На море в Гърция 2024 - III

• 50 430
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • Русе
Здравейте! Приключи и нашата почивка в Гърция, за съжаление. Ще оставя кратък отзив, ако някой се интересува. Преди да отидем не намерих много информация, но благодарение на една любезна дама от форума, бяхме се подготвили с аква обувки буквално ден преди да тръгнем. Така, че и аз ще дам малко инфо за Паралия Дионисиу.
Селото е буквално 4-5 успоредни улици. Не е типично туристическо или пренаселено, но има всичко необходимо - няколко таверни, барове, супермаркети, пекарна, сладкарница, аптека. Има и Лидл на около 3км.
Плажът: Имаше много свободна зона, но ние ходихме на бийч бар Fisheye. Пособията се ползваха срещу кансумация от 5 евро на човек за 3 часа /така беше написано на менюто/, кафе, безалкохолни, шейкове бяха именно по толкова. Не знам дали са спазвали точно часовете, защото ние не оставаме повече от 3 часа, защото ни става много горещо. На влизане в морето имаше камъни, големи. Като се преминат 10-15 метра, следва плитчина с изцяло пясъчно дъно. Поне пред този бар беше така.
Таверните - лично на нас най ни хареса AKTI. Вкусна храна, добър сервиз.
Апартаментът, в който бяхме отседнали, беше най-хубавото нещо. Огромен, оборудван с всичко, с две големи тераси и заден двор. Настаняването беше в 14ч, но беше готов още в 11:20. Комуникацията беше много лесна, на английски. Буквално на ъгъла имаше гироси и скара, която може да си поръчаш и за вкъщи. Много вкусно също.
Направихме и една нощувка в Ксанти, защото се видяхме с баща ми, който беше на вила в Авдира. В Ксанти е лудница, събота вечер, старият град пращеше от нощен живот Simple Smile

# 646

Плаж Кова ❤️ Най-доброто ни попадение на Арголида. Бял пясък (едър и не се лепи) и тюркоазено море. Защитен от северния вятър, който яко брули днес в Ермиони. С гледка към Спецес. Единственият минус е, че частично преграден от собственика на прекрасна вила, която се намира буквално на пясъка. Явно и тук има тарикати, за които всичко е позволено. Обмислям да докладвам през онова приложение, но се чудя дали има смисъл, защото за местните власти едва ли е неизвестно наличието на огромна вила на плажа.

# 647
  • София
Здравейте, искам да попитам при теглене от банкомат в Гърция каква е сумата за транзакция? И самата сметка в евро ли трябва да бъде или не е проблем ако е в лева да се изтеглят евро там?

А защо трябва ада теглите?
Не е ли по-лесно направо да плащате с картата?

# 648

Не знам дали навсякъде може да се плаща с карта (става въпрос за Никити).

# 649
  • София
Навсякъде може.
В какви забутани села сме плащали с карта…
Винаги нося малко пари в брой за всеки случай, но аз и в БГ така процедирам - всичко с карта.

# 650
  • София
Здравейте!
В момента сме в Ammoudia, Epirus.
Плажът е разкошен и плитък. Спокойно е. И горещината е голяма 😆

# 651
  • софия
Не знам дали навсякъде може да се плаща с карта (става въпрос за Никити).
От няколко години има закон и са задължени навсякъде да има възможност за плащане с карта.
Тази година не съм попаднала на място, на което да не може, без минимална сума.

Не бих теглила пари от банкомат в Гърция заради таксите.

# 652
  • София
Преди да изтеглите, банкомата изписва информация каква ще бъде таксата за теглене.
Последно теглих около Великден, не беше някаква голяма сума таксата. Нещо около 2 евро ми се върти. Разбира се търсете банкомат на гръцка банка, внимавайте с тези на Евро нещо си бяха, едни жълти, те са с големите такси.

# 653
  • София
Затова чакам с нетърпение влизането в еврозоната - няма да има повече подобни размисли.
И за да не е само спам

Днес в едно село в месарския магазин ни почерпиха със студена вода. Аз душа берях от жега. После ни подариха сирене и яйца от собствените им кокошки.
Месарницата е семеен бизнес от над 100 години. Сегашният собственик е бил в България преди около 30 години и искрено се развълнува.

# 654
Благодаря на всички за отговорите. Точно за тези банкомати ставаше въпрос, защото бях чела че взимали доста голяма сума при теглене (нещо от сорта на половината от изтеглената сума).

