Бихте ли отишли на погребението на бившия си съпруг/а?

• 3 591
  • 97
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Не е до развита система или държава, а до развит мозък! Държавата няма нищо общо с това дали ще направиш гюрултия или мизерия на настоящия или бившия, как ще се разделите и дали ще отидеш на опелото. Целия апарат за цивилизовани отношения се намира в черепа! И в най-развитите държави има разводи, които са грандиозни циркове! Ако личната култура, възпитание и капацитет на човека са ограничени дали се намира в Занзибар или Швейцария е без значение.

# 46
  • София
Всичко е според зависи. Аз преди година и нещо разбрах, че баща ми е починал, към онзи момент това се беше случило месец по-рано - не съм била уведомявана, но и никой не би очаквал да присъствам. Когато казах на майка ми, че бишият й мъж не е сред живите, тя едно скръбно - аууу, мир на душата му. Моляяя? На този, който никога не ме е отразил ли? Скастрих я набързо и й мина жалейката. Та, да - много зависи от обстоятелствата.

# 47
За мен е неуместно. Щом не го е виждала с години, като е бил жив, какво има да ходи да го вижда умрял. Порастналите си деца може да подкрепи по всякакъв друг начин.
Самият факт, че жената пита, говори много. Сама усеща, че няма да е на мястото си там, сред опечалените близки, каквато тя не е.

# 48
  • Бургас
Мъжа ми почина 1 година след като се разведохме. Бяхме заедно 18 години преди това, имаме 3 деца. Беше ми много тежко, защото въпреки развода често се чувахме и виждахме.  Изобщо не съм се колебала дали да отида. Брат му първо на мен се обади, като научи и двамата организирахме погребението. А и нямаше как да оставя големия ми син в такъв момент, защото искаше да присъства.
Приказки чух, от свекърва ми най-вече. Но голяма част от тях ги отдадох на шока от случилото се. Никоя майка не трябва да погребва детето си.

# 49
Не е до развита система или държава, а до развит мозък! Държавата няма нищо общо с това дали ще направиш гюрултия или мизерия на настоящия или бившия, как ще се разделите и дали ще отидеш на опелото. Целия апарат за цивилизовани отношения се намира в черепа! И в най-развитите държави има разводи, които са грандиозни циркове! Ако личната култура, възпитание и капацитет на човека са ограничени дали се намира в Занзибар или Швейцария е без значение.

Не е така, за жалост. В страни като България по презумпция съдът дава децата на майката, а по изключение и при специални условия на бащата. Никой не е длъжен да се споразумява доброволно "от много мозък или щедрост или добрина". Точно системата все още е патриархална в България, и така се възпроизвежда и използва в реалния и правния живот.

А в страни като Швейцария (не съм проверявал точно за нея, но мисля че и тя е съвременна) децата се гледат след развода и от двамата родители, 50:50. И тогава няма нито издръжки, нито семейно жилище, освен ако единият от родителите не е в тежко материално положение или с инвалидност. Това именно е равенството на половете - равни права и задължения. Но това не се разбира изобщо - и от двата пола в България, съответно и няма прилична дискусия за това.

# 50
  • София
Да се споразумееш как да се грижиш за децата си е единствено въпрос на интелект и грижа към собствените деца.
Пък ти пак можеш да не искаш да видиш бившата/бившия дори на снимка.

# 51
Да се споразумееш как да се грижиш за децата си е единствено въпрос на интелект и грижа към собствените деца.
Пък ти пак можеш да не искаш да видиш бившата/бившия дори на снимка.

Да, интелект и грижа и у двамата родители.

# 52

Не е така, за жалост. В страни като България по презумпция съдът дава децата на майката, а по изключение и при специални условия на бащата. Никой не е длъжен да се споразумява доброволно "от много мозък или щедрост или добрина". Точно системата все още е патриархална в България, и така се възпроизвежда и използва в реалния и правния живот.

]А в страни като Швейцария (не съм проверявал точно за нея, но мисля че и тя е съвременна) децата се гледат след развода и от двамата родители, 50:50. И тогава няма нито издръжки, нито семейно жилище, освен ако единият от родителите не е в тежко материално положение или с инвалидност. Това именно е равенството на половете - равни права и задължения. Но това не се разбира изобщо - и от двата пола в България, съответно и няма прилична дискусия за това.

Petko09699,
Не си много наясно с принципа на западните държави. 50/50 означава, че никой от родителите няма изключителни права пред другия родител, тоест по отношение на възпитание, образование (избор на училище и др подобни) решават заедно. Не означава да цепим времето и някой да не се мине да гледа повече дни/часове децата.

Не означава и ако ти изкарваш 5 пъти повече от бившата ти жена, да плащате поравно за децата. И така е справедливо Ти ще плащаш повече за децата си, защото печелиш много повече. И е редно децата ти да имат добър старт, съобразен с доходите ти, дори да сте разведени. Това, което ти в преден пост нарече "цоцат".

За моралната и човешка страна на въпроса Fever Ray ти е казала.

Въпросът с опелото е същото.
Онова, което е в черепа, както се изрази друга форумка, е над съда и законите. Цивилизовани хора не чакат съдът да определя всичко. Въпрос до усещане.

# 53
Средностатистически, "универсалната" истина е, че над 80% от мъжете прекъсват връзката с децата след развод, когато децата са при майката. Неприятно и болно, но факт. Защо - много просто, защото всеки иска да се съхрани първо себе си. Токсичността отравя, разболява.

Дай да видим от къде я взе тази статистика? Или я измисли?

През цялото време говориш само от Егото си. Мъжете се развеждали и оцеляватли гледайки себе си. Като се разделиш с някого - край той не съществува.
Ами НЕ! Мъжете обичат децата си и не ги приемат за вещи, които след като са при майката айде забрави ги. Това не е оцеляване, а его, мързел, търсене на лесното и вероятно десетки други неща, заради които са били изритани.

Мъж, който се откаже от децата си, защото "оцелявал от токсичността" е льольо, който не е трябвало да се размножава. Слава Богу познавам ЕДИН и десетки други разведени, които се грижат за децата си както могат.
Та дай да видим тия 80% де са?

# 54
  • София
Това със запазването на "добри отношения" след развод, вкл. и с роднините, ми звучи като да е само поради някакъв интерес, изгода - обикновено финансова, имотна и/ или помощ за отглеждане на деца. И разбира се - за нараняване на бившия/ бившата. Лицемерно ми звучи. Затова и присъствие на погребението ми изглежда още по-лицемерно, особено 20 години след развода.
Ако са имало много общо и са се разбирали, нямоло е да се развеждат или е можело отново да се съберат - има и такива случаи. Но обикновено не е така...
Почит, уважение, "сбогом" към/ с кого? С този, с който сме се разделили съзнателно преди 20+ години?...

Личи си, че не си зрял човек, вероятно си под 30г. Не го казвам с лошо, просто още нямаш достатъчно житейски опит и срещи/ситуации с хора. Дъщеря ми е тийнейджърка, вижда се с баба си 1-2 пъти в годината, понеже тя живее в провинцията. Така, че да разчитам на нея за гледане е малко неадекватно. А за финансова изгода - ами... като се има предсвид, че жената е с минимална пенсия (бивша учителка, но с преструктурирането на пенсиите от другаря Костов...) Та, по-скоро аз и нашите сме ѝ помагали с покупки /най-забавно беше като нашите купят луканки, колбаси и прочее и тя ми е на гости, като ще тръгва ѝ ги давам. На което тя отказва. И аз най-сериозно заявявам, че иначе ще ги дам на котките (вегетарианки сме), при което тя изпадаше в див ужас и ги прибираше Simple Smile Simple Smile Simple Smile/
Да наранявам бившия? С обичта си към майка му?
Ъ-ъ-ъ?
Че, аз, ако искам, да го нараня по-скоро ще е обратното. Ама... нещо смисъла...
А, може би, защото са минали само 15 години от развода, не 20.
И да, още я наричам "майко" . Понякога, понякога с име, както ми дойде. Не е по задължение, просто тази жена е толкова майчински настроена, че...
По темата - разбира се, че бих отишла. Той е баща на дъщеря ми, Ама и да не беше, това е много готин човек,който ако си отиде ще е жалко. Сигурна съм, че и той би дошъл чистосърдечно.
Дано да е много далече това!

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 21:03 от Светулчица

# 55
Най-обичам в Бг да ми лепват етикети и да ме "съдят" от пиедестала на зрялост, разбирачество и т.н. Simple Smile)))

Мозъкът и възпитанието може да се споразумеят, ако са налични и адекватни и у двамата родители, но ако не, както се случва в случаите, които не искате да знаете и над които си въобразявате, че сте, тогава се намесва съдът.

Удивително е как аз съм радетел повече за равенство между половете, отколкото жените, които са решили да ми отговарят.

Ами да, скоро няма да има равенство между половете в Бг, защото то не се познава и не се търси. Равенството изключва или силно ограничава използвачеството и манипулациите. Сегашното е по-лесно и удобно.

# 56
Оф, уморително е онеправдани мизогиници да идват да дават акъл в женски форуми. И тъй като няма акъл за даване все се стига до "ама жените искат пари" или "ама равенството между половете".

Поживей, порастни, помъдрей, обичай, страдай, изживей, създай деца, поеми истинска отговорност, осъзнай че си смъртен, натрупай опит и заповядай да те чуем. В момента това са някакви детски разсъждения.

Чакам статистиката с 80% зарязващи децата си ... щото нали да не се разболеят!

# 57
Оф, уморително е онеправдани мизогиници да идват да дават акъл в женски форуми. И тъй като няма акъл за даване все се стига до "ама жените искат пари" или "ама равенството между половете".

Поживей, порастни, помъдрей, обичай, страдай, изживей, създай деца, поеми истинска отговорност, осъзнай че си смъртен, натрупай опит и заповядай да те чуем. В момента това са някакви детски разсъждения.

Чакам статистиката с 80% зарязващи децата си ... щото нали да не се разболеят!
Благодаря за поканата!

Теб не те интересува равенството между половете, а да лепиш етикети и да съдиш.

Да ти кажа, ти звучиш като инатлива тийнейджърка, на която все някой и е длъжен и само дърто, търпеливо и всеопрощаващо татенце може да я нашляпа...

# 58
А ти си оня с "етикетите" ама с друго име? Кво стана, не издържа на неправдата, че те нарита дамската общност?

В търсене на впечатяващи визуални картини, с които да ни шаштисаш поопресоли манджата! И не си намерил кого да шаштисваш с подобни картинки ...
Повечето ти писанки са все едно ученик се меси в разговора на възрастните. Ако си дете не ти е тук мястото.

# 59
Разбира се, че ще отида! Най-малкото имаме деца..

Общи условия

Активация на акаунт