Бихте ли отишли на погребението на бившия си съпруг/а?

• 3 785
  • 97
  •   1
Отговори
# 60
Имахме много близки семейни приятели, които се разведоха доста неприятно, като детето им остана с бащата и властната баба, която всъщност беше една от водещите причини и за развода. Детето прекрати всякаква връзка с майката, с изключение на финансовата, тъй като приемаше издържата от страна на майката, докато следваше в скъп европейски университет. Майката има нов мъж, живее с него. След развода ние, като семейство, останахме по-близки с мъжа, но аз лично си поддържах връзка и с жената, макар и не както преди. Чувахме се, пиехме кафе, театър и пр. Мъжът почина внезапно 3 години след развода. Тя не дойде на погребението. Честно да ви кажа тази нейна постъпка доста ме отдръпна от нея. Аз лично очаквах да дойде, живели са 20 години заедно. Да, това си е нейно решение, тя си знае най-добре нещата, но аз така го почувствах и си имах един упрек към нея. Та на въпроса - да, бих отишла.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 12:33 от ananun

# 61
  • София
Имахме много близки семейни приятели, които се разведоха доста неприятно, като детето им остана с бащата и властната баба, която всъщност беше една от водещите причини и за развода. Детето прекрати всякаква връзка с майката, с изключение на финансовата, тъй като приемаше издържата от страна майката докато следва в скъп европейски университет. Майката има нов мъж, живее с него. След развода ние, като семейство, останахме по-близки с мъжа, но аз лично си поддържах връзка и с жената, макар и не както преди. Чувахме се, пиехме кафе, театър и пр. Мъжът почина внезапно 3 години след развода. Тя не дойде на погребението. Честно да ви кажа тази нейна постъпка доста ме отдръпна от нея. Аз лично очаквах да дойде, живели са 20 години заедно. Да, това си е нейно решение, тя си знае най-добре нещата, но аз така го почувствах и си имах един упрек към нея. Та на въпроса - да, бих отишла.

При това положение за мен е напълно обяснимо и логично да не отиде на погребението. Особено ако бащата е бил причина или една от причините детето да прекрати връзка с майката.

# 62
И властната свекърва организира погребението и може да направи някоя неприятна сценка, ако отиде.

# 63
Пак казвам, показва се уважение към починалия. Това е единствения шанс, няма как после.... Затова и толкова хора се събират. Психически човек чувства облекчение, че е отдал дължимото. Иначе може да се упреква цял живот.
По- естествено е жената са отиде, отколкото  да липсва. Не мисля, че някой би имал против.

# 64
Истината е, че след дълги години токсичен брак, ама доста токсичен, тя си намери любовник. Той разбра, разведоха се. Това беше използвано от бащата като повод да я очерни максимално пред детето, да.
Майка му организира погребението и беше споделила, че се е надявала бившата снаха да дойде, каквото било, било и т.н.

# 65
  • София
Пак казвам, показва се уважение към починалия.
Скрит текст:
Това е единствения шанс, няма как после.... Затова и толкова хора се събират. Психически човек чувства облекчение, че е отдал дължимото. Иначе може да се упреква цял живот.
По- естествено е жената са отиде, отколкото  да липсва. Не мисля, че някой би имал против.
А ако не го уважаваш?

Ето – токсичен брак. Няма как да уважавам такъв мъж и разбира се, че при това положение няма да отида на погребението му.

# 66
  • София
Непрощаването е голяма работа и в повечето случаи трови повече този дето не прощава+децата, не толкова сгрешилия. Знам добре какво говоря, защото съм в тази динамика. Години наред се опъвах да заведа сина си да види болната му баба по бащина линия, заради агресивната подкрепа, която винаги е оказвала на сина си и натиска върху мен. Слава богу съм силна личност и не може да ме бутнат заплахите и манипулациите на една хиперпротективна жена, но често виждах моя модел на пълен игнор и в сина ми.
Ще кажа само че тази жена изфабрикува че имам сърдечно заболяване, което би попречило на бременността ми. Това разбрах в чуждестранна клиника без да познавам в медицинската му терминология езика. Естествено в България стана ясно,че заболяване в тази му сложност нямам и не прекъснах бременността. Когато осъзнах какво се е опитала да направи казах: не ти пожелавам ти или децата ти да сте на мое място. Кармата обаче е страшна к**ка и тя от години е много тежко болна, а аз доскоро нарочно игнорирах. Сина ми обаче внезапно пожела да отиде да я види с думите: не искам да отида на погребение съжалявайки, че съм отишъл късно. Нямала съм момент в живота освен този, в който съм усещала да ми тежи толкова силно неспособноста да простя ! Замълчах,  купих билети и на момента ми олекна. Чак сега осъзнавам колко съм се тровила мислейки са за силната в случая! Всъщност точно тази прошка ми върна силата!

