Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 85 308
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 270
За насилието има огромно значение и как подхожда ръководството. Има случаи на чадър над детето с агресивни прояви от страна на учители, психолози и директори.

Сигурно и на тях не им е лесно да провеждат разпити, очни ставки, гледане на записи.

Много родители нямат реална представа как се държат децата им. Ние не сме там и не виждаме всичко.

# 271
[quote author=Mama Ru link=topic=1668326.msg48203592#
Миналата година за София не бяха ли паднали малко космическите балове? Май и на трето класиране имаше по няколко места и в СМГ, и в топ езиковите.
[/quote]
Не не бяха паднали.
Това че има места за трето няма общо с баловете.

По 150 лева събират за да организират подарък за всички учители. Не само за класният, което за мен е ясно. В 7 клас са важни и останалите учители.

# 272
За подаръци дадох 20 лв, толкова поискаха

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 11:16 от i_nenova

# 273
Те в седми клас имат средно 13 учители. И не всеки има възможност освен другите разходи да извади ей така едни 150 лева. Това минимум. За класен ок.

# 274
Аз не разбрах какъв е обсъжданият проблем с езиковите гимназии? Понеже една учителка не разбира говора на едно двуезично дете, то приемаме, че всички езикови не дават добро обучение ли? Expressionless

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 12:30 от faviana

# 275
Според мен едно дете може да се справи отлично на НВО и без частни уроци. Дъщеря ми никога не е ходила, математиката ѝ е по-труден предмет, решила е  първи модул без грешки, на втори  само 21 и 23. Нейни съученички, които ходят на уроци са споделили, че имат много объркани задачи и нерешен втори модул. По български беше много разстроена за ,,елементарните" според нея грешки, които допуснала. На изречението се подвела, че е сложно, защото видяла подчинителна връзка в сказуемото. За въпроса със Странджата и баба Илийца до последно се чудила, но преценила, че въпросът е подвеждащ и знаменосец е равнозначно на войвода, защото баба Илийца предимно се бори за живота на внучето.
Надява се на поне по 75 точки  и на двете матури.

Е как 75 точки по мат ако е решила две от трите задачи от втори модул напълно не са ли повече ? Иначе отличните ученици без проблем успяват да изкарат 75-76 т на матурите и без уроци. Драмата в София е че за да влезнеш в езикова или мг ти трябват около 90 т е може и с по малко но трябва яко обиколки и дебнене на изпаднали места. Та школите се фокусират върху разликите специализирали са се. Има и разни изключения но не са толкова много като цяло - децата си ходят масово на школи

# 276
  • ВАРНА
Аз да питам нещо във връзка с проверяването. Работите от едно училище заедно ли отиват за проверка, т.е. ще попаднат при едни и същи проверители ли? Или се разбъркват по някакъв начин?
Разбъркани са. Работите се сканират и се събират в един вид банка. Проверяващите са в цялата страна.

# 277
Има ли от къде да се види статистика за приети на трето класиране?

# 278
  • София
Билингвални деца има и в езиковите.. Wink
i_nenova, английският все пак се учи от повечето деца по-отрано и по много различни пътища - в частни училища, по школи, с частни учители, много деца ходят и на разни езикови лагери и летни училища още преди 8 клас.   Затова е с една идея по-лесно (не казвам лесно, понеже у нас наистина е ужасно казаното от Рамацоти, че всеки се пъне, че знае английски) надграждането му в гимназията, дори и тя да не е  езикова.  Докато за другите езици е малко по-различно, много по-малко деца са ги учили  до 7 клас под каквато и да е форма, сблъскват се с тях за 1 път на 15.09  в 8 клас,  много по-малко са и качествените школи/учители за целта, че да заложиш на изучаването им от АВ до С1/С2  навън. Неслучайно броят деца със сертификати на високо ниво на два езика  (френски/английски, немски/английски, испански/английски) са  от езиковите с първи чужд, различен от английски. Обратното е доста по-трудно за постигане.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 11:12 от пенсионирана русалка

# 279
Език се учи супер и на ниво в езикова при просто изпълнени някои условия, а именно  детето да попадне на  добър учител, на самото дете да му върви гладко овладяването на нов език( за някои деца е просто по-трудно), да  има и нейтив преподавател.. А някои хора, винаги има такива,  като забият и упорито заорат в  мнението, че в езиковата децата само на този пуст език наблягат, при това и по некачествен начин, няма отърваване. Езикът е  бонусът, с който децата излизат над общообразователната подготовка до 10 клас вкл. и над избраната профилирана в 11 и 12 клас. Голяма част от тях продължават висшето си в чужбина  (като следват тежки специалности  и езикът е вече само средство)и интересно как разбират/ги разбират там
Напълно подкрепям това от личен опит. Езиковата гимназия дава възможност за отлично овладяване на чужд език  без никакви допълнителни школи, уроци и прочие изваждане на пари, но за тези деца, които го искат. Деца, които с отвращение подхождат към чуждия език нищо не може да ги накара да го научат. Добрият учител също е важен, естествено че има и къси клечки, но такива има навсякъде. В математическа гимназия също можеш да попаднеш на некадърен учител по Мат, никой не е застрахован. Езиковата гимназия не е хуманитарна. Втория гимназиален етап с профили по Мат, физика се учат доста задълбочено и има много деца, които следват математика, физика, химия в чужбина или в  БГ само с подготовката в училище и се справят повече от отлично

# 280
  • Бургас
Моята дъщеря не е ходила на уроци! Преместих я в кварталното училище в четвърти клас, каквото е научила там, това е! За съжаление сега аз се обвинявам, че не я записах на уроци по математика, но мача свърши! За разлика от батковците и кака си, тя трябваше да полага огромни усилия да се справя с математиката, милата като мен няма заложби там, та точките ще са малко със сигурност. Общия и бал ще стигне за много гимназии, но тя си иска паралелка в която ще влезе от раз, не смятам да я натискам за друго. Английски си научи в училище, сега гледа филми без превод и чак дразни големия си брат, че го знае повече от него. За мен гимназията е важна заради средата в която ще попаднат, иначе какво ще учи след нея е най- важно за професионалното развитие! Имаме елитни училища в които и да и стига бала, нямам желание да попада!

# 281
Да сменя и аз малко темата и да ви споделя колко щастлива се почувствах вчера, като осъзнах, че това е първата ни свободна събота от септември миналата година. Ами страхотно е чувството! Отказвам аз да продължавам да мисля за точки и балове. Ще чакам до 2ри. Днес ще ходим с набора на опера. Другата седмица ще сортираме помагала - ще подарим неизписаните на приятелка. Говорихме си, че от тази година ще ходи само на неща, които му харесват и да почва да си търси и избира - искал да плува по-често и тенис. Вчера пак обяснявах и рисувах как става класирането, за да мисли пак как да подреди желанията. Не иска паралелките в НПМГ с математика информатика на 2ро място - 1во НПМГ с физика, 2ро в СМГ с физика. После вече нямало значение... Дано да му стигнат "силите".
Само по 2 предмета е оформен. По история е само с една оценка. Ще е интересно другата седмица. Нямат планове за завършването - ако сами се организират да отидат някъде - това ще е. За класния няма да има нищо - опита се една майка нещо да организира, но имаше доста проблеми в класа и много резки изказвания от родителите. Момичетата се опитвали да организират нещо. Ако искат пари и направят нещо - ще ги подкрепя. При вземането на удостоверението на 15 юли ще занеса саксийно цвете за училището и бонбони за учителите.
Почвам да планувам и смъквам книгите за почивката Grinning Eдна седмица остана.
Качвам за малко един усмихнат седмокласник току що приключил с шоколадовата торта и отивам да попълвам анкетата.
Скрит текст:
Satisfied

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 23:19 от jsed

# 282
Да отклоня малко..
Олимпиадите/изпита НПМГ как и кога се появява в профила на ученика за да ги ползва за кандидатстването?
Едва след като се подреди такъв тип желание или заедно с появяването на другите оценки от НВО?

# 283
Няма драма с езиковите. Драма шма с липсата на достатъчно богат друг избор. Изразих лично мнение за нивото на езиковото обучение в БГ на база опита ми с езици...Защо се възпалихте така? Simple Smile Всеки има право да избере според аршина си. Аз също съм съгласна с мнението, че прави много повече смисъл ученето на по-непопулярни езици

# 284
Двуезични е хубава българска дума.

Общи условия

Активация на акаунт