Не искам да кърмя

• 8 242
  • 224
  •   1
Отговори
# 60
Други варианти може да има, но при положение, че ти имаш по-добрият вариант, поне бъди наясно с какво точно правиш компромис по отношение на детето.

# 61
Аз за минус не мога да се сетя.
Съдя от собствения си 2-годишен опит с кърменето- получавах на няколко пъти запушвания, не приемаше шише и не можеш да го оставя за повече от 2ч с баща му, не искаше да се кърмим навън следователно и излизанията ни бяха кратки и на кратко разстояние, по време на зъбоникненето бях залъгалка- и такава отказваше, предпочиташе кърмата до след годината и сега си е претенциозен откъм храна. И пак казвам, не съжалявам, това е моето дете, моят избор да кърмя и моят опит, всяко е различно, но и никога не съдя майка, която не желае да го прави по каквато и да било причина.

# 62
  • София
Други варианти може да има, но при положение, че ти имаш по-добрият вариант, поне бъди наясно с какво точно правиш компромис по отношение на детето.
Тя още в първи пост пише, че е наясно колко е полезно кърменето.
Уважавай чуждия личен избор.

# 63
За мен кърменето не трябва да е на всяка цена, моето дете е кърмено 8 месеца с цедена кърма, после мина на АМ. Но да се сравняват кърмещите майки с антиваксъри е абсурдно и авторитета на ползващия такива сравнения моментално олеква. Кърменето е нормалното, АМ е най-добрата алтернатива, но няма как синтетично да се пресъздаде истинската кърма.

# 64
И първото, което й казах, е че може да се цеди, вместо да кърми директно, ако единствено самият акт с нещо й пречи.
Бих уважавала нечий избор, ако този избор влияе само и единствено на него. При положение, че има намесен и друг човек, на когото влияеш, това вече не е чак толкова "личен" избор.
Тя още в първи пост пише, че е наясно колко е полезно кърменето.
Уважавай чуждия личен избор.

# 65
  • София
Само че този "друг човек" си има друг родител и това не си ти.

Решението дали да имаме деца, кога да имаме деца, колко да бъдат влияе на околните. Трябва ли да питаме всички околни за тези решения? Същото важи и за брака ни/развода ни.

# 66
Обаче се търси мнение в публичен форум, и аз изказвам моето. И то е да се образова преди да вземе решение, защото разлика между кърма и АМ има, и то значителна.

"Щото така, пък!", и тропането с краче, не е най-доброто решение, за мен, при положение, че става дума за бебе.

# 67
  • София
Обаче се търси мнение в публичен форум, и аз изказвам моето. И то е да се образова преди да вземе решение, защото разлика между кърма и АМ има, и то значителна.

Скрит текст:
"Щото така, пък!", и тропането с краче, не е най-доброто решение, за мен, при положение, че става дума за бебе.
Тук съм напълно съгласна. Ето пак каза мнението си. Няма смисъл от потретване, попетване и т.н. Каза го, тя ще го прочете и ще прецени как да действа.

# 68
Видими с просто око разлики между кърмени и некърмени деца? Доообре.

Моя мъж, кърмен до две, межудругото, лежи вкъщи в момента на втори (или трети) АБ от началото на годината. Да, има видима разлика между него и мен и това е, че аз боледувам веднъж на високосна. Алергиите и дерматита няма да ги коментирам.
Както каза една потребителка нагоре - този спор е стар колкото света. Интересното е обаче, че много малко са майките, да не кажа, че ги няма, които са кърмили, но не дават наклон на нежелаещите да кърмят.

# 69
Здравейте, след два месеца очаквам бебчето ми. Вълнувам се, нямам търпение за първата ни среща, но една мисъл ме измъчва, а именно това, че не желая да кърмя. Около мен всички очакват да кърма, чувствам натиск, не знам как да кажа, че не искам. Чувствам вина, защото знам колко е полезна кърмата за бебета, но мисълта да дам гърдите си на бебето ме отвращава. Моля дайте съвет какво да правя?
Не ти трябват съвети Simple Smile
Просто не кърмиш и това е.
Не си сама, аз имах същите чувства - мисълта някой да ми виси на гърдите с часове и да съм залъгалка ме ужасяваше. Мисълта само аз да мога да се грижа за бебето (щото, нали, съм банката за храна) - също ме ужасяваше (между другото - захраних бебето в края на 4ия месец).
Родих, не кърмих, с детето си имаме връзка и не се чувствам по-малко майка заради тоя си избор.

Този спор винаги е бил много удобен повод за "mom-shaming" Simple Smile И от двете страни, та... както го усещаш правилно ти - така го правиш! Тялото е твое, детето също, отговорността - и тя.

ПП. Комшийчето ми го кърмят, още. На близо 3 е. Яде много малко неща, има куп алергии + дерматит.

# 70
Не, този спор е откакто съществува АМ, и разбира се, че спор ще има, нали някой трябва да си продава млеката.
Преди не са се чудили дали да си кърмят децата, правили са го, а ако не е било възможно да го правят сами, имало е други жени, кърмачки.

# 71
И сте права, и не сте.
По тая логика можем да си стоим още в пещерната ера...
Еволюцията е нещото, което ни движи напред.
Напредъка в различните сфери не би се случвал без нови открития.
Няма еднозначен отговор Simple Smile Винаги ще има За и Против и е въпрос на личен избор от коя страна заставаш.

# 72
На мен ми е странно още на този етап роднините ви да обсъждат кърменето. Как въобще се стига до подобни дискусии? Пресичайте ги като отмествате въпроса към друго.
Като се роди бебето, тепърва ще получаваш непоискани съвети. Извличай полезното, но не е задължително да приемаш всичко. Казваш си аргумента и приключваш въпроса.
Единственият проблем е с мъжа ти. Но би трябвало още преди забременяването да си имала представа дали сте на една вълна. Големите различия са проблем за мен.
За въпроси, които касаят тялото ти - бременност, раждане, кърмене, последната дума е твоя.

Води се по усещанията си. Не си поставяй сама ограничения. Като родиш, действай както прецениш, може пък хормоните ти да кажат друго.

Скрит текст:
Аз не съм кърмила. Нямах предразсъдъци към кърменето, опитах първите 2 седмици, но заради неправилни съвети от боллницата, кърмата ми сама спря. Естествено, опасявах се за последствията, предвид всичката информация за ползите от естественото хранене, но детето ми растеше изключително здраво. И градината мина леко, и след това нагоре. Вече е на почти 20 г., така че наблюденията ми са за достатъчно дълъг период.

# 73
  • София
Няма нужда от спор. АМ е възможност. Който иска се възползва от нея, който не иска – не се възползва.

# 74
Абе защо сравнявате кърмене по 2-3-4 години със съвет някоя майка да опита да кърми новороденото си бебе?

Оставяла съм мляко и съм излизала, не е имало проблем да се храни от шише. Малко с отвращение в началото, ама като е гладен, яде, и повечето деца са така. Подобно самонавиване отпреди раждането "ама то е гадно, ама не може, ама то ще е трудно, ама аз няма да имам време" е като да слагаш каруцата пред коня. Никой не е казал, че трябва непременно на два часа да се кърми, има обективни състояния, които не позволяват (доста редки, впрочем), а при нужда винаги може да се дохранва. Сега като давате такива примери - аз да дам пример със сравнение между мен и приятелка.

Аз кърмех, вземам бебето и излизам. Сядаме си някъде, огладнява, храня го. Тя излиза само набързо около тях, защото към кърмата дава АМ и трябва или да разнася шишета, или да следи на часа да си е вкъщи. Всеки си знае кое е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт