Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 319
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 240
Лорентин, със сигурност онзи няма да е на изпита по музика. Колко деца ще се явят изобщо на този изпит? В нейното училище или в едно за града ще бъде организиран. Устен или писмен е?
Нека се яви напук на оня. Иначе излиза, че той за пореден път е победил.

# 241
Калиси, няма как някой в момента да ти каже какви ще са баловете. Не разбирам какво точно искаш? Питаш за БЕЛ, а не харесваш езикови. Ами насочете се към математиката тогава.
Лесен не е преразказът. Само така изглежда на пръв поглед, но има много подробности и детайли.
Не съм съгласна, че език не се учи в езикова. На обратно мнение съм. Аз пък се дразня, че всеки си мисли, че знае английски. Включително учители

# 242
  • София
Ние събирахвме по 25 лв. за класната. Чудесен човек и преподавател. Подариха кошница с вина, бонбони, ваучер и един подарък за спомен. Албумче 40 лв. и почерпка в ресторант за 23 лв. Събирахме и по 5 лв. за едно момиче от класа, което през тези три години в прогимназията всеки ден им пишеше в групата какви домашни имат или какво трябва да носят да следващия ден. В този клас не сме се изхвърляли с парите. Виж при малкия е друго.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 15:59 от bibi76

# 243
Ясно ми е, че нама как някой да ми каже за баловете, но горе долу се ориентирах за нивото на трудност на мат, но не съм сигурна за бел...Виждам колко много хора настръхват като изкажа мнението си за езиковите гимназии, но го казвам като майка на билингуъл дете, с мъж чужденец и доста години живот в чужбина... Нивото на езиково обучение е преимуществено потресаващо...произношение никога не се учи и тн

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 09:42 от Kalisi

# 244
Ний нИ сме билингуъл, ни трилингуъл.
Обаче големия ми син където му се е случило да говори на езика, който учи в езиковата гимназия, на фона на това че беше от “посредствените” ученици, винаги му отбелязват събеседниците с този майчин език, че говори много добре.
Изобщо не съм съгласна че 5 години се хвърлят на вятъра заради едното произношение. Речниковия запас е голям, ако отидеш където се говори езика-произношението ще го “прихванеш”, ама думи няма да ти “идват”.

# 245
  • Sofia
helli_sun, много благодаря за изчерпателната информация! Revolving Hearts

Kalisi, аз не разбрах връзката между "език се учи в езикова гимназия" и проблема, който сте имали Relaxed Поправям се - докато пишех разярена последния абзац, е публикувано пояснението.

И при нас някакви фамозни суми за класната - изказах си мнението, спряхме се на 50лв. от дете (, което също никак не е малко). Абсолютно съм против тези неща, моите ученици знаят и за празник ми взимат бира и семки Trollface Имам и много мили подарчета с много малка финансова, но с огромна сантиментална стойност Revolving Hearts

За тормоза в училище - писах пост в отговор на laurentin, после изтрих, но не мога да не се изкажа. Има много гадни дечица - такива, дето ти иде да им размажеш физиономията. Не е задължително да са гамени, някои са "слагачи", пред учителите са най-кротките. Не ми казвайте да подхождам философски ли как точно беше... Подхождам, нали вече съм учител. Като го чуеш и видиш как се държи с някое по-кротко дете, стискаш зъби и юмруци и се опитваш само да му говориш. Лошото е, че са все повече във всеки клас. Лошото е, че и мнозинството се влияе от тях. Всичко идва от семейството, от възпитанието! Rage

# 246
Ясно ми е, че нама как някой да ми каже за баловете, но горе долу се ориентирах за нивото на трудност на мат, но не съм сигурна за бел...Виждам колко много хора настръхват като изкажа мнението си за езиковите гимназии, но го казвам като майка на билингуъл дете, с мъж чужденец и доста години живот в чужбина... Нивото на езиково обучение е преимуществено потресаващо...произношение нищога не се ечи и тн

За мен нивото на трудност на българския е същото като миналата година. Струва ми се, че резултатите по математика за първи модул ще са малко по-високи заради двата премахнати въпроса с отворен отговор.
При затвпрените отговори винаги има доза късмет. Моята дъщеря е отговорила, че маслеността на млякото е 4,5% защото й прозвучало най-добре като за мляко. И отговорът се оказа верен 😆

# 247
Според мен едно дете може да се справи отлично на НВО и без частни уроци. Дъщеря ми никога не е ходила, математиката ѝ е по-труден предмет, решила е  първи модул без грешки, на втори  само 21 и 23. Нейни съученички, които ходят на уроци са споделили, че имат много объркани задачи и нерешен втори модул. По български беше много разстроена за ,,елементарните" според нея грешки, които допуснала. На изречението се подвела, че е сложно, защото видяла подчинителна връзка в сказуемото. За въпроса със Странджата и баба Илийца до последно се чудила, но преценила, че въпросът е подвеждащ и знаменосец е равнозначно на войвода, защото баба Илийца предимно се бори за живота на внучето.
Надява се на поне по 75 точки  и на двете матури.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 10:26 от Gergana8310

# 248
По принцип съм съгласна, но нали все пак 75 точки не са отлично представяне. Трябват си уроци според мен. Макар че при нас детето ходи цяла година само на математика. По БЕЛ се случи нещо непредвидено и така си остана без уроци.

# 249
  • София
Калиси, по мат по-лесно се прогнозира. Но по Бел - има неяснота за тезата и преразказа.

Ако моят си запази представянето за преразказ 30-32т и за теза -3, е много вероятно крайният резултат да е супер. Ама кой да знае…

В неговия клас събираха по 15лв. Една година им беше само тази класна. Но жената много се стара и се справи и с предаването на материала, и с укротяването на класа.

Тези суми по 50 и нагоре на дете ми се струват излишно изхвърляне. Да не говорим, че има хора, които биха били затруднени да ги отделят.

# 250
Калиси, колко пъти ще го повтаряш това за билингуъл-а Laughing
И аз не съм билингуъл, ама на - научих си супер инглиш в МГ и до скоро беше част от професионалните ми задължения да го използвам. Та не генерализирай така.
И най -добронамерено - малко сякаш летиш в облаците като те чета.
Как беше -и ние пушим цигари Кент и хапваме бонбони Тик-так /дано си спомняте филма 🙃/

# 251
Аз споделих за БЕЛ какво мисля. Има подготвени деца с грешки в първи модул.
Тезата е по-трудна.
Преразказът изглежда лесен, понеже историята е приятна, но има детайли. Синът ми има каза, че не е лесен. Плюс е, че не е бил много дълъг и времето е стигнало.

Оценяването на теза и преразказ ще бъде от същите проверители. Но имало значение на кого ще се паднеш.
Моя приятелка сподели, че последните 5 точки дори без видими грешки доста варират. Те май имаха 94 миналата година.

Някои учители от школи са и проверители, и би трябвало да е обективни, но не се знае как проверяват в провинцията.

Аз лично не знам какво да очаквам на тезата и преразказа, защото нямаме разнообразие от ПИ.

За мен език се учи много добре в езикова. И после още четири години натрупване си е сериозно предимство, отколкото в школа по формат на изпит. Сега децата са на възраст да учат фокусирано и да имат капацитета да напредват бързо. Могат да разберат бързо граматиката, могат да учат и лексика систематично.

За произношението съм съгласна, но сега всичко е достъпно за всички езици и лесно се прави произношение и им е много по-лесно на listening.

В правилно писане обаче е различно. Дори американците правят правописни грешки.

Виж какви резултати има и в анкетата. Тя не е представителна.

# 252
  • София
Какво означава "преимуществено потресаващо"?

Произношение, акцент и диалект, ако щете, са различни в различните части на света. Та няма и нужда толкова да се учи.   Така че, хайде не сме толкова извисени и само ние да говорим езика. То дори и в България понякога се губим в превода като се озовем на друго място.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 10:22 от etomira

# 253
По принцип съм съгласна, но нали все пак 75 точки не са отлично представяне. Трябват си уроци според мен. Макар че при нас детето ходи цяла година само на математика. По БЕЛ се случи нещо непредвидено и така си остана без уроци.
75 не е отличен резултат, но очаква поне толкова, защото ѝ казали, че миналата година се влизало с бал 400 в испанска паралелка в Благоевград, където дъщеря ми иска. Тя сама си прави някакви прогнози. По БЕЛ е на -6 точки от първи модул, но не се знае как ще оценят теза и преразказ. По МАТ -11, но може би ще отнемат и точки, ако не е описала добре задачите. Реално има шанс за високи резултати, но не иска много да се надява, за да не остане разочарована.

# 254

Ей това, според мен, е най-големият проблем в последните години - че трябват уроци. Масово. Всички да ходят. А уж тези НВО-та мерят наученото В училище. Разбирам да ходят на уроци деца с трудности, с по-ниски оценки, нуждаещи се от разясняване на част от материала, целещи се високо (СМГ, например. От край време си имат уроци и така трябва - не служат само за научаване, ошлайфане, но и за преценка - ходиш и виждаш, да речем, че не е твоето място). Аз не помня ние така масово да сме ходили. Аз, например, не съм стъпвала. Не помня и моите приятели да са стъпвали, а бяхме голяма компания..

За класната ние събираме по 20 лв. Смятам, че е ОК. Всичко над 30 лв. ми се вижда изхвърляне. За 150 лв. трябва да е била втора майка и баща на детето ми. Има и такива учители, само казвам Blush

Общи условия

Активация на акаунт