На море в Турция - тема 84

• 61 256
  • 753
  •   2
Отговори
# 240
  • София
За Турция може ли с лична карта да се пътува ?

Не, ще трябва самолет, рейс или кола, с лодка става но е тегаво.

# 241
  • София
Благодаря за насоките , ще го имам впредвид Simple Smile

Поне имам голям избор!

# 242
Още един казус...

"Според новите регламенти при влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При установяване на нарушение, превозното средство може да бъде задържано и след няколко дневна бюрократична процедура изпратено в офис на турските митници към съответното населено място.

Не е вярно това.  Трябва в колата да е човека, който е шофирал при влизане в Турция. Освен него автомобила може да шофира съпруг, майка, баща.

...
Снощи под натиска на семейния съвет съм принуден да разработя план и стратегия за 10 дневна почивка със собствен транспорт, която включва почивка по средата на пътя, два дена във Фетие, 2 дена в Сиде и останалото време в Алания, защото НЕ успях да докажа, че има по хубав плаж от Клеопатра бийч...

И тук възникват следните въпроси:
1. Кога да тръгна от Варна, че да мина през Истанбул за час и половина, не за 4 /явно през третия мост... когато и да е/
2. През кой ГКПП да мина, предвид това, че съм от Варна, въпреки, че бургазлии предпочитат Лесово пред Малко Търново... това си е баси и заобиколката!
3. В кой град и хотел да си направя междинката? То явно ще е само почивка и спане, така че забележителности - йок Simple Smile
... и те така...

Разбирам че ще пътувате първо към Фетие. Моята препоръка е само една. Карайте където можете само по магистрали. Може да излиза по-скъпо, но може и по-евтино да излезе ако ви снимат някъде за скорост по другите пътища. Аз бих се качил на Одрин на магистралата и оттам през Истанбул чак до Айдън е само автомагистрала. Там бих преспал, и на другия ден остават малко над 200км до Фетие. Пътя от Варна до Айдън по автомагистрала е около 12ч. плюс чакането по границата.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 17:16 от ESPACE

# 243
Благодаря за съвета!
А защо Одрин и Айдън? Те не са на пътя от Варна?
Нали говорим за този маршрут: Варна - Малко Търново - през Лозенград - Истанбул - Измит - и надолу към Испарта, а къде ще свия до Фетие... идея си нямам Simple Smile

П.П.
Видях мапс-а... дава го през Измир...

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 17:49 от Navy

# 244
За Одрин сте прав, аз по инерция смятам влизане през Лесово. Иначе мако след Лозенград се качвате на магистралата, Истанбул, Бурса, Бакъкесир, Измир и Айдън. Какво ще дирите към Измит и Испарта, там са само първостепенни пътища и поне 3 часа повече път и 250км отгоре. Миналата година пътувах към Фетие. Спахме в един хотел до Айдън, Yahura се казва, точно до пътя е, бива. Ако тази година ходим пак(че нещо с отпуската на жената има неясноти) мисля въобще да не правя междинни нощувки.

# 245
Страхотно!
А къде почивате във Фетие?
И какъв съвет можем да получим, ако искаме да видим Детие само за 2 дена... за повече няма време, но ще е ценна информация за почивка следваща година...

# 246
 Бяхме в Liberty Fabay. За самия град нищо не мога да кажа, аз не си падам по туристическите обиколки и забележителности. Жена ми ходи с едно семейство с което се запознахме на разходка до там, но нямаха никакъв план и не беше впечатлена особено. Тази година ако въобще успеем да отидем мисля да е към Алания, защото ще е Октомври. През топлите месеци си ходим на нашето море Simple Smile

# 247
От къде купувате турска предплатена карта с интернет? Разбрах, че в нашия хотел почти няма интернет
Ако тел поддържа, инсталирайте си е-сим...после чрез приложение си купете МБ...в момента в едното приложение цена за 10 МБ е 13-14 лв (BNE e-SIM)..

Кое е приложението?,аз купувах през Airalo иза 4Гб платих кажи речи тези пари.
Сега погледнах дигнали са яко цените за 5гб искат 12$ за 10гб-18$

# 248
Здравейте, в Алачать няма плаж нали? Интересува ме има ли редовен транспорт от чешме до Алчатъ? И дали е по удачно да се спи в Алчатъ и да се ходи някъде другаде на плаж?

Има плаж, само че в новата част на градчето. Тази историческата част, която е известна с колорита си, е в централната част на полуострова и всъщност е доста малка. Разглежда се за един, максимум два дена. И Алачатъ, и Чешме са бивши гръцки села, които понастоящем са свързани в едно цяло от нови вили и хотели.
За обществен транспорт - не знам, това е място, където е по-удачно да се ходи с личен автомобил, защото интересните плажове са в по-дивата южна част на полуострова, а дотам транспорт със сигурност няма.
Може да се спи в Алачатъ, но имайте предвид, че в историческата част няма достъп навсякъде с автомобил.

# 249
  • София
Преди малко направих и платих директно през официалния сайт на хотела първата резервация за 2025година.
Една седмица през февруари в най-новото бижу на Белек, ETHNO HOTEL BELEK, открит само преди месец и който следващите години ще съперничи на Макс Роял, Регнум и Калинан в най-високия луксозен сегмент хотели в Белек.
Етно хотел Белек- с уникален дизайн и интериор, с огромен аква парк и единственият засега хотел в Анталия, на който всички външни басейни се подгряват през зимата, с различни зони за забавления и изключително добра концепция. 18 бара с марков алкохол, суши бар, цигарен бар с дегустация на пури и коняк, винария с дегустация на различни видове вина, които след това можеш да закупиш, шоколатерия с правен на място ръчен белгийски шоколад, както и 7 уникални ала карт ресторанти. За съжаление най-добрият и предизвикателен от тях- Кабаре +18 год. е и най-скъп- по 100€ на човек.... а най-евтин гръцката таверна само 20€ за възможността да чупиш чинии под звуците на сиртаки.
https://www.ethnohotels.com/en/

# 250
Супер е ,много е добър

# 251
  • Някъде в Европа...

Кое е приложението?,аз купувах през Airalo иза 4Гб платих кажи речи тези пари.
Сега погледнах дигнали са яко цените за 5гб искат 12$ за 10гб-18$
BNE e-SIM..."Подаръкът" е 7 долара 😉

Роже, честита резервация! Еха, считаме сезонът за резервации 2025 за открит 😀

# 252
Да попитам за е-сим ,на принципа на airalo ли се случват нещата?

# 253
  • Beyond the Frontiers
Честито Роже! Вчера имахме обучение за този хотел, наистина съвсем, съвсем нов.

# 254
  • София
Честито Роже! Вчера имахме обучение за този хотел, наистина съвсем, съвсем нов.
ааа, Галактик, супер! Може ли да споделиш някои по-интересни неща за него от кухнята? Предполагам ще е интересно и информативно за всички, тъй като за него няма все още почти никаква информация. Освен малкото отзиви в Трипадвайзър. Дори и влогорите все още не са го посетили и заснели, давайки малко време на екипът да влезе в релси и се настрои часовникът, който както при всеки нов организъм иска време за напасване.

Общи условия

Активация на акаунт