Банята - тема 47

• 39 518
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Имам лъчисто отопление на затворена тераса, окачва се на тавана. Приятно става.

# 571
А какво се разбира под лъчисто, Desem? Какъв е вашият уред?

# 572
  • София
Защо ме търсиш?, за споменатите цели, бих заложила на електрическа лира за баня.
Сменените тръби не са гаранция за незамръзване. Изолацията, която се слага на PPR тръбите, спасява до -4,-5 градуса. Разбира се ако ходите всяка седмица и затопляте къщата, при наличие и на изолация на сградата, вероятността да падне толкова Т е минимална.

За бързо стопляне бих заложила на вентилаторна печка, 15 минути са достатъчни, за да превърти въздуха. Нещо такова https://libragroup.org/p,27384,ptc-pechka-za-banya-ventilatorna- … k55,diplomat.html

# 573
Мислех, че лира за баня означава включено към някакъв вид инсталация. Само на ток ли работят?

Не целя бързо затопляне. Целя постоянна температура зимата макар не толкова висока.

# 574
  • София
Защо ме търсиш?
Подобно на това:
https://www.klarstein.bg/Otoplitelni-uredi/infracherveni-otoplit … -srebaren-ks.html,
но освен, че затопля тялото се усеща и топлина в помещението.

Може би вариант за вас е ток и дистанционно включване ден преди това.

# 575
И аз в момента разсъждавам за предвиждане на някакво отопление за малка баня (вътрешна, в апартамент), в която душът няма да е с прегради. Някой с мнение за подовото електрическо отопление Warmcoin, което се продава в строителните хипермаркети? Описанието на продукта не е много подробно, а и е в пъти по-евтино от класиката в жанра Devi.

# 576
  • София
Мислех, че лира за баня означава включено към някакъв вид инсталация. Само на ток ли работят?

Не целя бързо затопляне. Целя постоянна температура зимата макар не толкова висока.
На първо четене https://vimax.bg/konvektori/liri-za-banq Може да се остави включена на ниска степен и без наблюдение, но все пак аз лично бих я включила в някакъв разклонител със защита.

Лъчевата печка, предложена от Desem също е много ефективна за бързо затопляне, имала съм малка такава, в студена баня в къща. Но за мен е по-опасна, не бих я оставила без надзор.

# 577
Аз нищо освен климатик не бих оставила работещо в къща за дълго време без надзор.  И като е малка баня всяко нещо, което включиш ще свърши работа. Аз имам на вилата ето такива в баните:
https://klimatici.bg/index.php?route=product/product&product_id=6762
Като отедем го пускам, до 30мин е Африка вътре, задавам си температура и то си се включва и изключва докато сме там. Като се тръгна я изключвам.

# 578
Аз ще сложа подово (много евтин вариант) сега при ремонта през пролетта. По съвет на майстора, много съм доволна, че го спомена.

Искам да ви помоля за съвет за читав мебелист, който да ми направи един шкаф над вградено казанче. Благодаря предварително!

# 579
Защо ме търсиш?, както вече писаха, новите тръби НЕ предпазват от замръзване и спукване.

Не знам дали има уреди/печки за баня/ с датчик за Т и WiFi )ако има интернет), но това е най-добрият вариант за активиране от разстояние.

И аз съм на мнение, че е рисково да се оставят отоплителни уреди включени докато е празен имотът.

П.П.
Това, което описваш най-добре би проработило с някоя смарт система АКО имате интернет. Ние сме купили Салус. Само обяснявам принципа на действие пък Вие ако решите може да си проучите за друг вид (знам, че има най-различни китайски джаджи).

При нас има едно устройство наречено координатор, то е свързано с интернет. Слага се термостат в банята, има и отделно едни сензори, които се закачат точно на тръби и мерят температурата им. Термостатът и онова сензорно устройство се свързат в мрежа чрез този координатор. До контакта за уреда се монтира едно реле, то също се свързва безжично със системата. Задавате сценарий, при който ако сензорът отчете Т на тръбата под 8 градуса и термостатът отчете Т на помещението под 15 градуса да се включи лирата. Като се вдигне Т до зададеното, лирата се изключва. Може и детектор за дим да "прикачите" и датчик за вода (при наводнение алармира) и т.н.

# 580
Ние някога на вилата източвахме водата зимата и така в тръбите няма какво да замръзне. 

# 581
Ние някога на вилата източвахме водата зимата и така в тръбите няма какво да замръзне. 
Ние и сега го правим, но се изкушавам и аз да помисля за такава система (каквато описва Драго). Възпира ме единствено рискът от проблем с електричеството, но пък от друга страна ние и в момента държим в къщата включен фризер.

# 582
Ние и сега го правим, но се изкушавам и аз да помисля за такава система (каквато описва Драго). Възпира ме единствено рискът от проблем с електричеството, но пък от друга страна ние и в момента държим в къщата включен фризер.

Не, че помага, но затова споменах, че има опция за добавяне на датчик за дим с пуш нотификация. Да не ни се случва, но Божа работа...

# 583
  • София
То не е ли все едно дали ще е климатик, печка друга, дали ще се управлява от wifi или не, дали ще има датчик за дим... Така и така имота е празен... Да се управлява от разстояние е хубаво ако често спира тока, да можеш да си го включваш пак. Или когато ходиш да си го пускаш малко по-рано топливото и да е затоплено когато стигнеш.
Все пак ако цял сезон ще седи необитаем за мен е най-добре да се източат тръбите.
Друг е въпросът дали наистина в къщата ще падне чак толкова температурата, че да замръзне водата.

# 584
Тя в къщата почти сигурно няма да падне под нулата, но тръбите са вградени в стената и в къщи без изолация често замръзват, защото при 25 см стена, ако са вкопани на 10 см то само 15 см зид ги делят от атмосферата вън. И в много студен ден стават аварии.

Общи условия

Активация на акаунт