Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 12 968
  • 231
  •   1
Отговори
# 30
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/w/2021-02-16-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5 … D0%BB%D0%B0%D1%81

Времево съвпада с това обществено обсъждане, но и аз не намерих нищо по въпроса в обобщената справка.

# 31
  • Sofia
Мама САННЯ, не е това.
Системата/Наредбата за прием според уседналостта беше приета поне една година преди синът ми да кандидатства за първи клас. Той кандидатства 2020 - имаше вече групи по уседналост валидни за всички училища в София, но не и единна електронна система. Във всяко училище се кандидатстваше поотделно (по електронен път, ако имат собствена платформа, по мейл или по др. начин). Моят син беше приет едновременно в три училища (това вече не е възможно с единната електронна система). Тоест поне от 2019г, децата ги приемат според общи критерии, с водещ такъв - уседналост.

Преди това всяко училище си измисляше свои собствени ктритерии (кой от кой по-абсурден - визирам най-вече 107 ОУ)

А единната електронна система, вградена в ИСОДЗ, я въведоха след това.
Това, което показваш, мисля, че е точно това - въвеждането на единната електронна система (вграждането в ИСОДЗ на кандидатстването за първи клас).

ПП: намерих обществените консултации :
https://www.sofia.bg/w/2018-01-22-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5 … D0%BB%D0%B0%D1%81
Ето от тук започна всичко.
Освен че съм пращала становища, съм ги изчела и всичките до едно. Имаше интересни предложения, но повечето не се приеха. Аз бях много щастлива, че приеха две от моите предложения.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 16:32 от Brin de muguet

# 32
Системата за уседналост мисля, че за първи път я въведоха 2019, тогава голямата ми дъщеря я приеха в първи клас. Нямаше електронна система.
Влязох в темата, за да следя как върви кандидатстването и какво ще се променя през годините. Иначе малката ми дъщеря ще е първокласник след три години.

# 33
  • Sofia
Така като гледам датата на обществените консултации, явно системата за уседналост са я приели през 2018г

И аз все още следя темата, макар че ни е още доста рано. Малката ми дъщеря, живот и здраве, ще кандидатства за първи клас чак 2028 (или 2029).

За синът ми през 2020г. имаше вече единна система за прием, но не и електронна такава.
А голямата ми дъщеря кандидатсва за първи клас през 2022 и вече имаше И единна електронна система. Беше много удобно, но вече нямаше възможността да я приемат в две/три училища едновременно и да избираме. Не че беше драма, защото така или иначе искахме да е в същото училището като брат си.

# 34
  • СОФИЯ
Добре, обаче нито в тези 2 отменени "системи", нито в сега действащата наредба е определено/легална дефиниция що е то прилежащ район. Във въпроси и отговори в ИСОДЗ също няма нищо по въпроса.
Интересно дали и какво ще отговорят от обратна връзка. Според мен няма уредба в нормативен акт или ние нещо пропускаме.

# 35
  • Sofia
Както казах, навремето много добре обясняваха що е то "граничен прилежащ район". Но нямам време да се ровя.
За мен 95-то и 143-то са си гранични отвсякъде.
Ще видя какво ще ми отговорят от ИСОДЗ и ще споделя и тук.

# 36
  • Sofia
Мдаа, както и очаквах ИСОДЗ не ми дадоха никакъв смислен отговор.

Цитат
Районните администрации всяка година изготвят прилежащите и граничните райони на училищата и подават информацията към ИСОДЗ, ПГУ и Първи клас. Обърнете се към администрацията на район Подуяне.
Явно трябва да се свържа с общината, за да разбера аджеба откъде накъде при еднакви условия 42-то се води гранично на 143-то, а 95-то не. И ще изисквам да ми дадат официална дефиниция за "граничен прилежащ район".
Когато имам нова информация, ще пиша пак.

# 37
  • Sofia
Пак съм аз с ъпдейт.
Свързах се с община Подуяне - те не били определяли граничните райони. Според тях също 143-то и 95-то би трябвало да са гранични.
Провериха дали са подали коректно адресите на прилежащите райони. Нямало грешки - да се обърна към Столична община "Дирекция образование".

Свързах се с Дирекция образование (трябваше малко да изчакам, защото жената, която отговаря за прилежащите райони беше в отпуск). Нямало официална дефиниция за граничен прилежащ район. Щом два прилежащи района имат общ булевард, обща улица (обща граница), то те са гранични. Погледна училищата 143 ОУ и 95 СОУ и каза, че имат общ булевард и би трябвало да са гранични. Не знае защо не са гранични. Благодари ми за сигнала и каза, че ще предаде информацията и за следващата кампания това ще бъде коригирано.

Вече за втори път им сигнализирам за проблеми с прилежащите райони.
Ще следя как се развиват нещата и ако за следващата кампания този бъг не е коригиран, пак ще говоря с тях.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 16:41 от Brin de muguet

# 38
Brin de muguet,
Благодаря ти за усилията!

# 39
Здравейте, предварително се извинявам ако е извън темата. Да знае някой за тема в бг мама, в която се обсъжда 107 СОУ Хан Крум. Или по принцип общински училища в София или в Лозенец.

# 40
  • пустинята Гоби
Потърси с търсачката, излизат някакви макар и позамрели теми за 107 мо, може да има и други  :

- https://www.bg-mamma.com/?topic=982611
- https://www.bg-mamma.com/?topic=1090240
- https://www.bg-mamma.com/?topic=1152802

# 41
Здравейте, има ли училища в София, които са с фокус рисуване още от първи клас? Или с изучаване на испански или японски език? Детето ми много харесва да рисува и да изучава езици. Когато попитах кои езици са й интересни сподели за тези двата, като предпочита японски, но не съм сигурна колко е удачно за дете в първи клас да започне с такъв труден език.
А другото, което е - по адрес се водим в Люлин и прилежащото училище е 97-мо, не съм сигурна какъв ще ни е шанса за училище извън квартала.
Благодаря!

# 42
  • Sofia
В 18 СОУ знам, че има паралелки с изучаване на японски от първи клас.
И дъщеря ми е запалена по езика, но 18-то ни е много далече. Евентуално за гимназия го обмисляме.

# 43
  • пустинята Гоби
За 18-то според системата имате шансове за прием, но няма как да се разбере дали е точно за паралелките с японски език. Не пречи да пробвате стига да ви е удобно като локация.

# 44
А в 144то в Младост има паралелки с рисуване. Но то пък ви е още по- далеч от 18то.

Общи условия

Активация на акаунт