Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 134 887
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 1 845
Момичета, всички искаме децата ни да са здрави. И успешни и щастливи. Всеки в своето поприще. Всеки един човек намира щастие в различни неща, това дали си изкарал НВО с отличен или не си го изкарал изобщо няма никакво отношение към това какъв е потенциала ти.
Едно време не ме приеха никъде след 7ми клас. Изкарах 2,975 по математика. Както се казва и тройката не хванах, макар че щеше да ме вкара в така желаното училище в областния град.
Голям праз. Яд ме беше, отличничка бях имах амбиция. Тя си и остана, но в крайна сметка след 8 клас отидох в “обикновена” гимназия.
Смея да твърдя, че и от мен стана човек. Доволна съм от реализацията си, макар че често човек си мисли - не е ли могъл да постигне нещо повече. Сигурно може, някои успяват много, други не толкова. Всичко зависи от това в какво мериш успехите.
Сигурна съм, че всяко дете ще намери своя път - във или извън желаното след 7ми клас училище.
Научете децата да нямат страх от провал, когато паднат да се поизтупат и станат - животът ще им поднася трудности, но не бива да се отказват при първата спънка. Или да губят вяра в себе си.

# 1 846
green_dawn, имах нещо подобно предвид. Наборът беше голям зор със ските. Ох все нещо му тежеше, убиваше, не му ставаше… зор голям!!! И какво, да се откажем, защото да не излезем зли амбициозни родители. Е малко добронамерен натиск и сега кара по черните писти и моля ви се даже ме взима на майтап защото аз най-стръмните не ги пускам.

# 1 847
Животът много добре амбицира също. Понякога стигат труд и упоритост, понякога помага и доза късмет. Талант при някои деца. На 18 долу-горе наистина почва да си личи дали детето е самостоятелно, какво го влече и накъде ще тръгне. На 14 са още сравнително малки и могат да бъдат подбутнати в някаква насока. После пак може, но трябва човек има желание да контролира пълнолетно дете. Което например аз нямам. Мога да давам съвети, да покажа плюсове и минуси.
Та за мен сега е важен момент, в периода 14-18 да се стимулира детето да се учи и да върви напред, за да му "стане навик" един вид.  Да извади най-доброто от себе си, да види какво иска да прави после. Понеже няма как после вечно пак ние да го бутаме напред. Свидетел съм как родители решават съдбата и на големите си деца,. Но нямам никакво желание аз да го правя един ден. Тогава само ще мога да помагам, но не и да управлявам чужди съдби.

# 1 848
И аз мисля, че трябва да се възпитава някаква амбиция в децата. Не може да се оставят те да водят изцяло и да си вървят по течението, толкова либерални родители не мисля, че помагат на децата си. Сега, ясно е, че нама как да го натискаш да рисува, а то да няма и грам талант. Виждаш къде му е силата и развиваш там. То утре може да реши, че не му се става за училище - ще го оставиш ли да си почива?
И моето най-голямо желание е да сме здрави, но това не отменя и другите неща, за които трябва да се борим.

# 1 849
Мисля, че сме на едно мнение  - всички искаме да видим децата си здрави, щастливи, успешни и удовлетворени !
То само това , че отделяме толкова време да пишем тук  Laughing, че сме толкова ангажирани с децата и тяхното обучение, че се вълнуваме от проблемите на образованието, показва , че сме отговорни и добри родители

# 1 850
Доста задълбочено чета постовете напоследък и забелязвам, че има много тревожни родители сред съфорумките.
Тази гимназия била елитна, онази високорейтингова. Всичко е мода, в зависимост от времето в което живеем.
Аз не гледам така на нещата.
Моята болка е друга. Много си харесваме 133 СУ/Руската гимазия в София/, каката ни си намери страхотна среда с възпитани и добри деца, учителите са невероятни професионалисти ( без частни уроци на НВО 10 клас голямата ми дъщеря изкара високи резултати, което е показателно и за нивото на преподаване в гимназията) и много ме е яд, че малката държи да си продължи с немския език, но за съжаление в това училище няма.
Каката ни има една приказка за г-жа Тинка Бонина (за мен най-добрият учител по математика, по време на ковид даваше уроци по БНТ). Толкова добре обяснявала математиката, че и кучето ни би я разбрало. Simple Smile
Та искам да споделя, че не е жизнено важно детето да е в гимназия топ 3 на София, а да намери среда, да се чувства добре и да обича преподавателите си.
За мен децата ми да се чувстват добре в училището, в което ще изкарат 5 години е от излкючителна важност.
Да ходят с желание на училище, а не да се чувстват като " на заколение", както каката се изказваше за кварталното ни училище.
А да не забравя и да спомена за г-н Кенаров по музика. Ученичките и учителките са влюбени в него,  той им води и уроците по латино танци към училището. Невероятна атмосфера.
Гимназията е с дух и традиции,  и не на последно място, не съм виждала ученици да пушат цигари или трева по кюшетата. Това за мен също е от решаващо значение за бъдещ избор на гимназия.
Вчера говорих с една позната и тя изказа отлични впечатления от 133 СУ - Руската гимназия - добро обучение, училището има дух и децата се чувстват страхотно. Относно реденето на желания, изказа се мнение, че е добре да се гледат отделни паралелки и специалности, а не училища. Подкрепям! Защо примерно едно дете да се набута да учи испански с португалски, само защото в Испанската е модерно, като го влече математиката? Ако не му стига бала за СМГ - има и другаде математически паралелки.

