Бихте ли отишли на погребението на бившия си съпруг/а?

• 839
  • 29
  •   8
Отговори
Здравейте! Малко встрани от темата, но искам да попитам.

Бихте ли отишли на погребението на бившия си съпруг/а? Мъж почина, разведен е бил с майката на децата си в последните 20 години. Децата вече са големи и имат собствени семейства, но майка им се колебае дали да не отиде на поколението, за да бъде до тях в този момент.. чуди се дали има място там, след като дълго време нищо не я е свързвало с този човек. Там ще присъстват и негови роднини (братя и племенници) и се притеснява и от тяхната реакция. По принцип роднините му не са в лоши отношения с жената, но не са и в добри отношения. Не са се чували и виждали от години.

Вие как бихте постъпили?

# 1
Бих се съобразила с желанието на организиращите (и вероятно плащащи) погребението. Има им координатите, може да ги пита дали е уместно да ходи. Ако много държи да отиде, а пък не усети ентусиазъм за това от страна на организаторите, може като по филмите да се крие зад някоя надгробна плоча и да гледа отдалече погребението.

# 2
Да не дава Господ, ама разбира се, че бих отишла. Имаме деца. Най малкото уважение за това бих му дължала.

# 3
  • София
Да, разбира се.

# 4
Това е много зависи ситуация. Ако са се разделили нормално, не би трябвало да е проблем. Но ако тя е "виновна" предполагам, много присъстващи ще си помислят "ей тази не го оставя и в гроба на спокойствие". Инак за мъртвите - или добро или нищо. Дет се вика, Господ ще го съди.

# 5
  • София
Направо отговарям - погребала съм цялата му рода - майка, баща, леля, вуйчо. Тъй че - логично ще отида. Доколкото помня - искаше кремация и урната да бъде сложена до тази на баща му.
Ама него не го искам на моето.

# 6
  • Melmak
Да. Бих отишла. Майка ми и баща ми се разделиха няколко години преди баща ми да почине. И дори не можех да си представя тя да не присъства.

# 7
  • София
Щом няма друга жена, която да се подразни евентуално, а и вероятно децата ѝ имат нужда от подкрепа, разбира се, че бих отишла.
Стига роднините да не изпитат негативни чувства в този момент и да знаят за присъствието ѝ. Нека децата да споделят изрично с близките. Децата са тези, които трябва да решат и явно са вече големи пълнолетни хора. Вероятно точно децата организират церемонията.

# 8
Не знам, според мен щом има някакви колебания, значи има причини за тези колебания, и не е от случаите, в които се подразбира, че ще отидеш. Ако децата го организират, сигурно и тя би се включила в организацията, и не би имала колебания.

# 9
Никой не иска да ходи на погребение, но се налага. Едно, че имат деца и най- вече за да е до тях в този момент. За нея може да е бивш от 20 г, но за тях си е баща. За роднините да не мисли, защото от погребение никой не се гони. Или поне аз така знам

# 10
  • Банско
Бих попитала децата какво желаят. Ако искат да съм с тях да, но иначе не бих отишла. Най-вероятно роднините не харесват жената, предполагам че не таят хубави чувства, защото са се развели и отдавна не са заедно.

# 11
Здравейте! Аз съм авторката на темата. Големи са децата, на 30-35 години са, хората дори имат внуци от големия им син. Не ми е много приятно да човъркам и да питам защо са се развели, особено сега. Жената ми е близка и сме си говорили на различни теми през годините, но точно за бившия си мъж не помня да ми е казвала нещо, освен че е бивш. Забелязвам я обаче, че откакто разбра за смъртта му е доста умислена и тъжна. Тя ще си реши в крайна сметка, но ме попита аз какво бих направила на нейно място. Не можах да отговоря еднозначно.

# 12
  • Melmak
Нормално да е тъжна. Може да е бивш, но все пак е баща на децата ѝ. Майка ми също беше някак притеснена да дойде, защото знаеше, че приятелите на баща ми я мразят. Факт е, повечето не говорят с нея, но в църква нито някой ще прави скандал, нито сцена. Просто се държаха дръпнато. Моят баща няма други роднини, освен нас. Така че от роднините си бяхме само ние.
И също аз бях на 29 тогава, брат ми на 38. Ако жената го чувства като да иде, да иде. Дори роднините му да имат неприязън към нея, най-вероятно просто ще си траят и нищо повече.

# 13
Разбира се!

# 14
Отдаването на почит към починалия е признак на добро възпитание и цивилизовани отношения. Без значение какво мислят роднините. Все пак сте били семейство.

Общи условия

Активация на акаунт