Студенти в Нидерландия - 22

• 55 665
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Не разбрах съвсем по-горното. Разменяте информация за стая в Амстердам с такава за друг град, но по-южен ли? Имам инфо за момиче, което има стая в Маастрихт, но търси в Амстердам от тази есен.

# 511
  • София
Здравейте,
Бих искала да попитам, признава ли се в България, а и навсякъде по света дипломата от Холандски университети (HBO) и може ли с нея лесно да се кандидатства за магистърска степен? Тъй като до колкото разбрах след университети за приложни науки, дипломата се води нещо като средно специлно, а не висше образование.

# 512
Здравейте. Какви документи трябва да се носят в общината при издаване на BSN номер?
При дъщеря ми в Бреда - Когато запази час пишеше да носи паспорт, писмо за прием, акт за раждане (многоезичен си беше изкарала) и договор за наем.
Реално там поискаха само паспорта и договора за наем.

Ние се завърнахме. Обзаведохме къщичката. Икея и Спиди дойдоха по часовник. Изненада ни, че няма осветителни тела, но според поддръжката на общежитието осветителните тела си били лични на всеки наемател 😂.
Актион спаси положението с едни лед лампи дето се монтират с един клик, та и без умения в електричарството се справихме.
Другата изненада беше, че в общата кухня няма хладилник. Съквартирантите решили всеки да има свой. Добре, че в Медиа маркт имаха евтини средни размери хладилник с доставка до вкъщи на следващия ден. Че иначе иначе целия един тон луканкови пръчици, дето носихме щеше да замине 😂😂😂
Перденца, килимчета и разни красоти сложихме и девойката започна да нервничи да си ходим, но успяхме да вмъкнем и малко пътуване до Амстердам.
Набавихме колело - евтино, но като го заредихме с дисаги отзад и се успокоих, че няма да носи торбите. То тя колело се оказа, че не може да кара. То в нашия парк не е същото. Там трафик, други доста бързи и умели колоездачи…, та сега се упражнява всеки ден.
Раздялата беше…. Абе и фармацията помогна, та успях до последно да остана позитивна зад слънчевите очила, но като се разделихме, си поплакахме с баща й. Няма как, повтарям си, че е за добро и че октомври, когато има РД, ей го къде е 🥲

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 08:36 от Lemon Butter

# 513
Здравейте,
Бих искала да попитам, признава ли се в България, а и навсякъде по света дипломата от Холандски университети (HBO) и може ли с нея лесно да се кандидатства за магистърска степен? Тъй като до колкото разбрах след университети за приложни науки, дипломата се води нещо като средно специлно, а не висше образование.

В България няма да има проблем с дипломата за бакалавър от приложно учебно заведение. Ако искате магистратура обаче (по мое скромно мнение - навсякъде в европейския съюз), ще трябва да се вземе т.нар pre-master - половин или цяла година (за Нидерландия задължително). Трябва да се наваксат пропуснатите предмети и материал. Иначе да се работи може, но извън България с такава диплома израстването в служебната стълбица е строго ограничено.
Понятието "висше" няма същата стойност вече както преди 10-15г. Лично моето усещане е, че бакалавър не е еднозначно на висшист. Минимум магистърска степен е необходима. В чужбина пък съвсем няма да ви нарекат така след бакалавър. Мисля само в България някак се приравни понятието.

# 514
  • София
Понякога е възможно pre-master да се изкара по време на обучението за бакалавър в приложен университет - т.е. има възможност да се "спести" въпросната половин или една година. Проверете в конкретния приложен университег как стоят нещата.
Знам за Фонтис, че карат така pre-master в ТУ Айндховен.

# 515
Здравейте,

В България няма да има проблем с дипломата за бакалавър от приложно учебно заведение. Ако искате магистратура обаче (по мое скромно мнение - навсякъде в европейския съюз), ще трябва да се вземе т.нар pre-master - половин или цяла година (за Нидерландия задължително). Трябва да се наваксат пропуснатите предмети и материал. Иначе да се работи може, но извън България с такава диплома израстването в служебната стълбица е строго ограничено.
Понятието "висше" няма същата стойност вече както преди 10-15г. Лично моето усещане е, че бакалавър не е еднозначно на висшист. Минимум магистърска степен е необходима. В чужбина пък съвсем няма да ви нарекат така след бакалавър. Мисля само в България някак се приравни понятието.
[/quote
То и в България много от специалностите са с бакалавърска степен и след една или две години за магистър. В Нидерландия четири години бакалавър в приложните унита и после една година магистърска програма. В научните три години бакалавър  и две години магистър. Същото. У нас има специалности, в които няма бакалавърска степен,  напр. Право или Медицина. Нормално е. За висше пет години, даже шест, зависи от специалността. Другото едно време му казваха полу висше.😊

# 516
Много се извинявам, но някак се включих в чужд коментар.

# 517
Прави ми впечатление връзката между ТУ Айндховен и Фонтис.
1. На дните на отворени врати в ТУ имаше отделна лекция, специално посветена на разликата между двете учебни заведения, на плюсовете и минусите, на възможностите и ограниченията!
2. Когато се кандидатства за Хавен - студентското общежитие на територията на ТУ, не правят разлика между ТУ и Фонтис. Няма предимство или друго ограничение за едните или другите. В момента живеят заедно и ТУ, и Фонтис, в една квартира.
3. В момента се провежда седмица за Добре дошли в ТУ Айндховен, а на наея присъстват и студенти от Фонтис
4. Има много съвмести инициативи между тях: работят по различни проекти заедно.

Интересно!

Да споделя и приятните емоции от тази седмица. Такова посрещане на първокурсници не съм предпилагала, че може да се организира. Цяла седмица събития, обиколки, купони, игри ... много е весело и опознаването. Имат програма от 9:00 до 00:00ч. Ако на някого му е интересно, има странична във ФБ и Инстаграм!
То и дните на отворени врати в ТУ бяха в пъти по-добре организирани и емоционални, и различни, и интересни в сравнение с другите унита, които сме посещавали.
Успех, Айндховен! Вече и аз не деля ТУ от Фонтис Wink

# 518
В Нидерландия четири години бакалавър в приложните унита и после една година магистърска програма. В научните три години бакалавър  и две години магистър.

Това не е съвсем точно. В Нидерландия има магистърски програми от една година (демек се завършва общо за 4 години). Знам го от опит, защото дъщеря ми беше приета и в такава, но избра друга двугодишна. Отделно не всички магистърски програми стартират септември - има от февруари. Трябва да се следи и проверява.
И за приложните е задължителен пре-мастъра. Дали ще се кара успоредно или след това - това е съвсем друг въпрос.

# 519
  • в гората
Здравейте, след като намерихме квартира в Хага, сега имам следното питане. Синът ми пътува на 26.08. В квартирата влиза на 01.09. Търся срещу заплащане свободно място за спане (може и диван) за 6 нощувки в района на Хага.

# 520
  • София
Застраховката в AON, Start+ пише, че препоръчват да се сключи за целия период на следване.
Вие как я сключвате година за година или за 3 ?

Препоръчайте ми за Айндховен къде и как да си запише личен лекар ?
От AON Ми ми казаха, че трябва да предостави фактура от личния лекар и те да върнат парите за разхода.
Аз бях останала с впечатлението, че безкасово си плащат на личния лекар.
А какви са условията да си запишеш личен лекар, след като не е застраховката - номер от общината ли ?

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 11:51 от Сойка

# 521
Последно питах в директен чат за AON Start+ и положението с личните лекари. И то два пъти в два поредни дни при различни консултанти. Беше ми потвърдено, че при тази застраховка личния лекар се заплаща лично и после първо трябва да се предяви към българската здравна каса за изплащане. При пълния пакет отново се заплаща, но се предявява към тях. Тук съм чела за всякакви варианти.
Иначе може да го сключите застраховката за колкото време си решите.
Личен лекар съветвам да търсите практики в някакъв разумен диаметър около местоживеенето и да се провери кои имат прием.

# 522
  • София
Последно питах в директен чат за AON Start+ и положението с личните лекари. И то два пъти в два поредни дни при различни консултанти. Беше ми потвърдено, че при тази застраховка личния лекар се заплаща лично и после първо трябва да се предяви към българската здравна каса за изплащане. При пълния пакет отново се заплаща, но се предявява към тях. Тук съм чела за всякакви варианти.
Иначе може да го сключите застраховката за колкото време си решите.
Личен лекар съветвам да търсите практики в някакъв разумен диаметър около местоживеенето и да се провери кои имат прием.
Т.е. явно няма смисъл от тази застраховка Start+, защото тя не е пълен пакет ?
В чат с тях ми заявиха "Your GP needs to send the invoice for the consultation to you for payment and you need to file a claim in your online personal account and upload the invoice to get reimbursement from Aon for the expenses made "
 В последствие ми разясниха, че да наистина първо студента си заявява към ЕЗОК дали ще откажат това плащане, ако откажат, пуска си заявление в профила на AON, за възстановяване на разхода.

Трябва ли преди това да има BSN Номер , за да си запише GP ?

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 12:24 от Сойка

# 523
  • Бургас
Това AON Start здравна застраховка ли е, тя ли е най-изгодната, моля за подробности какво точно се прави, че моят младеж почна стажа, уж щеше да пита във фирмата дали му трябва здр.застраховка и как да я направи, ама се ослушва

# 524
  • София
Това AON Start здравна застраховка ли е, тя ли е най-изгодната, моля за подробности какво точно се прави, че моят младеж почна стажа, уж щеше да пита във фирмата дали му трябва здр.застраховка и как да я направи, ама се ослушва
Да, здравна застраховка, но ме предупредих в чат, че има недостиг на лекари и не знаят дали ще има свободно място.
Тогава какво се прави ?

Ние бяхме там миналата седмица и с много зор намерихме практика, която да ползваме срещу заплащане извън Айндховен и в този случай, ако имаш застраховка в AON, пращаш документите към ЕЗОК, ако откажат, AON връщат парите по фактура.
Но то целия проблем е според мен да те приеме лекар, защото на поне 15 места ни отказаха преглед или ни казаха, че няма часове в 1-2 седмици напред.

Общи условия

Активация на акаунт