Не искам да кърмя

• 8 225
  • 224
  •   1
Отговори
# 105
Аз  не отричам нищо. Просто нямам примери покрай мен, които да докажат това. Ако имаше 1-2 деца по - здрави от моето или без алергии добре. Но няма, хора.
Моя приятелка още кърми нейното детенце на 2+ и то хваща всеки един бацил! А дори не ходи на ясла. Не мога да кажа "да, виждам ползите".
Както казах и мъжа ми е кърмен до късно и ползи също не виждам. Сигурно ги има, но докато не ги видя няма как да кажа "да, има хиляди ползи".
За съжалението - да, аз го казах и по - нагоре. Сега отново ще се пробвам, въпреки че чакаме близнаци и имам още едно дете.

# 106
  • София
Синът ми е на 13, досега е пил антибиотик само веднъж.

В никакъв случай не отричам ползите от кърменето, но при мен натежаха други неща, съответно даже не се опитах да кърмя.

# 107
  • Melmak
Темата стана прекалено много хвърляне на камъни с цел тотално да се начука канчето на авторката. Нали това не е вашето бебе? Като отидете на сбирка с други майки на бебета и на тях ли четете конско как кърменето е задължително???

Нека приемем, че това е двустранен процес между майка и бебе. И ако единият не е ок с това, значи има причина да не се кърми.

Защо трябва да сме толкова крайни? Нейното бебе е това, нейните гърди и нейното тяло.

# 108
Може да хващат всеки бацил, или да имат някакви алергии (което много зависи и в каква среда се гледат тези деца), но пък за сметка на това да има по-здраво сърце от други хора. Няма как да знаеш подобни неща, а личните примери около нас никога не са показателни.

# 109
Аз също не съм кърмена като бебе. Бях много болнаво дете с чести усложнения. Колкото по-голяма ставах, толкова по-малко боледувах. Към днешна дата смея да кажа, че нещо по-сериозно ме стоварва веднъж годишно обикновено през зимния период. Като цяло "бацили" много трудно хващам. Та монетата винаги има две страни. Никога не се знае дали едно често боледуващо дете няма да стане рядко боледуващ възрастен и обратното съответно. Кърменето за мен в случая далеч няма връзка с разболяването от обикновени бактерии и вируси особено за деца посещаващи детски заведения.

# 110
Аз съм кърмена 2 месеца. Майка ми е имала проблеми и е трябвало да спре. Като малка съм боледувала в рамките на нормалното, а като пораснах бях бетон. Това температура да вдигна последно беше в 6ти клас и след това чак като карах ковид през 2022 г. И досега още веднъж мисля.
Малкия успях да го кърмя 5 месеца като беше на смесено хранене. Сам не искаше и спря.

# 111
Всеки има право на мнение и личен избор. Но жена, която не е кърмила, не може и не трябва да убеждава другите, че не трябва да се кърми, щото нямало значение.
Честно казано не виждам смисъла от подобни теми - решила е да не кърми, понеже било "отвратително", обаче пуснала тема....с каква цел? Да си валидира избора?

# 112
  • София
Аз също не съм кърмена като бебе. Бях много болнаво дете с чести усложнения.
Скрит текст:
Колкото по-голяма ставах, толкова по-малко боледувах. Към днешна дата смея да кажа, че нещо по-сериозно ме стоварва веднъж годишно обикновено през зимния период. Като цяло "бацили" много трудно хващам. Та монетата винаги има две страни. Никога не се знае дали едно често боледуващо дете няма да стане рядко боледуващ възрастен и обратното съответно. Кърменето за мен в случая далеч няма връзка с разболяването от обикновени бактерии и вируси особено за деца посещаващи детски заведения.
Аз съм била кърмена. Скъсвала съм се да боледувам, че даже имах и алергия към аналгина. Станах по-здрава едва когато ми махнаха сливиците.
П.П. Още си пазя детския картон. "Тухла".

Всъщност, като се замисля, аз, която съм била кърмена, като дете боледувах много повече, отколкото некърмения ми син при сходни условия.

# 113
Ние с брат ми сме кърмени около година и бяхме много здрави деца. И досега рядко хващаме дори настинка. Синът ми досега един сопол не е хванал, а е зимно бебе и от 3-месечен сме го разнасяли къде ли не. Това с боледуването зависи от много фактори. А алергиите изобщо не свързвам с кърменето, доколкото разбирам те зависят много от начина на захранване, кога и как са въведени различните алергени. Вероятно има и генетична предразположеност.

# 114
  • Варна
Честно казано не виждам смисъла от подобни теми - решила е да не кърми, понеже било "отвратително", обаче пуснала тема....с каква цел? Да си валидира избора?

Е, не е забранено да се пуска тема и да се четат мнения. Някои може и да виждат смисъл.

