Банята - тема 47

• 39 250
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • София
В същата баня като на Лейди, но ширина не 140, а 160 при точно нейното разпределение мислите ли, че ще може да се съберат пералня и сушилня точно там под прозореца? Ще е достатъчно ли 1м душ и с какво да се разделят според вас, което да е по - добре за уредите?

# 706
  • София
Мен ако питаш на уредите изобщо не име добре в баня. Иначе ако се побират в нишата до вратата. Освен с плътна преграда от тавана до земята аз ток срещу душ не бих сложила.

# 707
Аз пък се чудя как е най - умно да направя сифон. Имаме баня, която е с отделена душ зона с висок, прилича на иззидан праг, облицован с плочки и в ъгъла сифон, а при тоалетната е сухо. Искам да мога "къпя' тоалетната и да счупим прага и да стане равен пода. В средата ли трябва да сложим сифон или два в краищата? Ето това е разположението, но при нас няма и няма да има стъклена преграда. Толкова е тясно, че не искам преграда. Цялата баня е 103 см. х 234 см. 

Вкопайте структурата на стената с мивката и обърнете т.чиния срещу вратата, само намерете майстор, който да разбира.

# 708
  • София
Там е много тясно при мен - 45см и там ще е широка мивка. Няма къде освен там и затова мисля за отделяне с тънка стеничка с плочки... Иначе сега са в тоалетната, но оставаме с една тоалетна в банята и хич не е удобно.

# 709
Там е много тясно при мен - 45см и там ще е широка мивка. Няма къде освен там и затова мисля за отделяне с тънка стеничка с плочки... Иначе сега са в тоалетната, но оставаме с една тоалетна в банята и хич не е удобно.

katri, може да иззидате с 5-ца итонг, за да ги отделите. Ще ви трябва много добра вентилация. Ако имате прозорец ще е плюс.

# 710
  • София
А ти имаш ли прозорец там, реално той ще се запуши от уредите и пак вероятността уредите да ръждясват и да се развалят по-бързо от влагата е голяма.
душът ще е сгърчен, дано вс сте дребнички и не обичате мн размахани движения да правите под душа. Загради си го сега на... 80 да кажем, с кашини например, и пробвайте да имитирате нормално къпане. (това 160 с плочки ли е или на тухла)

Кухня, коридор, няма ли др вариант?

# 711
  • София
Какво стига, на тухла е 60, ако и да е дълбока 55, къде са ти краката? И пак какео правим с тази ширина, която сега е 60? Ще е залепена за куфара?
Размерите на банята ни бяха 245*160 (сега по-малко, стесни се заради местенето на вик, които са пред стените и изправяне с гипсокартон)
Като на късaта страна е врата отсреща бе вана. На дългата страна след ваната бе комуникациите 120*30 и оставаше ниша до врата 55 см (245-70-120) и в тези 55 см бе моноблокаа напред 65 см до касата. След като свалихме всичко до бетон тази ниша 59 см, което бе малко за пералня, за щастие можеше да стана 65 см (за съжаление майсторът стесни от другата страна, съобразил да е колкото една плочка, но беше късно когато осъзнах, че се е случило)
Сега разпределението е това.
Скрит текст:

Успяхме да разширим малко нишата, но там сега е пералня.
Тъй като преди в тази ниша имаше опция само за пералня с вертикално отваряне
Реална ситуация, нямаше проблем с ползването на тоалетната, че и вратата на вътре се отваря(ше), при затворена врата имаше повече от достатъчно място

# 712
  • София
Мда било е по-добре

# 713
  • София
Точно за итонг или нещо с профили мислех. Нямаме прозорец в банята и няма никъде другаде място. Сега на тези (160 чисто) има вана, но сме 4 и почти не я ползваме. Само пречи вече, а и без това се къпем прави във ваната и сме свикнали на тясно и да сме само в едната половина. Но това прекрачване всеки път на ваната вече ми тежи и ме дразни, а и втора тоалетна си е по - наложителна, но и мен ме е страх за уредите и да не стане много клаустрофобично вътре.

# 714
  • София
Karti,  въртях суках, не посмях да сложа пералнята в близост до душа и ремонта се оскъпи, за да спечелим едни чисти +10 см до вратата, за да е там пералнята.
При нас в "куфара за комуникации" вървят две тела за вентилация в двата края и въпреки че под нас са си премахнали тази от страна към врата решихме, че трябва да запазим както в по план - просто заменихме въздуховодното тяло, което бе като мрежа - някаква арматура с бетон на дупки, при това не бяха в следствие на нашата намеса (съжалявам, че няма снимки да покажа колко е "качествено" прехваленото от някои хора строителството в миналото) със здрава тръба.
Имах го като последен вариант да е пералнята както си го замислила, като мислехме да е повдигнем пода под нея, и щяхме да търсим допълнителна ел.защита/изолация.

# 715
  • София
Да и аз мислех да дигнем пода, но ще е по - лесно да е като шкаф с врати и вътре уредите на скара за да са повдигнати

# 716
  • Варна
За този рафт под душа стената ли ще къртите? Тръбата за душ питата няма да минава директно нагоре, а ще прави обиколка през пакета ли?
...............................
П.П.
Ако правилно съм разбрала питането, да, може да направите чупка на тази тръба на ниво плоча и да я вкарате в зида. Дори може да я смените с ф90 нагоре. Важното е да излезе на покрива, за да не прави вакуум.
Да, планувам да се издълбае малко стената за тази ниша. Външна е и дебела. Много ми се иска и казанчето да се вкопае поне на половина и да си спечеля едни 10 см, да направя цяла равна стена зад тоалетна и мивка и да се сложи нормален шкаф с дълбочина 50 см. Както и да ползвам широкоформатните плочи. С тези чупки, не виждам как. Благодаря, Драго. Значи има надежда. А за душа - гледам много снимки на вградени по този начин душове. Предполагам е възможно, хм? Ако не, ще преместя нишата до прозореца. Пак е дебела стената.

Desem, благодаря за идеята, но размяна на тоалетна и мивка го виждам само, ако вратата на банята се отваря навън. Аз, обаче, имам задръжки за такова отваряне. Ползвала съм и усещането ми е, че влизам в гардероб или килер. Не е за мен.

# 717
  • София
По принцип на баните, особено малки е прието да е навън, ако някой падне в банята и е в безсъзнание или безпомощно състояние да може да се в банята.

# 718
Лейди и 15 см може да спечелиш в дебелата стена. Аз сама си изкопах 2 ниши по 15см дълбоки. Те тухлите са на дупки и като ги броиш, знаеш колко още може да къртиш и без да мериш даже.
Майсторът не искаше да ги копае и ме моташе нещо, щото после трябваше да пили на 45° и за нишите. А то е трудно, защото се налага от някоя страна да пили без фабричен ръб. Обаче аз си ги изкопах в неделя и го изненадАх приятно поНделник сабахлян😂

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 02:25 от Чи лу

# 719
Много години, дори десетилетия, имах пералня в баня, на влажно (от парата), но далече от евентуални пръски от душа. Пораженията по пералнята бяха ръжда по долния ръб, там, където стъпва на плочките, заради миене тип обливане на пода с душ-слушалката. Самият кабел на пералнята минава през стената и контактът за включване е отвън в коридора.
Да кажа, обаче - под пералнята и около нея по пода и стените е почти невъзможно да се чисти. При мен мястото е изчислено до сантиметър и има около сантиметър до стените. А да местиш пералнята периодично, за да почистиш под  нея, е практически невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт