Накъде след средно образование от училищата към МК - с рисуване?

• 1 849
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Проучвали ли сте и университети извън БГ? Дъщеря ми догодина завършва НУИИ и се чудим накъде след това. Тази година посетихме три университета в Нидерландия, но честно казано аз съм разочарована. Нивото масово е доста по-ниско от нейното в момента.

# 16
  • София
Ивка, бихте ли споделили конкретните университети в Нидерландия, които сте посетили? Дъщеря ми много се е запалила да учи в Бреда или Саксион. Аз засега се притеснявах само от нещата, които четох по повод трудностите с намиране на квартири, но сега с Вашето впечатление от нивото взех да се замислям дали изобщо е смислено заминаване там.

# 17
Ивка, бихте ли споделили конкретните университети в Нидерландия, които сте посетили? Дъщеря ми много се е запалила да учи в Бреда или Саксион. Аз засега се притеснявах само от нещата, които четох по повод трудностите с намиране на квартири, но сега с Вашето впечатление от нивото взех да се замислям дали изобщо е смислено заминаване там.

Има ли там специалности, свързани с рисуване?

# 18
Дъщеря ми много се е запалила да учи в Бред или Саксион.
Има ли там специалности, свързани с рисуване?
В Сакцион не видях нищо свързано с изкуството (applied arts) Ами  зa приложни науки (applied science) Има едни текстили, ако това е някакво изкуство.

П. С погледнах и Бреда. Ами пак приложни науки.

# 19
  • София
Февруари ходихме до Ротердам - бяхме на ден на отворените врати в WdKA. Еми.... не е нашето. Обиколихме доста специалности и не останахме доволни. Базата обаче е добра. Минахме и през Амстердам - не помня кой беше точно университета, но не ни пуснаха вътре. После май месец ходи до Грьонинген с брат си да гледа дипломирането на випуска тази година. Университетът е Hanze - Minerva Art Academy. Еми аз останах потресена от някои неща, тя каза че имало и добри, но били единици. Може за  деца, които не са се занимавали с изкуство до сега да е  уау, но за мен имаше неща, които бяха на ниво детската градина.

# 20
  • София
За мен, уточнявам да не предизвиквам спорове 😂, няма никакъв смисъл да се трошат време и немалко пари за обучение в чужбина в чисто художествени специалности. За архитектура, инженерен или интериорен дизайн за мен е оправдано, но живопис, графика, скулптура и подобни? Изкуството е толкова субективно, че все тая къде и какво си завършил или въобще не си завършил, творбите ти не "хванат" ли публиката, все ще си безпаричен творец.

# 21
Писах по-горе коментар, защото темата е за специалност свързана с изкуства, но си мисля, че съм изчела почти всички университети в Холандия и не съм забелязала кой знае какви опции. А за Бреда и Саксион изобщо. Проблем, обаче, е че и в България няма много опции. Конкретно за интериорен дизайн, уеб дизайн почти няма избор. Освен това таксите в Нов Български са....Дали си струва?

# 22
Здравейте
А някой има ли поглед над курсове, които са в чужбина и са за по няколко месеца.?
За определена техника и тн.

# 23
  • София
Някой с инфо за университетите в Германия с английски? Дъщеря ми загледа един, но таксата му беше близо 700 евро на месец, та отпада за сега. Бях останала с впечатление, че в Германия образованието е евтино.

# 24
  • София
Програмите в Бреда и Саксион са Creative media and game design.  Може да се избира между програмиране, Visual Arts, Design & Production или Film Visual Effects. Много ясно, че програмирането не е нашия ингерес. Тя се бори за visual arts. Дъщеря ми иска да се занимава с Concept art. Опростено това е да създаваш света на някоя игра, комикс, филм вкл. герои, костюми, пейзажа и изобщо всички детайли. Рисува се дигитално. Изпитът е 3Д модел на музикален инструмент и портфолио.

# 25
Програмите в Бреда и Саксион са Creative media and game design.  Може да се избира между програмиране, Visual Arts, Design & Production или Film Visual Effects. Много ясно, че програмирането не е нашия ингерес. Тя се бори за visual arts. Дъщеря ми иска да се занимава с Concept art. Опростено това е да създаваш света на някоя игра, комикс, филм вкл. герои, костюми, пейзажа и изобщо всички детайли. Рисува се дигитално. Изпитът е 3Д модел на музикален инструмент и портфолио.

Много интересно звучи.

Ивка, кой е този университет, ако не е тайна. 700 Евро на месец не е малко разбира се. По принцип всяка специалност в Германия има някакви такси. Може би тук консумативите или нещо свързано със специалността оскъпява.

А вашите деца успяха ли вече да покрият езиковите изисквания? Моето още не е . Та и от това зависи. Wink

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 16:40 от Mishlenceto

# 26
  • София
Цитат
Ивка, кой е този университет, ако не е тайна. 700 Евро на месец не е малко разбира се. По принцип всяка специалност в Германия има някакви такси. Може би тук консумативите или нещо свързано със специалността оскъпява.

Дъщеря ми изкара сертификат С1 за английски в Аво-то пролетта. Реших че в 11  клас по-няма да е натоварена, от колкото сега в 12ти.

# 27
Цитат

Дъщеря ми изкара сертификат С1 за английски в Аво-то пролетта. Реших че в 11  клас по-няма да е натоварена, от колкото сега в 12ти.

Разгледах го, интересно звучи. Пише, че е частен ...сигурно затова е с такса.

# 28
  • София
Аз проверявах в частен колеж във Виена (SAE Institute), който има клонове и в Германия, но и нас цената не ни устройва. Бакалавърската програма струва месечно по 750 евро. В Нидерландия с техните такси от около 3160 евро на година е малко по - приемливо. Общо взето, едното е годишно колкото цялата 3 годишна програма в Нидерландия.

# 29
  • Sofia
Mishlenceto,
в Германия май няма или почти няма художествени програми на английски в държавните им университети. Дъщеря ми търси тази и миналата година за анимация и са само частни - съответно с такса.
На английски има програми в Белгия в Howest (там ще учи 3д анимация), в Дания в повечето университети (тя кандидатства само във VIA college - те имат и курсове по няколко месеца), Финландия, Швеция. За последните две не мога да кажа повече, защото дъщеря ми сама си движеше нещата, но е избирала места с безплатно обучение. Единствено Howest има такса и пак е двойно по-евтино от НБУ.

Общи условия

Активация на акаунт