Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 84 619
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 1 605
В училище учителите по БЕЛ са доста по-строги, за да се застраховат, че всички допуснати до ДЗИ ще издържат успешно изпита.

# 1 606
  • София
В училище учителите по БЕЛ са доста по-строги, за да се застраховат, че всички допуснати до ДЗИ ще издържат успешно изпита.
Те нека са си строги (макар да не може това да се каже за всички)... Но  когато ученикът е над нещата (по-културният израз от " въобще не му пука" ползвам),  какво топли тази строгост? Майка му се молеше да върже 3 на ДЗИ, че да завърши.

# 1 607
Много благодаря, Санака, аз затова попитах, защото на маминия неориентиран не се знае какво ще му хрумне след някоя и друга година и е хубаво да са му отворени колкото се може повече опции.
Мисля, че в Холандия можеше да се кандидатства само в сходна специалност, като профилиращата. Пак си зависи от университета, де.
И аз с въпрос за професионалните паралелки в СУ. Може ли да не се явиш на втори ДЗИ по професия? Избрал си друго направление занапред и не ти трябва. Или е задължително, за да имаш диплом за средно образование?
Не, не може. Задължително се явяваш на изпит по професията.

Това всеки родител мисля, че си го проучва и планира. А и учениците, които принципно планират обучение навън и емиграция май не се пекат към професионалните гимназии, те гледат топ гимназиите - МГ и ЕГ, нали? Но пък не всеки се класира или има интерес да учи в такова училище.
Всъщност масово родителите на етап кандидатстване 7-ми клас не са наясно, че децата могат да имат ограничение за следване навън в определени специалности и академични универстети, ако са завършили професионална гимназия.

# 1 608
Какви са тези ограничения за кандидатстване в чужбина?! За първи път чувам за подобно нещо.

# 1 609
При дъщерята са по-равно, даже в един момент момичетата бяха повече с 1-2. В съседните класове пак са сравнително по-равно. По-скоро си зависи от конкретната година и кандидатствалите.
Иначе А клас са така наречените състезатели- класиралите се на първи места по състезания и на самия прием. На тях се обръща специално внимание и там отиват добрите учители. При нас е имало случаи, в които да ни се казва в прав текст, че децата било то и попаднали в СМГ, не са на нивото на А клас и нямало как да бъдат - при оплаквания към учителя по математика.
В смг и нпмг няма квоти за момичета/момчета. Броя приети деца са почти по-равно от двата пола поне между 4-7 ми клас. Изключение е може би специалния “А” клас.
Какво е специалното на този клас?
Нищо, просто паралелките се редят по бал и традиционно А клас е с най-високия бал. На сина ми в класа - 10а на НПМГ има 17 момчета и 10 момичета. Според мен се дължи на това, че няма толкова голям интерес от страна на момичета към математически паралелки

Първите 10 деца по бал след 4 клас отидоха там (с 1 изключение). В останалите английски паралелки децата не са разпределяни по бал. Но до края на 7 клас, така или иначе, някои деца дърпат силно напред, без значение от паралелката, други пък рязко се сриват... случаи всякакви. Съотношението е приблизително 2:1 в полза на момчетата във всички паралелки, категорично не са по равно момичета и момчета.

# 1 610
  • Sofia
Здравейте, сутринта една моя позната, която е учителка ми каза, че в понеделник щели да излязат резултатите. Да видим - поне още ден спокойствие преди щерката да е ревнала пак. Математиката ще я препъне милата и едвам я успокоих миналия петък, но каквото такова. Тепърва ще трябва да свиква и с разочарованието за съжаление.

# 1 611
Какви са тези ограничения за кандидатстване в чужбина?! За първи път чувам за подобно нещо.

Свързано е с хорариумите по предмети, асоциирани с избраните специалности за бакалавриат в чужбина. Ако детето в рамките на средното образование го няма този хорариум (а той е възможно да бъде постигнат само в рамките на училищната програма чрез избираемите след 10 клас предмети и то ако училището/гимназията позволява такъв избор (това е важно също, има програми, които са с фиксирани откъм хорариум )). Затова изборът отсега е важен именно по тази причина. Гореописаното не важи за университети в бг.

