Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 281
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 210
  • при моите любими
Аз не мисля, че Междучасие е единствената школа в която на Пробните матури се изкарва по нисък резултат от реалните.

# 211
Мама Ру, не намесвай детето на Лорентин много моля, стой само зад собствените си думи. Ако имаш възможност "мачкаш ли фасони" от позицията на по-силния?

# 212
Е, извинявай, но тя го написа точно по повод моето дете и след като описах част от действията на въпросното. Не ми се разказват други негови действия. На никое дете не пожелавам отиването в училище да бъде мъка, не защото трябва да учи, а защото не знае каква подигравка или неприлично действие могат да измислят с него съучениците му. Моето дете преживя епизод, в който 2 съученички го хващат за краката, тя е много дребна, и го изправят с главата надолу, а главата се удря в пейка.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 00:57 от laurentin

# 213
Динчо, написаното, което цитираш, извадено от контекста е във връзка с конкретен случай, в който е замесено нейното дете. Аз нямам властта да "мачкам фасони", но някои определено имат нужда да им се покаже, че не може безнаказано да тормозят. И не, не говоря за лична саморазправа, а за жалби към съответните институции, след като училището за седем години не е защитило едно дете от друго дете. Винаги съм била на страната на жертвата, никога на насилника. Приеми го както искаш.

# 214
  • София
Аз не мисля, че Междучасие е единствената школа в която на Пробните матури се изкарва по нисък резултат от реалните.
+ 1. По никакъв начин и пробен на СМГ не се доближава до реалното НВО.  Винаги има нещо за съобразяване, някое капанче, по-трудна задача...Дори в някои НЕматематически училища пробните. Преди време бях помолена от една дама да реша една задача, дадена като домашно на децата за училище. Ако такава има и в пробните им, "Междучасие" пасти да яде.. Та ако искаме съпоставимост с НВО, не трябва въобще на пробни да ходят децата. Дори и съвсем премерената Регалия е реално по-трудна от НВО в последните години. "Ния" сякаш е със сравнително леснички задачи,  всички бъдещи седмокласници освен натам да поемат..

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 01:00 от пенсионирана русалка

# 215
Динчо, написаното, което цитираш, извадено от контекста е във връзка с конкретен случай, в който е замесено нейното дете. Аз нямам властта да "мачкам фасони", но някои определено имат нужда да им се покаже, че не може безнаказано да тормозят. И не, не говоря за лична саморазправа, а за жалби към съответните институции, след като училището за седем години не е защитило едно дете от друго дете. Винаги съм била на страната на жертвата, никога на насилника. Приеми го както искаш.

Това звучи съвсем различно от "да му се намачка фасона". Обърнах внимание на грозния изказ. Само не ми отговаряй с "той, насилникът е действал грозно."
Да, така е, но трябва ли и ние да действаме по същия начин? И ако действаме така, с нещо различаваме ли се от него?

# 216
  • София
…Да, така е, но трябва ли и ние да действаме по същия начин? И ако действаме така, с нещо различаваме ли се от него?
Чисто хипотетично, ако сме трета наблюдаваща страна… не, не трябва! Търсим начин да се справим с насилника чрез съответните инстанции, разговори, срещи с психолози и изобщо цивилизован пакет от мерки за конкретната ситуация…ефект нула Cry
И сега се постави от страната на жертвата, ако е собственото ти дете, ситуацията рязко става различна. Насилникът е смел срещу слабите, когато се с сблъска с по-силен (дори само заплашителен) противник, много често “подвива опашка” и търси друга подходяща жертва. Пожелавам ти никога да не си от другата страна, сигурна съм, че няма да се интересуваш от това дали философски се различаваш от някой. Има адски лоши деца, точно както и безпричинно лоши и жестоки хора. За потърпевшия няма значение причината за лошотията им и начина на лечението й.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 01:33 от buni

# 217
Не мога повече, съизпращелнички (и се извинявам, че отклонявам вниманието от предходния пост, който е извънредно важен  в същността си). Но не мога да спя, чета някакви неща из публичното социално пространство и не разбирам как може да се обсъжда художествената стойност на разказа на Кристина Димитрова и сравнителното му място в българската литература в исторически план, без авторите на мненията да са си направили труда да отчетат (или може би забележат), че това е текст, създаден специално за НВО. Много често след подобни постове следват възхвали на "низвергнати" в матурата класици като Вазов. Баба Илийца явно да си търси друг творец Wink    Не, чутовно е просто желанието за себеизразяване на българина, обсебен от родолюбие, подплатено с пълна незапознатост с обекта на словоблудство

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 04:18 от bonniem

# 218
bonniem, прочетох ти поста, но не разбрах драмата много🙂
Нищо й няма на Кристин Димитрова, на мен текстът й ми хареса. Смятам, че е редно в програмата на децата да се включват някак си и съвременни автори.
За нво обичат да се изказват всякакви хора с отношение и без (на общо основание). Винаги се върти такъв дебат. На мен лично ми писва да дъвчем едни и същи автори. Вазов, Алеко, Пенчо Славейков правят обороти в няколко класа, някои излизат на бис и с повторение на учени произведения. В същото време развитието на българската литература свършва с Петя Дубарова и Христо Фотев (ако още ги има в учебния план) и след това нищо.

п.с. Забелязвам, че мине се не мине време и в темата настава другарски съд защо едикакси възпитаваш и как може едикаквоси да напишеш/кажеш. Предлагам да приемем, че може, да не вадим изречения от контекста на разговора и да не сме чак такива моралисти. Когато се сблъскаш в реалния живот с подобни ситуации, философските дилеми рязко избледняват.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 05:08 от zlatenceto

# 219
Zlatenceto, явно не съм била ясна в първоначалния си пост, но напълно подкрепям твоя, който отчасти защитава изложените точки на моя: никакви претенции нямам към текста на Кристин Димитрова, смятам че отговаря на изискванията за непубликуван досега текст, освен това е адекватен за преразказване от седмокласници, и съм съгласна, че някакво оттласкване от поклонничеството към българските  класици може да е полезно. Негодуванието ми беше насочено към пишещите в социалните медии "на кило" с ясно изразен родолюбиви уклон, без да разбират същността на заданието на НВО по БЕЛ

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 05:10 от bonniem

# 220
bonniem, те често тези, които са такива родолюбци и милеят за миналото, няма да прочетат текста за преразказ, нито ще се позаинтересуват от Кристин Димитрова отвъд факта, че е майка на Папи Ханс. Предполагам, че тук дори прелива отношението към творчеството на Папи Ханс и публичния му образ към самата Кристин.

# 221
Zlatenceto, напълно съм съгласна, но спирам да пиша, за да не замърся темата с режим "чат", че не ни е определено това фокусът Wink Хубав ден на теб и всички останали Wink

# 222
Добро утро!
Няма сън за мен, химията ме мъчи, след 3 дни е изпитът...
Ако може да ми кажете нещо, което снощи ни затрудни - хипохлориста киселина и хлорна вода едно и също нещо ли е и каква е химичната им формула? Утре последно е на учител по химия и ще пита, ама не мога да чакам до утре.
И друго - ако вече имам инсталиран Ексел и всичко в него - менюто е на български, мога ли да го променя да е на английски, защото командите в учебника са на английски и ми е трудно да се ориентирам като и обяснявам Ексела, а този пък изпит е след 2 дни, във вторник....направо ми идва да се гръмна вече от това училище и този 7 клас...🤣

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 06:03 от poly_mnt111

# 223
Добро утро!
Няма сън за мен, химията ме мъчи, след 3 дни е изпитът...
Ако може да ми кажете нещо, което снощи ни затрудни - хипохлориста киселина и хлорна вода едно и също нещо ли е и каква е химичната им формула? Утре последно е на учител по химия и ще пита, ама не мога да чакам до утре.
И друго - ако вече имам инсталиран Ексел и всичко в него - менюто е на български, мога ли да го променя да е на английски, защото командите в учебника са на английски и ми е трудно да се ориентирам като и обяснявам Ексела, а този пък изпит е след 2 дни, във вторник....направо ми идва да се гръмна вече от това училище и този 7 клас...🤣

Поли, от опциите трябва да можеш. Не знам с коя версия на Ексел си, но пробвай през Файл->Опции->Език.

# 224
Ние се скарахме за сумата. Първи избор между 30 и 50 лв. Повечето съгласни по 50 лв. Но после едно майка поиска по 150, че в някакво училище първокласници събирали по толкова, какво остава за нашите. Това предложение получи подкрепа. Някак не го приемам за нормално.
Ами то не е нормално, как да го приемеш...
Родителските изхвърляния вземат чутовни висоти вече. Но бедата е, че явно повечето родители са съгласни и номерът минава. Ако има повече оперени майки да й свият малко мераците на тази, която се изхвърля, друго ще е.
Ние събирахме по 30лв за подаръка - букет + ваучер от 500лв за ТА за класната и по 1 букет за всички учители. Отделно за албум и почерпка в ресторант.
Не, че и нашата не заслужава мнооого повече, но за мен благодарността не се изразява в пари. А тази г-жа се държа 3 години като майка на децата ни, как да не я обичаш.
А по дрругия казус - някои деца са толкова лоши и жестоки, че няма как човек да не поиска да им посвие перките. То даже е задължително за мен - не може да се толерира подобно нещо, бих се намесила по всички възможни начини. Та те (и родителите им в някои случаи) нямат против да се държат лошо с останалите, аз ще ги галя с перце щото били деца. Айде пък не. Всеки, който си е заслужил такова отношение заради собствените си постъпки, ще си го получи. Но не съм оптимист, че щом досега не се е научил на добро държание, тепърва ще се.
Понеже съм била обект на тормоз, от 1-во лице ви казвам, че когато теоретичното стане практика, човек няма как да реагира според нормите на възпитанието си.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 07:09 от Pали

Общи условия

Активация на акаунт