# 115
  • София
Скрит текст:
Ние с брат ми сме кърмени около година и бяхме много здрави деца. И досега рядко хващаме дори настинка. Синът ми досега един сопол не е хванал, а е зимно бебе и от 3-месечен сме го разнасяли къде ли не.
Това с боледуването зависи от много фактори.
Скрит текст:
А алергиите изобщо не свързвам с кърменето, доколкото разбирам те зависят много от начина на захранване, кога и как са въведени различните алергени. Вероятно има и генетична предразположеност.

С това съм много съгласна. По принцип здравословното състояние зависи от много фактори и издигането в култ на един от тях е излишно.
Кърменето е полезно, не е манна небесна, така че всеки решава сам дали иска да кърми или не.

# 116
Преди да родя не исках да кърмя. Отраснала съм в свят, където се нормализираше шишето и адаптираното мляко и така го възприемах. Прочетох книгата на Хедра, да се подготвя и информирам все пак и щом детето се роди, от майчински инстинкт или друго, просто знаех, че трябва да опитам. Беше нелеко първите седмици, защото сучеше само с протектори, но после сама ги отказа и нещата се нормализираха. Нощем ставаше единствено ММ да сменя памперси и да мие дупе, после я слагаше в леглото на гърда и продължавахме да спим. Спи по-добре и досега от 90% от децата, които познаваме впрочем. Кърмих почти 2 години и половина. Да, децата оцеляват и на АМ, но това е естественият процес. Ако например котка умре, може да се храни котето с биберон и ще оцелее, но естественото нещо е кърменето при бозайниците. Другото е в извънредни ситуации.
Науката се базира на изследвания и проучвания върху хиляди хора и личният опит не може да е фактор във вземането на такива решения.
Около нас има кърмени, които боледуват и некърмени, които боледуват. Болестите, в частност причинени от вируси и често срещани бактерии, не могат да се избегнат, но антителата могат да помогнат да преминават по-леко. Няма как да се знае дали едно дете, което изкарва 10 вируса годишно и е кърмено, нямаше да стига до тежки усложения и хоспитализация, ако не беше кърмено.
Моето лично боледуваше основно в яслата като първи сблъсък с каквито и да е вируси. После в градината нещата тръгнаха към подобрение и сега са си съвсем нормално като честота, но като тежест изкарва по-леко от приятелчетата и отношение за това според мен има и кърменето. Но пак е индивидуално и зависи от много неща.
Към авторката съветът ми е да си даде време, да роди, пък тогава да решава. Адаптирано мляко има абсолютно навсякъде, включително и в родилното, ако има нужда. Но решението да кърмиш или не го взимаш ти, само че нека да е наистина обоснован и информиран избор и то не на база бгмама и една жена каза, ами от сериозни и най-вече научни трудове. Книгата на Хедра в този смисъл е доста полезна и адекватна.

# 117

Е, не е забранено да се пуска тема и да се четат мнения. Някои може и да виждат смисъл.

В случая темата е "Не искам да кърмя", понеже е гадно. Затова е безмислена, щото е само едно заявление на намерение. Не е за споделяне на мнения и разискване на темата за и против кърменето.
Иначе нямам против. Всеки си пише, по която тема иска и каквото иска, нали затова е публичен форум. Единствено се чудя на целта на темата на гопожата - да се похвали или....?

# 118
Темата стана прекалено много хвърляне на камъни с цел тотално да се начука канчето на авторката. Нали това не е вашето бебе? Като отидете на сбирка с други майки на бебета и на тях ли четете конско как кърменето е задължително???

Нека приемем, че това е двустранен процес между майка и бебе. И ако единият не е ок с това, значи има причина да не се кърми.

Защо трябва да сме толкова крайни? Нейното бебе е това, нейните гърди и нейното тяло.
Не знам за участничките в темата, но имаме няколко познати семейства и в част от тях майките са буквално фанатички на тема кърмене. Ако се отвори тема за храненето, не само за кърменето, в тези жени все едно се вселява някакъв дух - блесват им очите, настървяват се и направо ще кажеш, че са някакви шаманки, които свещенодейтсват. Излишно е да казвам, че ги отбягвам. Като споделих, че бебето е на АМ едната тръгна да ми държи лекция, но просто я помолих най-учтиво да си запази енергията за друго място и публика.

# 119
Това отново е следствие от хилядите поколения преди нас. Ако майките не бяха програмирани да се "вманиачават" по децата си, или теми свързани с тях, вероятно нямаше да сме добре оцеляващ вид. Някои повече, други по-малко, но фокусът е изцяло там, особено в първите 2-3 години. За хората около тях може да е дразнещо и да въртят очи колкото искат, но това много често продължава докато самите те не станат майки и не се хванат, че обстойно разглеждат съдържанието на всеки памперс.

Общи условия

Активация на акаунт