Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 301
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Силно вярвам, че има хора, в това число и деца, на които е наложително да им бъде посмачкан фасона. И то от раничко. Това би предотвратило доста проблеми в бъдеще. А философското отношение към нещата го оставям за неща, които не касаят моето дете и въобще децата.
Лаурентин, мисля, че беше писала, че във вашия град не можеш да намериш добър психолог. Защо не пробваш онлайн? Вече има платформи и консултации от разстояние. Прегръдки за прекрасното ти дете.

# 226
Динчо, написаното, което цитираш, извадено от контекста е във връзка с конкретен случай, в който е замесено нейното дете. Аз нямам властта да "мачкам фасони", но някои определено имат нужда да им се покаже, че не може безнаказано да тормозят. И не, не говоря за лична саморазправа, а за жалби към съответните институции, след като училището за седем години не е защитило едно дете от друго дете. Винаги съм била на страната на жертвата, никога на насилника. Приеми го както искаш.
Това дете се държи така, защото някои неадекватен, "либерален" или неангажиран родител на му е "смачкал фасона" навреме, тоест не му е поставил граници по категоричен начин с неприятни последици за него. И да, сега е дете, но само след две години ще е наказателно отговорен, а след още две няма да е дете. Никаква търпимост нямам към такива хора, независимо от възрастта им
По 30 лв. събираме и на мен ми се вижда много за подарък (взимам предвид и отношението си към конкретния човек)
Не съм гласувала в анкетата, защото ми е трудно да прогнозирам оценките му, а освен това не е ходил на пробни по математика. По БЕЛ на пробните при госпожата изкарваше по-малко точки отколкото очакваме на НВО, най-малкото никога не е губил само една точка на тестовата част. Същевременно обаче  мисля, че тя му завишаваше малко точките на преразказа и тезата...по математика брат му му сметна точките в песимистичен вариант на 85. Истината е, че е решавал вкъщи много по-сложни задачи от тези на втори модул, но пък винаги е имал проблеми с флегматичността си (всъщност не той, а аз) и имаше дълго време проблеми с решаването на първи модул, който му давах вкъщи, за 60 мин...едва се вместваше. За три задачи от втори модул му стигаше час и половина, но пък аз му давах от Б варианта на Коала, а там често са с по една подточка. Тренирахме първи модул за време, на изпита го е решил за 20 минути и след това проверявал, при което си открил една грешка. На втори модул как се е замотал, не разбрах. Каза, че му е много дълго разписването на първа подточка на 23, а въобще не съм сигурна, че трябва да е толкова дълго. Писал на белова и чернова, концентрация, умора, не знам...ако си е направил преразказа добре, ще съм доволна от НВО

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 07:37 от Amelin

# 227
Ох, не знам как ще се изкара до 2 -ри...Напрежението ми идва от това, че не мога да се ориентирам дали тазгодишните балове ще са по-високи или не..., а сметките към момента показват да сме на ръба на минималните балове за миналата година за желаната гимназия... С толкова лесен преразказ не знам как ще се случи отсяването. Наистина искам да приключи вече! Много се притеснявам за наборката и то не за това в какво училище ще отиде, а как ще се отрази на самочувствието й евентуален "неуспех"...Тя е много амбициозна и много се е фокусирала на тая тема. Иначе честно на мен ми е все тая в какво училище ще е...Не харесвам езиковите гимназии, а то в БГ друг избор няма (с много малко изключения, които изисква талант) ..Убедена съм, че език не се учи в училище, още по-малко по българската система.  Казвам като човек с няколко езика на високо ниво и дъщеря, която е с два нейтив езика. Това напъване за езикови гимназии на фона на общото владеене на езици в бг ми звучи абсурдно, но нямам избор.... По-високи ли виждате баловете по бел?

# 228
  • Варна
Аз съм точно на противоположното мнение, а именно, че език се учи качествено точно в езикова гимназия.

# 229
  • София
Добро утро!

Не събираме пари за класната. Тя не се справи като такава и никой няма желание да й прави подаръци.

Като родител на дете, преживяло тормоз в училище, ще си позволя да изкажа мнение. Много, ама много е трудно да запазиш спокойствие и да подходиш цивилизовано в такава ситуация. Ние имахме късмета класната и майката на насилника да реагират изключително адекватно. Той се държа много арогантно с тях двете. И в този момент си позволих да се намеся. С тиха ярост, без да крещя, без да обиждам. И виждах как арогантността изчезва и той започва да се свива. Майка му ме подкрепи. И до ден днешен, като види дъщеря ми, пресича на другия тротоар. Аз му казах да прави така. Така че напълно разбирам защо един родител би искал да се смачка нечий фасон.

Калиси, език се учи чудесно в езиковите гимназии. Както видях, дори и без да се напъват.  Аз бях фен на математическите, но си промених мнението. Сега намирам езиковите за по-ценни, освен ако не си някой супер запален математик.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 11:53 от etomira

# 230
Аз съм точно на противоположното мнение, а именно, че език се учи качествено точно в езикова гимназия.
Ще споделя само това и повече не мисля да дискутирам по темата...Дъщеря ми е билингуъл. Когато се прибрахме да живеем в България, учителката й по английски не я разбираше, нито пък дъщеря ми я разбираше Grinning Преместихме я в друг клас - нещота не се промениха драматично... Бяхме я записали в елитно частно езиково училище с надеждата да се адаптира по-лесно...Но, не това е въпроса ми- как виждате баловете по БЕЛ...по високи или като миналогодишните?

# 231
Предвид МОН-тенденцията - да, но балът по бел сам по себе си няма да ти даде отговора, който търсиш, той е само компонента. Да не забравяме, че класирането, ще се определи от търсенето (за мен ще бъде интересно и ми е важно как ще се наредят училищата от "втори ешелон" извън обичайните лидери).

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 11:59 от zlatenceto

# 232
Сега , като се уталожиха страстите покрай изпитите, ме обзе нов страх . Къде ще попадне, с какви хора ще се срещне ,дали, няма да е обект на подигравки ,дали ще намери приятели и т.н. и т.н. Все за нещо има да се тревожа.
Все пак това ще са цели 5 г. Sad

# 233
Ние събираме по 10 лв за класната. Това ми се стори добра сума, тъй като имаме в класа не толкова заможни семейства и освен това имаме и многодетни. Тъй като аз се нагърбих с подръка, той ще е бижу, чаша с "Благодаря г-жо ..,", бонбони с надпис "Благодаря г-жо .... От 7 в клас" и кошница с вино и разни други дребни неща.
За мен това с 50 лв за подарък е излишно.
Освен това, от учители с които комуникирам , знам че им е адски неудобно,ако получат много скъпи подаръци.
Аз се включих в анкетата, като точки от ПИ сложих тези от училищния такъв .
Относно дисциплина и наказание на деца които си позволяват да тормозят други деца , напълно подкрепям че трябва да им се " натрие фасона". Имахме такова дете в класа и тъй като  една учебна година се опитахме с разговори и не стана , на следващата учебна година стигнахме до РУО , Детска педагогическа стая и Агенция за закрила на детето, защото директорката ни каза "оправяйте се вие с майката на детето". Детето бе преместено от нашето училище. Да уточня въпросното дете имаше една дебела папка с провинения преди да прибегнем до всички институции и да ги натиснем да си свършат работата.

# 234
Това, което искаме с моето момиче, постарах се да я убедя, че е най-доброто за нея, не го е имало последните три години, така че няма как да прогнозираме балове, но очаквам да са по-високи от преди 3-4 години.  Надявам се да й стигне и дори си мисля, че ако влезе със среден бал ще е най-добре за самочувствието й.
Това, което ще пожелая на съфорумските деца е да попаднат в класове, които ще се сплотят и да имат едни прекрасни 5 години, пък дори и да не са в най-елитните училища. Пожелавам им подкрепящи, толерантни и обичащи работата си учители, с които да преминат през нелеките тийн години.

# 235
Според мен не трябва да приемаме бъдещите училища като окончателна присъда. В крайна сметка възможности за местене има и след 7 клас

# 236
Според мен не трябва да приемаме бъдещите училища като окончателна присъда. Вхкрайна сметка възможтости за местене има и след 7 клас
По принцип да, ама тръгнеш ли по тоя път е една доста оплетена сага. Аз самата съм сменила 4 училища за 12 години и не е никак приятно да се адаптираш в клас с вече установени отношения.

# 237
Zlatenceto, много добре го е казала, зависи от търсенето.
При моето дете ще бъде определящото.
В града ни също има нова специалност ( говорим за по-нисък регистър училища). Познавайки си детето такъв тип професия ще бъде идеална за нея - ограничени контакти с други хора и в същото време изискване за коректност, пунктуалност, каквито умее. Проблем би бил необходимостта от много запомняне на точни изрази и съждения, което и е трудно.
В същото време с малко усилия се справя с изучаването на ае. Има паралелка в средно езиково училище с бал под 300, но дали ще успее да влезе там? Беше подала заявление за музика, след случката с мат, отказва да ходи повече на изпити.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 08:58 от laurentin

# 238
Сега , като се уталожиха страстите покрай изпитите, ме обзе нов страх . Къде ще попадне, с какви хора ще се срещне ,дали, няма да е обект на подигравки ,дали ще намери приятели и т.н. и т.н. Все за нещо има да се тревожа.
Все пак това ще са цели 5 г. Sad
Това са ми и на мен най- големите притеснения, предполагам и на всички де. Иначе лично съм се убедила, че независимо от училището има деца, които са мотивирани и намират начин да учат, и такива, които дори и в добра среда не учат .

# 239
Ние сме събирали по 10 лв на дете. Струва ми се нормално.

Моите по-големи деца са завършили МГ и Училище по изкуствата. Сертификат по английски взеха от Училища Европа. Сега наборът не е изявен математик, а конкретно за него полза от Езикова гимназия не виждам. И той е в Училища Европа, добре се справя. Иска ми се да завърши професионална гимназия. И той е съгласен с това, дано го приемат там, където желае, че е наплив.

Общи условия

Активация на акаунт