# 1 612
  • София
Не е само хорариумът. В много академични университети изобщо  няма опция за прием с диплома от професионална гимназия. Някои направо си го пишат в условията, че не приемат кандидати с професионално образование или че дипломата трябва да е academic stream, което е същото /дипломата от професионална гимназия не е такава/. Други не го пишат изрично, но изискват определен профил /обикновено математика и физика/, а в професионалните гимназии няма профили. Обикновено най-много ограничения има за инженерните специалности, вкл. компютърните науки, някъде и за икономическите. В приложните уншверситети няма проблем за прием.

# 1 613
Появиха се училища и паралелки в приеммон.

# 1 614
Появиха се училища и паралелки в приеммон.
Не ми се струва възможно/вероятно да работят уикенда....на кой му се плаща овъртайм? Simple Smile

# 1 615
  • В Страната на чудесата
При дъщерята са по-равно, даже в един момент момичетата бяха повече с 1-2. В съседните класове пак са сравнително по-равно. По-скоро си зависи от конкретната година и кандидатствалите.
Иначе А клас са така наречените състезатели- класиралите се на първи места по състезания и на самия прием. На тях се обръща специално внимание и там отиват добрите учители. При нас е имало случаи, в които да ни се казва в прав текст, че децата било то и попаднали в СМГ, не са на нивото на А клас и нямало как да бъдат - при оплаквания към учителя по математика.

malina07, не знам какъв ви е случаят, но по отношение на съотношението момичета-момчета, пак казвам, това, което пишете не е вярно. В нашия набор до около 165-то място имаше класирани около 50 момичета (съответно момчетата са били минимум 105-106). Децата, които започнаха преди 3 години в нашия клас, завършват сега - в същия състав. Не знам как при вас в един момент момичетата са били повече, пък после - не.
В предните набори, доколкото помня положението беше доста сходно.
А и таблиците по приема са общодостъпни, всеки може да си направи справка по въпроса.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 23:36 от Алисса

# 1 616
О, значи аз просто не съм видяла при предните ми влизания. Извинявам се, че ви подведох😔

# 1 617
В много академични университети изобщо  няма опция за прием с диплома от професионална гимназия. Някои направо си го пишат в условията, че не приемат кандидати с професионално образование или че дипломата трябва да е academic stream, което е същото /дипломата от професионална гимназия не е такава/. Други не го пишат изрично, но изискват определен профил /.

В приложните университети няма проблем за прием.

Именно хорариумът е, облечен в тези изисквания. Преплетено е с фиксираните програми на професионалните гимназии, чрез които те получават професионалната си квалификация (степен) . Подчертавам, че все пак има и  гимназии с фиксирани програми и те на пръв поглед не изглеждат  професионални . Примерно в нашето МГ (Вн) има такава паралелка, която завършват с професия и са с фиксирана програма, ако детето реши да учи физика, не може. Дори не съм сигурна дали не им е урязана математиката за сметка на програмирането. Затова и трябва внимателно да се подхожда спрямо избора в този образователен етап.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 17:22 от _re_ge

# 1 618
" Можете да проверявате утре след 14 ч, но най - вероятно ще излязат в понеделник" - това ми написа частната учителка, която е и проверител по БЕЛ.

# 1 619
Ако ученик има и точки от областен кръг на оли, и точки от състезанието по един и същи предмет, ще се появят ли и двете в сайта infopriem или само което са изчислили, че е по-високо или само което е над 60% от нещо си? Това ми е тъмна Индия.

Иначе като видна съоткачалка снощи така и така не спах, проверявах за резултати. 😧. Таз нощ дано да се наспя и друг да ме смени. Wink
Според мен работят по сайта, добавят редовете за Оли и състезанията, участващи в бала за НПМГ, но няма да изпляскат резултатите преди понеделник следобед.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 17:30 от faviana

Общи условия

Активация на акаунт