Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 281
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 120
Аз си мисля дали някои бисери от матурите не си ги измислят, ама те са толкова засукани, че да се чуди човек:
 Тези са супер уникални:

"След смъртта на Кирил, Методий продължил пенсионерската си дейност." - на това например съм се смяла много, но ми звучи преднамерено, а не грешка от незнание.

# 121
"В потурите на Бай Ганьо се крие най-голямото му богатство." също е топ.

# 122
На мен тва ми е от любимите Simple Smile))
“Tой казал на Серафим да влезе да не го духа вятъра, но Серафим казал да го духа.”

# 123
  • София
А ей това наскоро го четох, не е седмокласно, ама нищо:
Славяните били 3 вида – славяни, словени и словини.

Звучи ми като алкани, алкени и алкини... Интердисциплинарни връзки правя Joy

# 124
  • София
Една лепта по темата-разбира се всичко е субективно😊Всеки от нас пише за конкретни дечица и няма как да обхванем цялата картина.
По математика съм съгласна с Пенсионирана русалка- бързани са някой задачи,подценени и сгрешени...23 тя задача е лесна без лицето,но иска време за добро описване,нещо,което също е препънало някой деца. В класа на моята дъщеря,няколкото деца,които се готвят за Испанската,НПМГ и Туес са доволни, ала другите бяха смазани направо...Ама цяла година шапка на тояга и лежерно,съответно въз им дойде тази матура-от очакваните 50-60 точки,повечето ще имат под 50...
Но голямата драма се оказа при нас най-вече.Объркана буква в условието на23 задача(никога досега не е бъркала условие),друг чертеж,друго решение, зацикляне на подточка б,защото с това нейно,ново условие не може да се реши,паника,викане на лекар, така за 22 остава малко време и там в подточка б техническа грешка...В първи модул 2 грешки в сметки,както никога досега и така очакваме 70 точки,от 90те,които си може.Вчера изплакахме сто тона сълзи и двете...Като знам мои дечица с какви знания са изкарвали 60-70 точки,просто не можех да повярвам,че това ни се случи нас и най-вече на нея.Но това е живота🤗
По БЕЛ обаче в класа и сред децата, с които лично говорих се оказа,че много са омазали теста.Смисъл не тотално,но доста повече грешки от очакваното.В класа на моята госпожица,подготвените деца плакаха,а тя беше много доволна.Никога досега не е изкарвала на пробна по БЕЛ повече от 84,сега очкаваме 90-95...Преразказа на всички им се е сторил лесен🤗

# 125
Я да споделят тези които още имат изпити.
Дати и за какво стискаме палци.
Малко да се разсеяме от точките в главите.
Снощи за мое учудване не сънувах точки, но сънувах, че не мога да си закопчея панталона, защото ми е малък - пророчески сън ще да е.
Утре сутринта стискаме за ПЧМГ изпита! Взех, че му напомних днес, още ми е сърдит...
Благодаря за темата!
Мислех, че ще има затишие в темата, но седмокласната бг-мамма не спи, а все нещо разсъждава. Simple Smile
Преди години като четях седмокласните теми, много съм се чудела какво се вайкат тез (съ)откачалки за 1-2 точки от 500(!), ама като ми дойде до главата, ми се изясни.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 15:24 от faviana

# 126
  • София

Преди години като четях седмокласните теми, много съм се чудела какво се вайкат тез (съ)откачалки за 1-2 точки от 500(!), ама като ми дойде до главата, ми се изясни.

Понеже на човек  тогава му светва, че не са точка-две -три-пет-седем от 500, а при идеалния случай с шестици по балообразуващите от училище - от едни 200 само. И като дойде удвояването или утрояването им и хоп, взеха, че докараха разлика 10-15, че и повече  Simple Smile

# 127
Аз не разбирам критериите за добра теза. За мен е като мини отговор на лит въпрос. Отворих помагалото да видя дали няма готова. Ето тази ми се видя приблизително подобна.

Аник: Много хора и деца имаше е НЕГ. Разпределението в паралелките на НЕГ било на случаен принцип. Много готини и интелигентни деца имаше в НЕГ,  супер беше приятно говориш с тях. Директорката минаваше да се представи. Който искаше, можеше да се среща с учители, на моите въпроси децата отговориха. Много неща споделиха в презентацията, не се наемам да сумаризирам.

# 128
В школата всяка теза се оценяваше детайлно приблизително по следните насоки: уводно изречение: име на автора и нещо общо за героя/героите или за идеите; второ изречение: ориентир за това от коя композиционна част е изразът; трето, четвърто и пето изречение: извеждат похватите и тълкуват техните внушения; и шесто изречение: обобщение.

Освен, че се точкуват така по разбивка, децата се учеха, че могат да им вземат точки и за неспазване на правопис/ пунктуация, както и за графичното оформление. Не знам дали е така в оценяването на официалното НВО, но моето започна да се старае повече (много грозно пишеше и на моменти нечетливо).

# 129
Ами случва се и половин точка (като се удвои =1) да те раздели от желаната паралелка, ама си викаме здраве да е и може да е било за по-добро.

# 130
Някой дали може да ми даде насоки за тезата, която постнах по-рано? Как звучи и какви са недостатъците, че имам още един бъдещседмокласник другата година, освен притесненията, които имаме сега
Първо правя уговорката, че не съм литератор. Изказът е много хубав, моето дете не пише така. Тезите са му много по-обрани, а специално за тази на НВО каза: "не се притеснявай, емоционално звучеше ", с което ме гръмна и му дадох максимум три точки. За мен в тази теза трябва да се кажат няколко неща (МОН не ги споделя): втора среща с бунтовника, която е кулминация на творбата; цитатът изразява оценката на повествователя за всеотдайността, добротата и състрадателността на баба Илийца към Ботевия четник (като показват, че знаят от чия чета е, показват познание върху цялата творба); да се каже на кого иска да помогне - на бунтовника, например: "в този труден за нея момент, в който прави непосилното, за да спаси живота на внучето си, тя съумява да прояви състрадание и към един непознат човек в беда... не виждам метафора и не виждам нищо преносно в израза - тя иска съвсем реални криле да има, за да му помогне...и пак да си кажа - тезата си е гадничка

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 16:18 от Amelin

# 131
И моето такава теза не може да напише, като пуснатата тук ,пише си ги детето, но не с такива изрази .Обикновено имаше 4-5 точки на тезите .Според мен решаващо е дали е схванало идеята на цитата и да успея да я пресъздаде по подходящ начин. По мое време много ни караха да заучаваме едни разсъждения от т.нар Литературни анализи, много ги мразех

# 132
Аз съм против зубренето на анализи, но съгласете се, че няма как да се обогати един речник и да се дадат някакви насоки за изграждане на подобна теза без да се изчетат (някаква част от тях). Иначе влизаме в графа свободни разсъждения тип писане на есе, където оценката е също толкова субективна, колкото неограничен като правила е жанрът на самото есе.

# 133
Здравейте, искам да попитам при записване в  8 клас на медицинското на детето трябва ли да има и ЕГН, защото нашия личен лекар издава медицинско само с трите имена на детето, а на приятелки на детето ми има вписано и ЕГН.

# 134
Не сме проверявали теза, то няма как. Аз не мога да оценявам.

В различните школи учат ако имаш 4 задължителни елемента, другаде ако имаш 6 задължителни елемента си за 6т.

Мерси, Злати, за споделеното.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 18:12 от toplomliako

Общи условия

Активация на акаунт