На море в Гърция 2024 - III

• 50 380
  • 758
  •   1
Отговори
# 750
Скалъпих плана, приемам препоръки и съвети всякакви.
1. Пристигане и настаняване /не съм решила къде/
2. Балос и Фаласарна
3. Елафониси - Кедродадос
4. езеро Коурнас - Франкокастело, като тук мисля да сменим мястото за спане и да останем във Франкостело
5. Хора Сфакион - Лутро - Глика Нера
6. Соуда - Myrthianos Plakia - Дамони - Превели  - Ретимно - пак сменяме мястото и нощувките са в Ретимно
7. Ретимно - Кносос - археологически музей Хераклион -- пещера на Зевс - Ретимно
8. Ретимно и плаж в околноситите / не съм проучвала района и се чудя този ден как да го запълня/
9. Местим се в Ханя за разглеждане на града, ако успеем да посетим пивоварната и винарната, ще е супер
10. Акротири - цял ден ще се шляем там и на следващата сутрин рано си тръгваме.

Палеохора реших да го пропуснем, дано не съжалявам после. Всъщност около него има по-впечатляващи плажове?

И да питам кои са най-подходящите места за шнорхелинг?

# 751
Аз с много тривиално питане. Керамоти, не сме ходили в тази част на Гърция въобще, винаги доста надолу. Цел..кратък мързел, скука, цапане на плитко и по пусто от децата септември и разходки до Тасос. Букнахме вила, но преди да платя- легендите за комарите- отчайващо зле ли е, направо да гледам Тасос.
Втората половина на септември се живее. Ако е преди това, гледайте направо Тасос. Макар, че с добри репеленти се справихме няколко години на Корфу, а за там англичаните се оплакват, че стигат до болница от комари .

# 752
Смятам да експериментирам с https://maps.app.goo.gl/5diJTyXpXXgFtdg38
Някой който е посещавал района?
Много хора Wink Пелион е завидно популярна дестинация в темата от години.
Нищо му няма на терена, по-бавничко на завоите и това е.
Платания е селце, нормално, има избор на настаняване, няколко таверни - може с лодка разходка до Скиатос, плажът посредствен - ходи се до съседните Микро и Кастри, в противоположни посоки. До Микро с кола е дългичко, има пътека 15 минути или с лодка.
Наблизо Милина е по-оживено, Лафкос, Аргаласти във вътрешността.

anbibian,
ще ти пиша по-подробно моя опит, като скалъпя и пусна новата тема, че Крит е дълъг разказ.

# 753
За Платания ли питате или Южен Пелион?

Да. Или някъде наоколо в радиус 10--15-20-25 км (надявам се да няма навалица от нашенци/румънци). Пясъчни плажове също гледам че има налични в района.

Смятам да експериментирам с https://maps.app.goo.gl/5diJTyXpXXgFtdg38
Някой който е посещавал района?
Много хора Wink Пелион е завидно популярна дестинация в темата от години.
Нищо му няма на терена, по-бавничко на завоите и това е.
Платания е селце, нормално, има избор на настаняване, няколко таверни - може с лодка разходка до Скиатос, плажът посредствен - ходи се до съседните Микро и Кастри, в противоположни посоки. До Микро с кола е дългичко, има пътека 15 минути или с лодка.
Наблизо Милина е по-оживено, Лафкос, Аргаласти във вътрешността.

anbibian,
ще ти пиша по-подробно моя опит, като скалъпя и пусна новата тема, че Крит е дълъг разказ.

Микро/Кастри - нямам претенции къде ще нощуваме. Важното е да има заведение наблизо, където  вечер да си "ближа" узото Wink и храната да е прясна и добре приготвена (аз като се замисля в Гърция, колкото е по-малко населено място - толкова по-вкусна и качествена е храната)!

P.S. Преди няколко страници видях малко разочароващ коментар за Сикия на Халкидики (Ситония). Плажовете наоколо много се пренаселиха! Няколко ваканции имаме там и в района любимата ни кръчма беше https://maps.app.goo.gl/AXVrbWPxRxykEAnB9

Нощувахме тук:  https://maps.app.goo.gl/mb8vdc7EeqY9tfQ26 (нищо особено! Чисто, спретнато, собственици, които виждахме не всяка сутрин, вечер на масата пред студиото редовно ни оставяха плодове)

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 22:30 от Svetlio1

# 754
  • Sofia
Има доста нашенци, но там винаги ми е било приятно да ги видя. Ходят и много гърци. Румънци по-рядко. Като цяло контингента там е по-различен от този в Северна Гърция, без да обиждам никого, просто хората там търсят по-различна почивка.
За Платания нямам впечатления, отсядали сме в Милина, Хорто и Агиос Йоанис. Лошо попадение не сме имали. Местните са много любезни и гостоприемни. Планинци . Храната също навсякъде е била много вкусна. Ако искате пясъчни плажове - източния бряг, но е по-ветровито. Западния бряг е спокойна вода,  като езеро, но са с малки камъчета плажовете. Така или иначе е добре да пообиколите, като отидете, не са големи разстоянията, малко бавно се пътува. Платания доста пострада от наводненията и още оправят пристанището, но до Септември предполагам ще е готово.

# 755
На Микро има три таверни и няколко хотелчета. Ако търсите пълно спокойствие и основно време на плажа, там е добре. Но няма магазин или нищо друго, най-близо в Платания.
На Кастри има само къмпинг и едни доста старички студиа, може би имаше заведение в къмпинга. Иначе заливът е голям и спокоен.
Може да видите и Катийоргис, според мен най-хубавото от трите, съвсем малко селце с малък пясъчен плаж, който през лятото често се пренаселва (идват и лодки с туристи от Скиатос). Но си има всичко - няколко таверни, магазин, църква. Препоръчителна е "Арети".
Както и други части на Пелион, селото тежко пострада от наводненията м.г., но виждам, че Стамулис е отворил и трупа отзиви и това лято.

# 756
  • Стара Загора
Anbibian на мен много ми хареса хареса около Хора Свакион и останахме две нощувки в Анопули. Все едно си си на село , атмосферата беше същата. Има таверничка , където сядахме вечер.
Ханя много я харесах за нощна разходка и бих останала някъде около нея. Ние бяхме в Герани( попринцип винаги търсим спокойни места).Около Палеохора няма кой знае колко впечатляващи плажове. Но на мен много ми хареса плажа до къмпинга, самия ден си изкарахме много приятно, хапнахме вкусно на таверната на плажа, там работи много приятна сънародничка.
 Голяма част от моите коментарите са емоционално заредени и може би другите са ги видели по друг начин, но споделям лични впечатлени.
Като бяхме на Ретимно слизахме до Превели и още няколко заливчета до Превели. Лично мен  Превели не ме впечатли, но е известен и много хора го посещават. Ходихме и около Ретимно- хубави пясъчни плажове са , но са градски и нищо впечатлително няма в  тях.
Където и да сте ще си изкарате чудесно!

# 757
  • Бургас
Здравейте, следя темата от известно време, много полезни линкове и отзиви има, но и не успявам да запомня всичко.
Ако някой има впечатления и може да ме насочи към някой плаж за еднодневно посещение, грубо в радиус от 100 км от Кукуш. Гледах в района на Аспровалта/Ставрос, Неа Ираклия/Геопоника , Агиос мамас или около Катерини? Предпочитанията са за пясъчна ивица, плавно да става дълбоко и да има чадъри.
Предварително благодаря.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 23:47 от sunny-n

# 758

Общи условия

Активация на акаунт