Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 3 887
  • 81
  •   2
Отговори
  • София
Добре дошли в новата тема Hug

Стари теми:
Тема 27
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания

Когато искате коментар, моля посочвайте:
- на кой ден от МЦ са правени изследванията
 - някакъв ориентир за годините

Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7-ми ден, след нея.  
Изследването на Пролактин трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста

Прогестерон  -   на 7-ми ден, след доказана Овулация
с Фоликулометрия (ФМ) или с тестове за овулация, плюс измерване на Базалната температура (БТ)
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - на  Щитовидна жлеза (ЩЖ)
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
 -  на чист ден:
TSH или Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон
T4  или Тироксин / или Free Т4/ 
T3 или Трийодтиронин /или Free Т3/
- без значение на деня от МЦ:
TAT /Anti-TG/  - Анти - Тиреоглобулин 
MAT /Аnti-TPO/ - Анти - Тироидно-специфична пероксидаза
При отклонения - УЗ (ехография) на Щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Тест за ИР (или обременяване с глюкоза) - няма значение деня от МЦ
- трикратно изследване на Инсулин и Кръвна захар, на 0, 60 и 120 мин.
- желателно е тестът да започне възможно най-рано сутринта 8-8:30ч.
- как точно се провежда теста, попитайте в избраната от вас лаборатория

Базови изследвания за дефицити на витамини и минерали, които имат влияние върху репр. с-ма и евентуална бременност:
- Железен панел: Желязо, Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин (тълкуват се заедно),
вит. Д, В12, ФК, В6, Хомоцистеин ( ако там има проблем да се коригира),
Цинк, Мед, Селен ...

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:

Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро

# 1
Здравей ,Денис. Може ли мнение за тези хормони ,на 31г съм , опитаме от почти 2г за бебе.

# 2
Здравей Денис, може ли мнение и за моите резултати. Аз съм на 27 години с едно дете, но много искам още едно бебе. Преди години бях с наднормено тегло, много нередовен цикъл и засилено окосмяване на различни части от тялото, включително и по лицето. Това е и причината да направя доста хормонални изследвания и според гинеколожката и ендокриноложката ми имам много повишени нива на DHEA, което ще ми създаде проблем с последващо забременяване. Бях 3 месеца на хранителен режим и добавка Ашваганда, но нивата на DHEA се вдигнаха още повече и поради тази причина започнах да пия противозачатъчни Ясмин по лекарска препоръка. Нивата за един месец са спаднали малко, но все още съм доста над нормата. Въпросът ми е има ли нещо друго притеснително в изследванията ми и трябвали да се притеснявам много за този хормон? (Имам операция на яйчника от киста-дермоид ако това е от значение и това ме притеснява още повече, че ще се повлияе и яйчниковият резерв.)

# 3
Здравей Денис и група , моля за съвет , знам , че много си чела и насочваш повече от лекарите ... Въпреки , че изчетох света един месец , ще ми изтече кръвта докато разбера нещо повече ... и  вече съм в безизходица Sad Давайте съвети какво да правя .
Прилагам изследванията направени на моя глава трети ден от цикъла , направих ги понеже пробваме за бебче и не става , пуснах ги без циклични оплаквания до тогава . След тях вече втори месец не спирам да кървя, миналия месец след като ми свърши получих болки и зацапване малко след цикъла , бягах бърже при моята лекарка , прегледа ме обстойно , няма кисти, няма полипи , няма нищо притеснително , каза хормонално ще е и ми изписа Дуфастон , след няколко дена получих силен кръвоизлив с болки и тичах в спешното , пак ме прегледаха обстойно без значение , че имах кървене , нямаше нищо , увеличиха ми дозата на Дуфастона и ми изписаха и Дицинон и витамини , по време на приема си ми дойде с пълна сила и болки  и много изпадане на съсиреци ,тичах пак на лекар , казаха няма кисти , мериха някакви неща , обстойно пак ме гледаха , казаха  цикъла ти е дошъл спирай хапчетата и че след Дуфастон е нормално да е обилно , да пия много витамин Ц . До тук добре , помислих си всичко е приключило , купих си за следене на овулация лентички , на чист ден отидох да пусна щитовидни хормони и витамини и да видя колко ми е нисък хемоглобина след всичкото кървене ,
но сега отново започна силно  кървене , което не спира и вече не знам какво да правя , как да пусна хормони като не знам кой ден ми е цикъл, кой зацапване и какво се случва ... В момента съм на Вит.Д , вит. Б12 , фолиева киселина, заради ниския хемоглобин и желязо пия Хемферум  и заради кървенето пак 3х1 таблетка Дицинон . Ще звъня пак на гинеколожката ми , но пак ще ме натъпче с Дуфастон без да знаем кое не е наред или ще каже да прави абразио или нещо такова ми каза ако не спре . Моля съвет какво да пусна ,  кога да се разбере какво се случва и каква е тази аномалия . Не може постоянно да се пие Дуфастон , който не ми помага и после е по-тежко или да ходя на кюртаж / който не искам и не знам защо е необходим /  и то може следващия цикъл пак така да е , направо н знам какво да правя Sad Прилагам всички изследвания , които съм правила до сега

ПП:
На 33 години съм , не раждала , 48 кг , цикъл през 25 дена с продължителност 5 дена , до сега винаги редовен без проблеми , всяка година съм на профилактични , ПАП 1  , без кисти .
Благодаря за отделеното време 🤗

# 4
Здравейте! Може ли коментар по изследванията? Бремена съм в 4г.с

# 5
Здравейте, Денис! Тази седмица очаквам МЦ и мисля да пусна хормони на 3ти ден, а после и щитовидни на чист ден. Преди 2 седмици боледувах и приемах антибиотик и други противовирусни лекарства, дали това ще афектира резултатите и да ги пусна следващия месец или няма проблем?

# 6
Здравейте,

Дали е удобно коментар по следните изследвания за ЩЖ. Писах и в темата за Хормонални изследвания. Не съм сигурна за къде ми е въпроса.

# 7
здравей denis, отново бих помолила за коментар и насоки Simple Smile
имах трансфер на 5 дневно ембионче на 13.10., и от понеделник положителен тест - hCG + beta   - 124   IU/L .

Днес повторих изследването, с включени назначения от ендокринолог, правих ги на гладно без никакви приети медикаменти още. По принцип приемам по предписание на ендокринолога заради хашимото с хипофунция еутирокс 4х50 + 3х75, като дозата беше променена на 1ви октомври на 4х75 + 3х50, реално са минало малко над 20 дни от новата доза.
Приемам също бромокриптин 1 таблетка вечер заради завишен пролактин, както и Витамин Д 400Е 5 дни в седмицата (имаше 1 седмица почивка до изследването). Допълнително и метилирана фолиева киселина 400мг дневно, и както са ми изписани от преди трансфера: естрофем 2мг 3 пъти дневно, и утрогестан 100мг два пъти през 12 часа по 4 капсули вагинално.

очаквам коментара от ендокринолога ми, но много ще оценя и твоето мнение! прогестеронът ме притесни малко, но докторът ме беше уверил че прогестеронът е в по-ниска концентрация в кръвта, спрямо това което се абсорбира от лигавицата, и че дозата 2х4 е достатъчно висока. Освен това бяха минали 12 часа от последният ми прием когато пуснах изследването, което предполагам също дава отражение. А щитовидните бяха доста по-добре лятото, но вероятно естрофемът ги е поразклатил... Според ivf калкулаторите, днес трябва да е 4та г. седмица и 1 ден в момента. Благодаря ти мнооого предварително!

# 8
Здравейте❣️
В следствие на осезаеми и видими промени в тялото ми,лицето ми,кожата ми, като цяло живота ми си направих на своя глава полови хормони на 5 ден от МЦ,но не мога да се ориентирам какво значат,тъй като се разчитат по различен начин от другите изследвания Simple Smile
Жена съм на 33,изследванията ги пуснах на 5 ден от месечния цикъл.
Благодаря 🙏

# 9
Здравейте,
На 30 години съм, и тъй като правим опити за бебе, пуснах профилактично следните изследвания на 5 ден от МЦ.
Бихте ли ми помогнали с разчитането им, тъй като чак следващият месец съм на преглед.
Благодаря!

# 10
5 ден от МЦ чист ли беше?
Защото хормоните на щитовидната се пускат на чист ден.

# 11
Скрит текст:
5 ден от МЦ чист ли беше?
Защото хормоните на щитовидната се пускат на чист ден.

Да, чист беше

# 12
  • Пловдив
Добре е да пуснете и пролактин.

# 13
Здравейте, имам нужда от коментар по изследванията ми.
Аз съм на 30г, съпруга ми на 35. Имаме едно дете на 6г,а от 2 години правим опити за второ, към момента безуспешни.
Последните 6+месеца  получавам някакво кървене/зацапване независимо кой ден от месечния цикъл е. Понякога е ръждиво зацапване, понякога е прозрачен секрет с 2-3-4 нишки кръв. Това зацапване продължава ден/два. Понякога се повтаря 2-3 пъти в месеца и после си имам цикъл. Цикъла ми е редовен на около 30дни.
Посетих АГ(даже двама) които са на мнение,че ми няма абсолютно нищо, нямам кисти, ранички и подобни.
Дори и двамата АГ видях много добре оформени фоликули, готови да се спукат.
Препратиха ме към ендокринолог. Той ми назначи изследвания. Искам да спомена,че за последната година качих почти 10кг, а аз дори се ограничавам в храната и се движа една идея повече от преди.
Та днес дойде заветния ден за изследвания на 4ден от цикъла. След 15дни имам час при доктора и дотогава ще си умра от притеснение. Може ли да погледнете изследванията и да дадете своето мнение?

# 14
  • София
Здравейте, имам нужда от коментар по изследванията ми.
Скрит текст:
Аз съм на 30г, съпруга ми на 35. Имаме едно дете на 6г,а от 2 години правим опити за второ, към момента безуспешни.
Последните 6+месеца  получавам някакво кървене/зацапване независимо кой ден от месечния цикъл е. Понякога е ръждиво зацапване, понякога е прозрачен секрет с 2-3-4 нишки кръв. Това зацапване продължава ден/два. Понякога се повтаря 2-3 пъти в месеца и после си имам цикъл. Цикъла ми е редовен на около 30дни.
Посетих АГ(даже двама) които са на мнение,че ми няма абсолютно нищо, нямам кисти, ранички и подобни.
Дори и двамата АГ видях много добре оформени фоликули, готови да се спукат.
Препратиха ме към ендокринолог. Той ми назначи изследвания. Искам да спомена,че за последната година качих почти 10кг, а аз дори се ограничавам в храната и се движа една идея повече от преди.
Та днес дойде заветния ден за изследвания на 4ден от цикъла. След 15дни имам час при доктора и дотогава ще си умра от притеснение. Може ли да погледнете изследванията и да дадете своето мнение?

Здравей!
Креатининът е нисък - не ядеш ли протеин Simple Smile
ФСХ е висок, може да показва проблем с ЯР ... АМХ е добре, но без Инхибин В, не е много показателен.
Имаш сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш.
Другите са добре.
Провери за други дефицити - В12, ФК, Желязо, Феритин, Цинк, Мед, Селен...
Направи тест за ИР

Общи условия

Активация на акаунт