На море в Турция - тема 84

• 61 228
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Предполагам когато пътувате си носите брачно свидетелство, актове за раждане или родословно дърво.
Пътувам вече около 10 години, много пъти са ме спирали. Само поглеждат вътре колата и ни пожелават лек път.

Това че не са се заяли и не са спазили собствения си закон правейки ви компромис не значи че сте прав и ще направят подобни отстъпки на всички. Току виж някой последвал съвета ви попадне  на полицай знаещ и прилагащ закона им. Човека може ли да се оправдае, че така му е казал Димитровдими?

Съгласно турския митнически закон, влизайки с кола с чужда регистрация, колата е предмет на режим временен внос. Като такава , тя трябва да се “изнесе” от Турция , само и единствено от лицето, което я е внесло или от друго лице, на базата на пълномощно.
Пак на базата на този закон, колата не може да се продава, залага, преотстъпва за ползване на трети лица, освен посочените в закона
ARTICLE 26
(1) About the vehicles covered by this Communiqué;
a) Vehicles temporarily imported for tourism purposes may be used by the spouse, parents and children of the owner of the vehicle whose place of residence is outside the customs territory of Turkey.

# 451
  • София

Съгласно турския митнически закон, влизайки с кола с чужда регистрация, колата е предмет на режим временен внос. Като такава , тя трябва да се “изнесе” от Турция , само и единствено от лицето, което я е внесло или от друго лице, на базата на пълномощно.
Пак на базата на този закон, колата не може да се продава, залага, преотстъпва за ползване на трети лица, освен посочените в закона
ARTICLE 26
a) Vehicles temporarily imported for tourism purposes may be used by the spouse, parents and children of the owner of the vehicle whose place of residence is outside the customs territory of Turkey.
Въпреки, че абсолютно всеки има право на мнение мисля, че е време да се спре този безсмислен спор.
Не хиляди, а милиони километри да имаш пропътувани, не един, а сто пътеводителя да си написал, не един път , а сто пъти да сте се сменяли водачите по време на движение истината не е във вас, а в закона.
Може един път да Ви се случи да попаднете на стриктен униформен и след това ще пропищете орталъка, че са Ви глобили с големи глоби.
Хайде спрете се!
Titina, ви е цитирала закона, какво куче търсите къде е заровено.
Анадънму?

# 452
Цитат на: N_A_N™ в ср, 14 авг 2024, 13:45
A магистралита са ... мечта, все едно си с кораб. Даже корабът се клати. Ех, нямам търпение вече.

Да ви питам - ще имаме нощувка в Ескишехир и следобед за разходка. Къде бихте го прекарали - парк Сазова или в центъра? Бихте ли препоръчали бюджетен хотел?

Лично аз препоръчвам центъра - около реката и старата част, като по пътя, който ги свързва има приятни магазини за дрехи с турски марки. Не съм била в парка, ако трябва да съм честна, но паркът си е парк, а всяко селище си има своята неповторима атмосфера. Ескишехир е весел, светски град със заведения, музика на живо, млади хора, които се разхождат до късно около реката. Ние бяхме в SennaCity Hotel, който се намира на самата река и гледката от прозорците е разкошна, а и всичко е на пешеходно разстояние. Хотелът има собствен паркинг, който не е в самата му сграда, а е на съседна улица, но упътват и не е проблем. Сега, дали е бюджетен не мога да преценя. Хубав е, чист и има добра закуска. А местоположението е незаменимо.
Аз също бих препоръчал центъра.Спал съм в Сена,срещу него е Ада.Паркингът и на двата е в съседна улица.Не е много приятно с колата да го търсиш,ако нямаш предврителна информация.Спал съм и в Ибис,също в центъра,със собствен паркинг.Mиналата година бях в Nova Vista Centrum Hotel Eskisehir.Тази година пак там съм резервирал.
Общото между тях е,че са в центъра,близо до мола,близо до пазара и естествено близо до реката.
Парка Сазова е интересен,въпрос на предпочитания.

# 453
Хайде, Роже Wink Beers

Кучето го зарових още преди да бъде цитиран закона, за който май никой не знаеше и въпреки, че темата много пъти е дискутирана стана ясно, че май на много хора това не е ясно Wink
До този момент, пред който никой не е по-силен от закона, а турците си го спазват, особено що се отнася за чужденци Simple Smile

Ще споделя една случка, която гледах в нет-а. Чужденец се хвали, че след нарушение и среща с полицай и малко дорби приказки, кой разбрал, кой не разбрал, са го пуснали без глоби и наказания, пожелали са му приятно пътуване и по живо по здраво...
... докато не му се наложило да напуска страната и оооо, изненада, глобата му е написана както си е по закон, с усмивка и добри пожелания Simple Smile Без да разбере това...
Така че няма значение колко добре сте си хортували с полицая и какво сте си мислили че става, ако е имало нарушение вероятността да е вписано и да ви чака като изненада на изхода... не е малка Simple Smile

Хайде със здраве, радвам се, че този казус е вече разрешен, поне за мен на 100%
Ще е хубаво да е записан и на 1-ва страница измежду другите важни неща. Поне аз ги чета, преди да коментирам тук...

# 454
  • Beyond the Frontiers
Подозирам, че Роже реагира не само конкретно за темата в последните постове.

Много често тук, а и на други места, потребители изказват мнение само въз основа на личен опит и други четат и вярват. А на практика трябва човек да е наясно: мнение за хотел, агенция, програма, храна....да, личния опит е водещ.
Мнение за документи, глоби, държавни правила, въобще правила...не. Хубаво е да се търси официален източник на информация, а не мнение на анонимен потребител във форум.

# 455
В момента сме в Gural, пълен е на мах. В началото на май бяхме с Емералд, самолетна програма, платихме през април, superior swim up room 5200 за . 2+1. Сега пак с тях, платихме края на юни около 8000 пак за 2+1 същата стая. Нямам повече отпуск, иначе пак бих дошла. Средата на юни бяхме в Regnum, прекрасен е, но Gural ми е като завръщане у дома. Догодина, живи и здрави пак ще дойдем.

# 456
ЧОЧ, ще се радвам да дадеш по подробен отзив за Гюрал. След 2 седмици сме там Simple Smile Времето как е? Морето предполагам е 30 градуса

# 457
ЧОЧ, ще се радвам да дадеш по подробен отзив за Гюрал. След 2 седмици сме там Simple Smile Времето как е? Морето предполагам е 30 градуса
Горещо е доста, през деня стига до 40, вечер и през нощта 30- 28. На плажа не ходим, сутрин сме на основния басейн, следобед или на нашия към вилата, или на аквапарка. Мисля, че в басейните пускат студена вода, за да се охлади малко, защото иначе е чай.
Стаите са големи, всеки ден се зарежда минибара и козметика, сменят кърпи.
Храната е много и всякаква, в алакартите не сме ходили, алкохола е вносен, коктейли правят, каквито си поискаш.От 2022 определено е паднало нивото, но с малко ( по- скоро на хората, които го посещават, а не като качество на услугата)
Ако имаш въпроси за нещо друго, питай

# 458
  • София
Чоч, отзивът за Гюрал ме радва много. Мъжът ми пита какви бири има, че е бираджия. Има ли свободни шезлонги не много рано сутринта?

# 459
Благодаря Ви, Тинтина! 

Най-после да се сложи яснота по тая полемика.

Някой питаше дали да носи брачно свидетелство.  Ами и венчално свидетелство от БПЦ предполагам ще свърши работа.  Щом като законът им изисква това, трябва да може да докажеш, че някой ти е spouse, parent или пък child.

Navy, относно коментара ти за случая с платената глоба на границата, какво да ти кажа - хората явно си вършат работата.   А че добре си хортували с глобения, ами то така трябва да бъде - все пак защо трябва да се нарушава добрия тон.  Eдна приятелка с двойно гражданство ми каза, че в България хората "нямали обноски".     Ама така, дълго търси термина на български.   Та явно в Турция полицаите имат обноски, държат се възпитано и любезно, но си вършат работата.   

ARTICLE 26

# 460

ARTICLE 26
Въпреки, че абсолютно всеки има право на мнение мисля, че е време да се спре този безсмислен спор.
Не хиляди, а милиони километри да имаш пропътувани, не един, а сто пътеводителя да си написал, не един път , а сто пъти да сте се сменяли водачите по време на движение истината не е във вас, а в закона.
Може един път да Ви се случи да попаднете на стриктен униформен и след това ще пропищете орталъка, че са Ви глобили с големи глоби.
Хайде спрете се!
Titina, ви е цитирала закона, какво куче търсите къде е заровено.
Анадънму?
Anladım!
Ще цитирам закона, като първо ще започна от там - "Съгласно турския митнически закон, влизайки с кола с чужда регистрация, колата е предмет на режим временен внос."
"Пак на базата на този закон, колата не може да се продава, залага, преотстъпва за ползване на трети лица, освен посочените в закона"
Пише, че колата може да се ползва от тези роднини и никъде не пише, че собственика трябва да е с тях.
Както и пише, че няма право да преотстъпва за ползване на трети лица. ( да я даде на друг за ползване )

Аз като собственик на колата и присъстващ вътре, а карайки друго лице с което нямаме роднинска връзка в коя точка попадам?

То ако се замисля и в България незнам дали имам законово право да дам колата на трето лице да я ползва без да му направя пълномощно или да му я продам.

# 461
Чоч, отзивът за Гюрал ме радва много. Мъжът ми пита какви бири има, че е бираджия. Има ли свободни шезлонги не много рано сутринта?
Имаше Effes, Corona, Miller със сигурност, и още много, ама аз за първа година не пих бира и много не обърнах внимание на останалите. Сутрин ходихме около 9 на басейна и бяха надхвърляли кърпи на първи ред, ама винаги си намирахме място на втори ред.

# 462
Dimitrovdimi , правото за ползване касае вещта (в нашия случай автомобила), а не собственика на вещта.

# 463
  • somewhere over the rainbow

Лично аз препоръчвам центъра - около реката и старата част, като по пътя, който ги свързва има приятни магазини за дрехи с турски марки. Не съм била в парка, ако трябва да съм честна, но паркът си е парк, а всяко селище си има своята неповторима атмосфера. Ескишехир е весел, светски град със заведения, музика на живо, млади хора, които се разхождат до късно около реката. Ние бяхме в SennaCity Hotel, който се намира на самата река и гледката от прозорците е разкошна, а и всичко е на пешеходно разстояние. Хотелът има собствен паркинг, който не е в самата му сграда, а е на съседна улица, но упътват и не е проблем. Сега, дали е бюджетен не мога да преценя. Хубав е, чист и има добра закуска. А местоположението е незаменимо.
Аз също бих препоръчал центъра.Спал съм в Сена,срещу него е Ада.Паркингът и на двата е в съседна улица.Не е много приятно с колата да го търсиш,ако нямаш предврителна информация.Спал съм и в Ибис,също в центъра,със собствен паркинг.Mиналата година бях в Nova Vista Centrum Hotel Eskisehir.Тази година пак там съм резервирал.
Общото между тях е,че са в центъра,близо до мола,близо до пазара и естествено близо до реката.
Парка Сазова е интересен,въпрос на предпочитания.
Благодаря ви! Резервирах в СенаСити /otelz.ком ми даде над 100 лв по-ниска цена от букинг, за една нощувка, едни и същи дата и стая/. Дадоха ми адреса на паркинга, да оставим първо колата.

# 464
  • