил заради нея в името на семейството.
Да бе, да, отказа му да отиде на концерт на неговата любима група не е фасон! Как беше лафа за мармота.
Може би да четем поне мненията на автора преди да правим свободни интерпретации?

# 472
  • France
Все повече се уверявам, че системата, в която всеки си има сметка + една обща, в която вкарват пропорционално е най-добра.
По този начин домашният бюджет е финансиран спрямо способностите на всеки, а се запазва и финансовата независимост на двата члена на семейството.
Виждаме как вариантът с "всичко е общо" в един момент може да навреди на отношенията

# 473
Това, че му е любима група не означава че иска да ходи на концерт. На времето и аз така уж бях разбрала, че еди коя си група е любима на ММ, тогава гадже и го помъкнах на концерт, ама се оказа че нито примира да ходи на концерт, нито му е баш любима групата, ама дошъл защото аз съм настоявала.
Та толкоз за мармота.

# 474
На етап гаджета може да има объркване за любима група, след 20-30 години брак - едва ли. Съдейки по възрастта на лирическите герои, ако питам моя мъж на коя група иска да иде на концерт, ще разбера и кой точно концерт е отказал нейния с фасоните си (просто моя ги следи, а аз - не)

# 475
Фасони и избори от рода на "не ти искам парите, концертите и почивките" имат тежест, ако можеш да покриеш разходите на половината домакинство.
Инак малко хвърковато - "не ти искам парите, но ще ти позволя да плащаш ипотеката и покриваш сметките, да видиш, че не съм дребнав". 😉

# 476
Това е готино Grinning

# 477
Това че не може да си позволи луксозна почивка не означава, че не може да покрие разходите на домакинството. Нима 50+ годишните не можем да харесваме нови групи, а само такива от нашата младост? И нима група, която сме харесвали през 90те год. на мин. век трябва да харесваме и до днес?
И дори да му е любима група може изобщо да не му се ходи на концерт и да предпочита да слуша музика на дивана в дома си.
И от къде знаем, че семейството плаща ипотека?Ако живеят в негов апартамент как точно се изчислява неговия финансов принос за семейството?

# 478
  • France
И така да е, къде е проблемът жена му да отиде по женски някъде?

# 479
Едва ли има какво повече да се коментира по темата, последните страници се повтаря едно и също. Авторката напусна темата, така че май е време за ключ.

Общи условия

Активация на акаунт