# 655
Здравейте! Наели сме студио през букинг. Условията са такива и не може да се ползва климатик, когато сме вътре. Така е разположен, че духа върху нас. Първата вечер не спахме изобщо поради страшните горещини. Говорихме със собственика, че искаме да напуснем и да ни възстановят парите, а те ни отговориха, че трябва да се свържем с букинг. Някой може ли да ме насочи как да се свържа с тях. Вчера изпратих съобщение където е "Отдел връзка с обслужване на клиенти", но никога до сега не съм попадала в такива ситуация и изобщо не знам дали е прието и дали някой ще ми отговори, а още повече дали ще приемат искането ми. Ще съм благодарна, ако някой, който се е сблъсквал с подобно нещо сподели или който знае как по друг начин да се свържа с букинг за съдействие.. Предстои да търся място да се местим. В момента наистина е страшно горещо и няма начин без климатик, стаята се напича цял ден и тв дори не дават да пускаме климатик, докато ни няма. Миналата нощ пускахме малко, спирахме и така пак цялата нощ, но пък сме схванати, то духа върху нас. 🥺🙏 Надявам се така дълго чаканата ни почивка в Гърция да не бъде провал..

# 656
DejaVu86, ние всяка година сме във вашата ситуация. Не мога да разбера дали се дължи на неразбиране на работата на климатиците или просто гърците са свикнали с горещините и не разбират защо ние имаме нужда да ги ползваме. Ние действаме така- ако сме в хотел и има възможност да се отделят ключовете за стаята от ключа/картата за климатик, ги разделяме и оставяме включен климатик докато ни няма. В случай, че сме в къща/апартамент където не дават да се оставят климатиците включени още в началото ясно заявяваме на хазяите, че не искаме да спим на климатик, а в тези жеги помещението не може да се охлади за един час вечер, след като се върнем от плаж. В повече случай срещаме разбиране, друг път не. Тази година също настинахме цялото семейство, защото в едната къща, в която бяхме отседнали не можеше да се оставя включен климатика докато сме навън и се налагаше да спим на климатик. Жегата на Пелопонес беше жестока, над 40 градуса и нямаше как да оцелеем без климатаик. Ние сме на плаж по цял ден и вечер като се върнеш в помещението, след като са се напекли цял ден стените, няма как да спиш спокойно. Разбирам те прекрасно и мисля, че варианта ви е да говорите с хората и да се опитате да им обясните ситуацията, за да не се налага да напускате.

# 657
  • София
Може да се обадите на букинг по телефона  на български в работно време 02 9060903, но не знам дали ще ви помогнат при такава ситуация.
Защо не позволяват климатикът да работи, докато ви няма? На мен не ми се е случвало подобно нещо. Говорете отново и с домакините. Вижте и настройките на самия климатик - режим за спане, сила на вентилатора, понякога може долното капаче ръчно да се вдигне и да се промени посоката на студената струя. Също така спете завити. Ние пък си спим на климатик и заради външните шумове и нямаме проблем. Но за спане - 26-27 градуса, не по-малко.
Категорично гърците издържат повече на жегата и не ни разбират.

# 658
Не разрешават да се ползва климатик докато ни няма в помещението, защото си мислят, че няма смисъл климатикът да работи когато няма никой и смятат, че ще платят много висока сума за ток, ако работи цял ден. А то идеята е помещението да се охлади през деня, за да спиш спокойно през нощта. Много е неприятно точно на почивката си да не можеш да се наспиш като хората.

# 659
DejaVu86, ние всяка година сме във вашата ситуация. Не мога да разбера дали се дължи на неразбиране на работата на климатиците или просто гърците са свикнали с горещините и не разбират защо ние имаме нужда да ги ползваме. Ние действаме така- ако сме в хотел и има възможност да се отделят ключовете за стаята от ключа/картата за климатик, ги разделяме и оставяме включен климатик докато ни няма. В случай, че сме в къща/апартамент където не дават да се оставят климатиците включени още в началото ясно заявяваме на хазяите, че не искаме да спим на климатик, а в тези жеги помещението не може да се охлади за един час вечер, след като се върнем от плаж. В повече случай срещаме разбиране, друг път не. Тази година също настинахме цялото семейство, защото в едната къща, в която бяхме отседнали не можеше да се оставя включен климатика докато сме навън и се налагаше да спим на климатик. Жегата на Пелопонес беше жестока, над 40 градуса и нямаше как да оцелеем без климатаик. Ние сме на плаж по цял ден и вечер като се върнеш в помещението, след като са се напекли цял ден стените, няма как да спиш спокойно. Разбирам те прекрасно и мисля, че варианта ви е да говорите с хората и да се опитате да им обясните ситуацията, за да не се налага да напускате.
Благодаря за отговора и разбирането! Първо оставихме климатика включен и като се върнахме го бяха изключили, след което водих разговори с хазайката и обясних същите неща. От нейна страна получих като краен отговор, че е невъзможно да е включен, когато ни няма.. след което казах, че при тези условия ще се наложи да напуснем и искам да ми възстановят остатъка от парите, а тя ми отговори да се обърна към букинг..

Общи условия

Активация на акаунт