Мачът е свирен, сега ще е чакане – щастливо дано свърши то! – седмокласна 22.06-29.06

• 84 616
  • 1 691
  •   1
Отговори
# 1 590
Здравейте, съоткачалки, замислих се дали професионалните паралелки в "обикновените" гимназии имат същите ограничения при кандидатстване в чужбина като при професионалните?
И друг въпрос, при подаване на заявлението за участие в първо класиране в училище-гнездо, трябва ли детето да присъства?

# 1 591
  • София
Училищата гнезда за прием на документи за 1,3 и 4 класиране, за който ще ги ползва, РУО София:

# 1 592
  • София
Здравейте, съоткачалки, замислих се дали професионалните паралелки в "обикновените" гимназии имат същите ограничения при кандидатстване в чужбина като при професионалните? - Да.
И друг въпрос, при подаване на заявлението за участие в първо класиране в училище-гнездо, трябва ли детето да присъства? - Не.

# 1 593
За да няма излишни спорове, редактирам. Отговорът ми беше към Лорентин.
Лорентин, детето, което завърши професионална паралелка получава диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация. Различните професии са с различна степен на професионална квалификация - има първа, тя е много ниска и при нас само деца със СОП и на качествени оценки я завършват до десети клас. Тези, които завършват 12 клас са основно с трета, по-малко с втора квалификационна степен. Тя е определена според професията.
Практиката на ДКИ си е шестчасов практически изпит, но е една идея по-свободна обстановката. Геодезистите например са разпределени на тройки, които имат една поставена задача и правят заедно замерванията, после всеки самостоятелно си работи на листа, но би следвало да получат едни и същи сметки. Използват калкулатор. Интериорния дизайн правят проект на интериор на стая. Някои паралелки имат практика на компютър, например да направят дизайн на сайт... Прието е, че им е нужно повече време за изпълнение на практическата задача, но никого не спираме да си тръгне, ако е готов по-рано. След като ДКИ стана второ ДЗИ на практика завършването на професионално образование е по-тежко от профилираното такова. Но пък получават "майсторско" свидетелство, с което после могат да започнат работа или да продължат във всеки университет у нас в същия или друг профил. Познавам деца, което завършиха Строителство и архитектура и записаха Социални дейности или завършиха интериорен дизайн и записаха медицина... Други продължават в същото професионално направление.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 14:30 от Mama Ru

# 1 594
  • София
...или да продължат във всеки университет у нас в същия или друг профил.
Въпросът по-горе обаче не беше за у нас. Wink

# 1 595
Отговаряха на Лорентин. Между другото, ученици от нашата професионална гимназия учат медицината или фармация в Румъния. Не съм следила всички, кой накъде поема, нито пък всяко дете ще продължи изобщо в университет.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 14:39 от Mama Ru

# 1 596
  • София
Отговаряха на Лорентин. Между другото, ученици от нашата професионална гимназия учат медицината или формация в Румъния. Не съм следила всички, кой накъде поема, нито пък всяко дете ще продължи изобщо в университет.
ОК, ама трябва да се внимава, понеже  на едно място навън може да става, а на други 10 - не.
Въобще трябва човек винаги да поразучи, че да не остане после изненадан. Познато дете днес   с изненада разбра, че няма да учи в ТУЕС  в 11 и 12 клас профилирана математика. Ама как така - нали се утроявал резултатът по  мат при приема..

# 1 597
И аз с въпрос за професионалните паралелки в СУ. Може ли да не се явиш на втори ДЗИ по професия? Избрал си друго направление занапред и не ти трябва. Или е задължително, за да имаш диплом за средно образование?

# 1 598
Русалке, това всеки родител мисля, че си го проучва и планира. А и учениците, които принципно планират обучение навън и емиграция май не се тикат към професионалните гимназии, те гледат топ гимназиите - МГ и ЕГ, нали? Но пък не всеки се класира или има интерес да учи в такова училище.
На другия въпрос - не знам, при нас такова животно няма - професионалните паралелки са в професионални гимназии и второто ДЗИ е задължително по професията. По пътя на логиката би следвало да важи за всички професионални паралелки. Преди беше отделяне изпит за професионална квалификация и не беше задължителен, от няколко години има промени и е задължителен.

# 1 599
  • София
И аз с въпрос за професионалните паралелки в СУ. Може ли да не се явиш на втори ДЗИ по професия? Избрал си друго направление занапред и не ти трябва. Или е задължително, за да имаш диплом за средно образование?
Не, не може. Задължително се явяваш на изпит по професията.

Това всеки родител мисля, че си го проучва и планира. А и учениците, които принципно планират обучение навън и емиграция май не се пекат към професионалните гимназии, те гледат топ гимназиите - МГ и ЕГ, нали? Но пък не всеки се класира или има интерес да учи в такова училище.
Всъщност масово родителите на етап кандидатстване 7-ми клас не са наясно, че децата могат да имат ограничение за следване навън в определени специалности и академични универстети, ако са завършили професионална гимназия.

# 1 600
  • София
Сигурна ли си? Детето отсреща твърдеше пред майка си, сега беше 12 клас в НТБГ, че можело и да не отиде (той отиде, де, майка му го изрита, ама принципно), но просто нямало да има съответната квалификация. Не разбрах в такъв случай на какъв втори ДЗИ се явява, за да има просто  средно (ако е вярно казаното, разбира се, младежът не е от най-надеждните и ученолюбивите)..Затова попитах.

# 1 601
  • София
Извинете, че се намесвам Simple Smile Догодина ми предстои отново седмокласна одисея и затова чета отсега. Искам да коментирам по въпроса с професионалните училища, защото не се бях замисляла за обсъждания проблем.
Задължително е явяването на изпита по професията, държавен или дипломна работа в някои училища. НО!  Ученикът може да се яви на трета и четвърта матура. На моя колежка синът в СГСАГ се яви на матура по математика (ОП), която например за Архитектура се взима с равна тежест с изпита по математика в УАСГ. Мисля, че има възможност даже на 2 матури по желание.

# 1 602
  • София
Сигурна ли си? Детето отсреща твърдеше пред майка си, сега беше 12 клас в НТБГ, че можело и да не отиде (той отиде, де, майка му го изрита, ама принципно), но просто нямало да има съответната квалификация. Не разбрах в такъв случай на какъв втори ДЗИ се явява, за да има просто  средно (ако е вярно казаното, разбира се, младежът не е от най-надеждните и ученолюбивите)..Затова попитах.
Ами, държавният изпит по професията е задължителен, точно както е вторият задължителен ДЗИ в профилираните гимназии. Не виждам как би могъл да получи диплома без него. Освен да е имал предвид, че може да защити дипломен проект, вместо изпит.

# 1 603
След ТУЕС има ли ограничения за кандидатстване навън Холандия или другаде СХ?

# 1 604
  • София
Значи или е с някаква защита, както предполагаш , Санака,  или  е чул как е било по старата система и разбрал-недоарзбрал грешно е убеждавал майка си, че може и да се скатае. Добре, че тя го засили, та завърши..Laughing А това ми напомня за твърдението на МОН, че  ДЗИ тази година не били по-лесни. Дали...Абсолютно нищо за подготовка не предприе горният младеж и има почти 5 по БЕЛ ( в училище  се движеше между 3 и 4).

Общи условия

Активация на акаунт