# 67
Затова се казва да се простиш с някого - ти си тази, която има нужда от това.

Разбира се има и хора на шопския принцип:„ Като е умрел, да не е станал по-добър."
Ето – токсичен брак. Няма как да уважавам такъв мъж и разбира се, че при това положение няма да отида на погребението му.

# 68
  • София
Е, който има нужда от това, да ходи, да.

Този принцип го чувам за пръв път, но има логика в него. Смъртта не променя починалия.

# 69
  • София
Е как да отиде женат с токсичен брак с бивш, конто я е отделил от детето й???? Как изобщо някой може да очаква това от нея?
Лесно й е на бабата да каже каквото било-било, като тя е била от страната на "победителите". Не са смачкали нейния живот.

# 70
Такива бивши свекърви очакват бившите снахи да ги “гледат” , като се огледа и види, че вече няма кой и се сеща, че мноого искала да я види на погребението.

# 71
Това са много лични усещания. Не всички са великодушни и прощават лошо поведение и отношение. Ако не си го е заслужил приживе, няма опция за прошка, само защото е умрял. Нали е казано, за умрелия - или хубаво, или нищо. Ако е нищо, значи няма работа там живия партньор.

# 72
Има си хора любители на погребения и гробища. Научават кой кога умрял, къде е помена и хукват, после на всеки срещнат разказват с упование как изглеждал умрелия, колко хора дошли, кой от близките как се държал, страдал ли, не ли, отвратително.  За това аз съм на мнение и така го правя, всички тези обреди са с покана към хората, които искам да дойдат.
И друго също не приемам, да се говори за починалия само добро, че кой от нас винаги е бил само добър, никой. Какъвто си е бил човекът това и говоря, всичко друго е лицемерие.

# 73
Заради децата и съвместния живот е редно да се отиде, това в случай че не са се разделили с лошо и не са си правили големи мизерии един на друг. Просто уважение към бившия, семейството му и общите деца, които са загубили баща си.
Между другото съм виждал бивши съпрузи да се събират и по радостни поводи, за сватби, кръшенки и др, дори и след кофти раздяла и години липса на контакт. В няколкото такива случаи ( става въпрос за мои приятели и разведените им родители) мисля че се получи много добре, и децата им, и самите родители се чувстваха и изглеждаха щастливи. Така че добре е лошото да се загърби дори само за ден и в името на повода, хубав или лош.
Относно погребението, за съжаление са ме викали на погребение на моя бивша приятелка, не отидох защото не бяхме поддържали отношения почти 20 години, не приключихме с хубаво и реших, че ще е твърде лицемерно да се изтърся там, едно на ръка че не си падам по такива мероприятия и си ми беше достатъчно гадно въпреки всичко, че си е отишла толкова млада.

# 74
Това колко хубаво си прекарвали всички разведени с нови съпрузи на сватби е някаква утопия. Отстрани може и така да изглежда, ако са интелигентни и възпитани, в действителност не е вярно. Бях на такава сватба на много близка на дъщеря ѝ. Определено на втория баща, който я отгледа, изучи и даде добър старт в живота, не му беше приятно да не отведе доведената дъщеря до олтара. Пускаше отровни стрелички, чувстваше се пренебрегнат. Да не говорим за новата съпруга на биологичния баща, присъстваща със замръзнало лице, чудеща се да приема ли поздравления и като каква. Иначе отстрани всичко си изглеждаше перфектно.

Общи условия

Активация на акаунт