Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 134 853
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 2 145
  • при моите любими
Аз малко на шега го написах във връзка с предишните коментари. Ясно ми е, че му е трудно, просто са различни училища. Хем за него най-лесното е АГ. Учил е езика, на добро ниво му е. И сестра му е там. Хем го блазни новия език, защото е ясно, че като 2ри такъв, няма да го научи. Славата на училището също го примамва. Че ще попадне в добра среда и с добро резулати. Той е футболист и е със супер състезателен характер от малък. И всъщност мога откровено да кажа, че точно тази му черта на характера, му носи успехи, защиото той не се задоволява с малко. Ако се провали на нещо, иска да учи още и още за да стане все по-добър и да е сред първите. И пак ми говори за ето класиране евентуално за МГ, но това ще го оставим да го мислим, като се появят свободните места.

# 2 146
В ситуация, ако детето владее на добро ниво вече един език, аз също бих насърчила в посока изучаване на втори чужд. Владеенето на английски се подразбира вече от само себе си и втори език на ниво езикова гимназия е само плюс.
Ако пък иска ново предизвикателство - МГ, защо не? Нека опита.

# 2 147
  • София
Сидония, кажи му да се абстрахира от бала и да избере каквото му е интересно. За мен децата и в Испанската, и в двете АЕГ, и в математическите са еднакви. Средата е еднаква. От тук нататък нека учи това, което иска. Винаги съм казвала, че борбата е за среда, а не за училище.

# 2 148
А как преценявате, че детето владее даден език до 7 клас. Предполагам състезания/олимпиади? Моята дъщеря харесва английски, гледа някои предавания и сериали на английски, има основно шестици, ноооо аз не съм убедена че нивото й е супер. Според мен и в писането и граматиката има какво да се желае. Напоследък доста интуитивно го учат този английски, просто е навсякъде около тях.

# 2 149
И при нас чуденката е, дали да усъвършенства английския, който знае на доста добро ниво, но не перфектно или да започваме немски и руски като нови езици. Не броя допълнително учене в школи, защото не знам дали ще имаме възможност.

# 2 150
  • София
Момичета, следя ви с огромен интерес. При нас лутането е между МГ и ЕГ, извън София. Разгледах учебните планове и виждам, че в МГ в ИУЧ и ФУЧ се изучава математика, докато в ЕГ се включват допълнителни часове по чуждия език. За БГ университетите знам, че този допълнителен хорариум по МАТ от МГ няма значение. Как е  обаче за университетите в чужбина? Има ли университети, при които се изисква толкова висок МАТ хорариум (който само в МГ го има)?

Моята дъщеря завърши ЕГ с профили Математика и ИТ в 11 и 12 клас - нямаше проблем с хорариума по Математика (за Нидерландия става въпрос).

# 2 151
Гледам, темата е била пусната в неделя, днес пак е неделя. Новата тема от утре ли?
Амая, перфектно никой не знае език, дори и родния си. Въпросът е дали детето може да чете неадаптирана литература и да се оправя в чуждоезикова среда. Достатъчно е да говори и пише свободно на езика, безгрешни хора няма.

# 2 152
Сидония, и моята е така. Цяла година говори за ФЕГ, след изборите приоритизира 2АЕГ. Сега вижда, че може и в Испанската (вероятно не всички паралелки там), а вчера пита и за ТУЕС (явно нещо си говорят между тях). Мислих, че бързо ще ги наредим, но сега, като се оказва, че има избор, започва да се чуди. Тя е учила френски и английски досега. Има логика за ФЕГ, има логика и за английска, защото това не й е бил основният език досега. А най-добрата й приятелка е с още по-висок бал и тя също се чуди.
Във 2АЕГ профилите мисля също не са сдвоени, нали? Говорим си за профили, тя ми казва, че има много време до тогава.

# 2 153
  • София
Чета Ви момичета и искрено Ви пожелавам децата Ви да бъдат приети в желаните училища. Като всяка година и тази се повтарят едни и същи въпроси , и има такива със здрави нерви, които по 100 пъти обясняват едно и също. Но конкретно искам да пиша и до тези майки, чиито деца са със средни балове и не се борят за т.нар. елитни гимназии. Преди две години моят син беше от тези деца с БАЛ около 350 и си каза “искам си в моето училище ,тамън да ми е по-лесно”. Приеха си го там. Дали му е по-лесно-НЕ - яко ги натискат и се учи на ниво. Средата- ами не мисля, че е по-лоша от тези на големите езикови гимназии, прекрасни деца. Така че не си мислете, че ако вашите деца не се борят за   високобаловите училища , няма са са в добра среда или , че са в училище втора ръка. Успех в класирането на всички деца 🍀

# 2 154
2 AEГ са сдвоени. Няма информатика.

# 2 155
  • София
Две важни неща за чудещите се между 1-ва и 2-ра АЕГ в София:
- Във 2АЕГ профилите са сдвоени, което означава, че децата избират между предварително определени от училището двойки профили. В Първа изборът е по-свободен.
- В 1АЕГ часовете са на блокове, което означава по-малко предмети на ден. Във Втора не са, т.е. може да имат 6 различни предмета дневно.

# 2 156
Сидония, и моята е така. Цяла година говори за ФЕГ, след изборите приоритизира 2АЕГ. Сега вижда, че може и в Испанската (вероятно не всички паралелки там), а вчера пита и за ТУЕС (явно нещо си говорят между тях). Мислих, че бързо ще ги наредим, но сега, като се оказва, че има избор, започва да се чуди. Тя е учила френски и английски досега. Има логика за ФЕГ, има логика и за английска, защото това не й е бил основният език досега. А най-добрата й приятелка е с още по-висок бал и тя също се чуди.
Във 2АЕГ профилите мисля също не са сдвоени, нали? Говорим си за профили, тя ми казва, че има много време до тогава.

Ако самата тя няма предпочитание за език, обсъдете заедно следните съображения - кой език е по-труден и се учи по-добре/ усъвършенства като първи език в ЕГ; имате ли роднини/ познати/ по-голям брат/сестра, които вече учат някъде в чужбина и биха могли да ѝ съдействат евентуално след 5 години за университет (сравнете набързо възможности в Англия и Франция, примерно); предимства при работа в европейски институции (защо не?) - френски първи ще ѝ е от по-голяма полза. С ТУЕС ще има по-ясно кариерно развитие в сравнение с езиците, тъй като е профилиран - какво мисли за профилите и подчертано момчешка среда? В хода на разговора все ще се избистри нещо. Успех и късмет!

# 2 157
В 164 пак са на блокове.
В НЕГ май не са.

За мен лично е по-удобно да са на блокове, но не е добре почивките да са през два часа.

# 2 158
Морена, а СХН в "Ботев"? Утрояват математиката, влизат с доста приличен бал и от познати ученици, които скоро завършиха там чувам, че доста им изискват и учат сериозно математика, тя от 11 клас е и профилна. Имам предвид като резервен вариант на МГ. За мен ПН изобщо не е разказвателна, там профилиращите са химия и биология.
И също така варианти не са ли ви "Компютърна анимация" в Английската и "Компютърна графика" в Строителния? Но съм 99,99% сигурна, че детето ще влезе в МГ с този бал.
Химията е ОК, но в биологията има много термини за назубряне. По-добре, английския да се усъвършенства в АГ, и там има профилирана математика и ИТ, но без Информатика. Компютърната анимация в АГ излезе голямо разочарование, по мнения на деца и майки - слаба компютърна и математическа подготовка. В "Ботев" профилът е абсолютно същия, като в МГ - добър вариант, за тези, които държат на Информатика и ИТ, но е въпрос на късмет, каква ще е средата и нивото на учителите. Но това важи, за съжаление, вече и за МГ - пак по мнения на потърпевши. А иначе, и ние още нямаме заредени оценки.

# 2 159
А как ще успее да влезе там без съответния успех?
Но, да. Всеки следва да си познава детето.

Познавам деца, които имаха успех за математическа гимназия, но не им харесваше, не искаха да учат там и не отидоха. Така че, да, могат да отидат там.
Това е разумното. Да се следват интересите на детето.

Общи условия

Активация на акаунт