# 1 851
Много често се споменава за "болезнени амбиции", но може ли някой да ми разтълкува какво следва да се разбира под това? Например болезнена амбиция ли е да мотивираш дете с качества (да оставим настрана деца с особени потребности) да не ги пропилява от мързел и после да може да избира? Защото на изхода на средното образование за мен успех е това - детето да има повече опции и да може да избира коя да следва, а не да поеме накъдето е принудено. А вече успехите в живота са отделна работа.

# 1 852
  • София
И аз мисля, че трябва да се възпитава някаква амбиция в децата. Не може да се оставят те да водят изцяло и да си вървят по течението, толкова либерални родители не мисля, че помагат на децата си. Сега, ясно е, че нама как да го натискаш да рисува, а то да няма и грам талант. Виждаш къде му е силата и развиваш там. То утре може да реши, че не му се става за училище - ще го оставиш ли да си почива?
И моето най-голямо желание е да сме здрави, но това не отменя и другите неща, за които трябва да се борим.
Рали, постът на  Етомира вчера казваше съвсем същото, но понеже  беше формулиран по- директно, та предизвика вълна от неоправдани нападки не  само към самата нея, а и към  някаква имагинерна група родители, които едва ли не нехаят за здравето на децата  си и са водени само от  болестна амбиция въпросните да са състезатели, отличници, първенци на НВО, учещи в топ гимназия. Което е  всъщност много по-груба нападка/обида от това да попиташ родител дали наистина  единствено и само здраве иска за детето си. Понеже  дори и най-лежерният и ненатискащ родител очаква децата му освен да са  здрави, да  са и  самостоятелни, да се  реализират според силите и възможностите  си, да са  удовлетворени. А това без щипка амбиция/мотивация, дали вродени  у детето и лекичко доразвити/насочени с  чужда помощ, или  възпитани от родител, учител, среда, не става....

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 12:26 от пенсионирана русалка

# 1 853
Аз съм 100 процента съгласна с горното. Доста по грубо е да манипулираш в стил “здравето е най-важно, амбициозни родители такива” (все едно сме оставили децата си без храна, почивка и развлечение), отколкото пряко да заявиш подкрепата си за здравословната амбиция.

# 1 854
:Диди: моля кажи тази прогноза за минимален бал на второ ли е?

По темата с амбициите, аз вече казах..не искам да съм груба и не искам да задълбавам.

Затова пак на МАЙТАП - “важното е да сме живи и здрави”
Казвам го от позицията И АЗ на киселото грозде. Защото вместо да избираме от всичко, ще избираме най малкото зло от вторите по хубост.
И това че нашето “лично грозде” може да изглежда пределно сладко за някой друг, не го прави по-приятно на вкус за нас самите!!

# 1 855
  • София
Ако някой с днешна дата ми зададе въпроса ако трябва да избирам между здраво дете без състояние, което в бъдеще сериозно може да намали качеството му на живот и амбициозно учещо дете, което няма нужда да бъде убеждавано защо образованието е ценност, без колебание ще направя избор.
Животът е изключително многолик и постоянно ни поставя в ситуации на изпитание. Важно е и ние, а и децата ни, да се научим как да минаваме през тях.

# 1 856
Дамасцена и аз на това уж уча децата - като имаш лимони си правиш лимонада. Трябва да извличаш ползите и всяка ситуация и да се учиш от нея. Нашата мома с дните накривява, че не се е справила по мат. както е искала и според очакваното. Даде си сметка, че трябва по малко всеки ден с години, а не само в един кратък период от време. Дано си е научила урока.
Също, се опитвам да ги уча, че без значение как се реализират трябва да се стремят да са сред най-добрите в това което правят- дали ще са математици, химици, музиканти, важното е непрекъснато да надграждат знанията/уменията и да не спират да се учат. На мен винаги ме е било ужасно да чуя "това го правя 20 години, ти не ме учи", ама нали това е идеята за ти 20г. колко нещата са се променили, ехе ...

Да ви се оплача, аз пък (понеже за първи път имам седмокласник) вчера се изненадах като разбрах, че имаш един шанс да подадеш исканите у-ща в системата. Предполагам глупаво, но си мислех, че е като системата за ДГ, да си редиш до последно Laughing та посмях се на собствената си наивност и започнах по-сериозно и прецизно да оглеждам предварителната подредбата, защото нашата мома ще е приета на 30-то желание най-вероятно Grin

# 1 857
Добре бе хора, свалете малко нивото на стреса и включете пак на четене с разбиране. Замислете се кой не би избрал детето му да е първо здраво! Това е основата и базата на всеки заинтересован родител. Но има и следваща и по-следваща... Щом е здраво всякаква амбиция трябва да бъде отхвърлена ли? Ами може и мен да ме мързи да го играя шофьор на такси за спорт, танци и т.н. Но подкрепям желанието за някакви извънкласни активности. Но ако това мое преодоляване на мързела е за да го закарам на школа, покрепяща образованието, то това излиза, че е болезнена амбиция... Ами, не!
Всеки прави всичко възможно детето първо да е здраво, второ да се развива по подходящ начин, че да стане самостоятелен добър човек... Методи, средвата и възможности за всеки са различни, но поне базовото от тези се стараем, без да се превръщаме в амбициозни злобари.

# 1 858
  • София
:Диди: моля кажи тази прогноза за минимален бал на второ ли е?

Не знам, предполагам че, да!
Не ни казаха и на родителската среща, аз съм само един посредник Wink
Според Санака е за второ, понеже са доста близки двете прогнози.
Хареса ми много как са направили таблицата, колоната с прието по ред дете на мен ми беше много полезна.

# 1 859
И според мен е най-важно здравето.  Имаме ежедневен пример с каква квалификация са хората, които се появяват в медиите. Животът е различен за всеки, така че по-спокойно. А за Географията в НПМГ още няма прогнози, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт