Случаят “Рафа”

• 37 653
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 375
Poni96, в този случай по думите на майката, те са били в прекрасно отношения със семействата си до този момент. Не е имало намеса от бабите до декември 2023, когато Рафаел прекарва месец тук и казва, че не иска да се върне в Бразилия. Явно детето е споделило нещо достатъчно притеснително, та да обедини роднините и на майка си, и на баща си около себе си. Рядко се случва такова единомислие. Не мисля, че дете на 13 години и със силна връзка с родителите си може само само за месец толкова да му промият мозъка.

Защо си сигурна, че не е имало намеса? Просто не се говори за това.

Аз пак си задавам въпроса - защо майката ще натиква детето насила в колата на някакъв след като после го е водила, където поиска?

# 376
  • София
Защото е сектантка, която прикрива насилника на детето си.

# 377
  • Beyond the stars
Освен това вече не е съвсем дете - не е малолетен хлапак, а непълнолетен със съответните права.
И къде го прочете това за абсолютното право да си собственик на детето си независимо от всичко?

Там, където ти си прочела, че малолетният ти син бил непълнолетен човек с права.
Въобще ли не осъзнаваш безумието на подобно…твърдение?

Препоръчвам прочит на Закона на закрила на детето, където дори (шок!) се говори за зачитане личността на детето.

# 378
Срещу това “детето” повторено милион пъти, няма аргументи.

# 379
Не разбрах кога го е водила където поиска. Детето е било в Пирогов, не на кино или на сладкарница. Като я чета, оставам с впечатление, че детето е било прегледано само защото са е появили роднини, полиция, социални и пр., и най-вече - имало е многочасови разпити, - не че за нея се е било случило нещо извънредно.
Тук съм копирала част от неин пост как се е стигнало до Пирогов - https://bg-mam.ma/p/1668053/48201461
Забележете хумористичната вметка за "драма и суматоха".

# 380
Защо четем така избирателно? Много, ама много е притеснително това физическо насилие, дори без да се вземат предвид роднините и от двете страни. Само по себе си то е достатъчно тревожно и локумите по този повод още повече.

# 381
Семейният приятел чупи челюстта на Рафаел, идват полиция и социални, но извършителят на побоя не е задържан, защото не е уточнено кой е.
Социалните правят проверка след този случай и установяват, че Рафаел не е дете в риск. След това майката и бащата изготвят нови документи на Рафаел, защото родата не им връща старите документи. Отиват на летището, защото имат право да напуснат страната с детето си. И тогава Рафаел пожелава защита срещу майка си и баща си.
Впрочем, втората баба се отказва много рано да съдейства на останалата рода. Това го твърди майката на Рафаел.

# 382
Не знаех за това дете, но от прочетеното в темата съм на негова страна и желанието му да НЕ живее с родителите си. Това, че двама души са създали дете, не означава, че се грижат адекватно за него. Категорично съм "за" отнемане на деца от нехайни родители, или опасни такива. В случая е добре, че има баби, защото иначе трябваше на приемно семейство да се предаде детето.

# 383
Не знаех за това дете, но от прочетеното в темата съм на негова страна и желанието му да НЕ живее с родителите си. Това, че двама души са създали дете, не означава, че се грижат адекватно за него. Категорично съм "за" отнемане на деца от нехайни родители, или опасни такива. В случая е добре, че има баби, защото иначе трябваше на приемно семейство да се предаде детето.
Ако бабата, да е жива и здрава, но, й се случи най-лошото…Да, никой не е застрахован. Но, да кажем, че тя е възрастна. Кой ще се погрижи после за това дете?
И защо да са неадекватни родителите? Само, защото не желаят да живеят в България? То, общо взето, на детето това му е проблемът. Че не желае да живее в чужбина.

# 384

Ако бабата, да е жива и здрава, но, й се случи най-лошото…Да, никой не е застрахован. Но, да кажем, че тя е възрастна. Кой ще се погрижи после за това дете?
И защо да са неадекватни родителите?

А, значи сега ще мислим, че ако нещо се случи на бабата, понеже е възрастна ... Приказката за нероден Петко.
Родителите му, макар и да не са възрастни, са абдикирали от задълженията си, схващаш ли?

И продължаваш като пневматичен чук защо не са адекватни родителите??

# 385
О, не. Ако ще бабата да е по-млада и от майката😄, аз мисля, че мястото на децата е при родителите им.
Изключвам децата, които са оставени на произвола. Но, дори тогава трябва да се работи с родителите.
Страшно е да се отнемат деца от родители. За мен е страшно и това, че много жени приемат това за нещо нормално.

# 386
  • София
Страшното е, че не се извеждат деца в риск, докато не стане твърде късно.

# 387
  • София
Аз също не знаех за случая и се зачетох тук. Не знам кой е крив и кой е прав, но както много пъти сме писали тук, семейният живот е низ от компромиси и децата изискват много такива. Смятам, че ако нещата са толкова критични, родителите са тези, които трябва да направят компромис в името на детето и вместо да се съдят с бабата, може би да се опитат да са близко до него и да намалят напрежението, не да притискат до край. Освен това става дума за 14 годишен, на тази възраст неговото мнение би трябвало също да е от значение, както в семейството така и пред закона, така че е не е нечуванао безобразие един тинейджър  да търси закрила.
И лично аз, ако съм на мястото на тази майка ще се опитам да разбера детето, дори и то да е манипулиран, объркано  и т.н. това е нейното дете, би трябвало да опита да намери път към него и в тази неприятна ситуация. И след като за него в момента е такъв кошмар да излезе от там където е, аз лично не бих настоявала а бих търсила някакъв компромис който да даде спокойствие на детето. Това обаче не става видно от писанията на майката, по-скоро виждам война, война с бабата, с институциите с целия свят, за да докаже правотата си. А смятам че битката трябва да е за спокойствието на детето.
Дали е лигав тийн манипулиран от баба си или е травмирано дете уморено от нестабилност и несигурност, то е нейното дете и ще бъде такова и след 4 години когато навърши 18 и когато вече няма да има смисъл нищо от това което се случва сега, защото ще решава сам. Но ако родителите изгорят пътищата към него сегав тязи лудост за доказване на кой е крив и кой праав, не знам дали ще ги възстановят.
Аз ако съм зарязвам всичко в чужбина и се прибирам там където е добре на детето ми, дори и то да бърка сега. Все пак България не е някакво ужасно място за детето, та чак толкова да му е зле там да има необходимост да бъде изведено от България колкото си може по-скоро.

# 388
Мисля точно като теб!

# 389
Прочетох за случая в тази тема, не бях го чувала. Не съм чела цялата тема, много е дълга, прочетох за какво става въпрос. Според мен, децата на тази възраст са много лабилни и много лесно могат да бъдат манипулирани и подведени. Не разбрах с какво се занимават родителите на момчето, за да могат да си позволят да живеят, където искат по света. Но, определено, не мога да приема такава намеса на бабата и желание да откъсне детето от родителите му. Много е лесно да убедиш някого, особено на тази възраст, че с него се отнасят несправедливо и ще му осигуриш по-добър жисот. Всяка баба обича да се намесва. От най-ранна възраст - детето не е облечено, ще изстине, детето не е яло, детето не е спало, въобще все им се струва, че се пренебрегват ценните им съвети. Според мен тази баба просто е по-енергична и упорита, успяла е да накове детето срещу родителите му. Институциите според мен, като всички държавни чиновници (които у нас са безобразно много на глава от населението) вятър ги вее, не искам повече да пиша за тях, ще ми дадат доживотен бан.

Да, ама не е "тази баба", а "тези бабИ" (и двете) + лелите. Малко твърде много хора стават.

Общи условия

Активация на акаунт