Студенти в Нидерландия - 22

• 54 800
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
На моят син му откраднаха дисагите и веднъж предна гума -  демонтирали са си я директно на улицата, на оживено място.
Един въпрос в съвсем различна посока: Има ли деца, защитили бакалавърска теза през февруари? Моят син си прави подобни планове, но нещо не ми звучи съмнително. Не съм чувала за защита през февруари, а винаги - в края на академичната година? Пълна такса за следващата година ли се плаща, ако успее да защити, както планира през февруари и кога получава дипломата? Напълно съм в неяснота докога да удължавам догоовра за наем и ще съм благодарна за споделен опит.
Синът ми защити този февруари, март беше раздаването на дипломите. За таксата, май спомена, че се плаща цяла година, но дали съм разбрала правилно не знам.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 13:03 от Liubka

# 721
Таксата си е за година, защитата като си готов и има дата. За диплома на хартия също има определени дати за раздаване, иначе дигитално инфото върви веднага за завършването и може да се кандидатства. В момента обаче, в който се защити, мисля спират финансиранията (съплиментари и травъл продукт) - да се провери е добре. Щото реално след това вече не са студенти. Моята затова отложи крайното предаване максимум докато работеше. И церемония по раздаване все още не е имала.

# 722
  • София
За магистър няма ли финансиране?

# 723
Има, но като стартираш. Междинните периоди не се покриват.

# 724
  • София
Здравейте, може ли някой да сподели опит с пътуването до летище Шарлероа? Купих билети вече на сина ми, но сега като гледам маршрута, ми се вижда доста сложно - прекачвания и т.н. Наясно съм, че е трябвало по-рано да се заинтересувам, но поне за вбъдеще да зная. Благодаря предварително!

# 725
  • София
Jabanka, с влак до гарата в Брюксел и от гарата има шатъл до Шарлероа. Трябва да се обиколи гарата. Не е сложно каза мъжа ми.

# 726
Таксата си е за година, защитата като си готов и има дата. За диплома на хартия също има определени дати за раздаване, иначе дигитално инфото върви веднага за завършването и може да се кандидатства. В момента обаче, в който се защити, мисля спират финансиранията (съплиментари и травъл продукт) - да се провери е добре. Щото реално след това вече не са студенти. Моята затова отложи крайното предаване максимум докато работеше. И церемония по раздаване все още не е имала.
Тази информация ми беше много полезна, благодаря! Финансирането си е много важно и докато започне магистратурата, в която още не е сигурен къде и как, а и пенсията в България ще му спрат до магистратурата.

# 727
Здравейте, може ли някой да сподели опит с пътуването до летище Шарлероа? Купих билети вече на сина ми, но сега като гледам маршрута, ми се вижда доста сложно - прекачвания и т.н. Наясно съм, че е трябвало по-рано да се заинтересувам, но поне за вбъдеще да зная. Благодаря предварително!
Независимо откъде идва с влак да слезе на Gare de Midi. Както по долу е описано да излезе и заобиколи гарата. Там спират бусовете flibco. Те са на около 20 мин. Стигат до аерогарата Шарлероа за около час. Спира на терминалите

# 728
  • София
Здравейте, може ли някой да сподели опит с пътуването до летище Шарлероа?
Пътувахме миналото лято така от Шарлероа към София, взехме влак от Делфт до Брюксел (има прекачвания, но не е трудно), в Брюксел слязохме на гара Миди, там вървиш през гарата и гледаш има табели с посочено летище и автобус, излизаш и виждаш стоянката на автобусите за летището, взехме https://www.flibco.com/en/shuttle/bus-brussels-charleroi-airport. Билетите си взехме онлайн пред автобуса.
Иначе има и по евтина опция, синът ми я е ползвал, с влак до самото Шарлероа и оттам с някакъв градски автобус до летището, но не съм я лично изпробвала.

# 729
Здравейте на всички!

Синът ми иска да учи в Холандия, но само и единствено в ресърч университети (или т.нар. изследователски), а не в аплай (приложни) университети. Проблемът при него е, че не е записал профил математика и съответно няма да има матура по математика. Някой ако знае или да помогне как да разберем дали има ресърч университет, който ако нямаш матура по профил математика може с изпит към самия университет да се влезе.
Ще се радвам да помогнете, ако имате такава информация Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 20:14 от *Hellena*

# 730
*Helena*, не всички университети искат матура, но трябва да проверите дали има необходимия хорариум  и то разбира се зависи от специалността. Каква специалност иска да учи?

# 731
  • София
*Hellena* каква специалност иска, спрял ли се е на конкретен академичен? По скоро не толкова матурата по мат, а хорариум часове ще е проблем, без профил математика. Да види специалност, университет и да гледа на сайта на университета.
С bunova сме писали заедно Smiley

# 732
В момента е с профил информатика в Математическа гимназия, точно защото иска да продължи в тази сфера. Има достатъчно часове информатика и инф. технологии хорариум, но повечето университети искат този брой часове да е по математика. Излиза, че да си записал профил Информатика в средното си образование не ти върши толкова работа. Много се ядосва сега горкия, защото реално по тази причина избра да профилира Информатика., а това не му върши работа. Иска много да учи в Maastricht University, но те изискват хорариум 5 часа седмично математика и матура математика...
Категорично отказва приложен университет и сега сме в задънена улица Sad
Най-вероятно ще трябва да се ориентираме към друга държава, не знам..

# 733
Вижте Лайдън също какво искат. Друг вариант е да държи изпит (не зная много в детайли по темата, но има такава възможност, точно за деца, които нямат необходимия хорариум) , но пак трябва да си избере университети, да им пише  и ще му дадат инфо какви са възможните варианти

# 734
Здравейте момичета,
Може ли ако някое дете е било на обмен в Испания да ми пишете на лични да попитам нещо?
Благодаря и успех на всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт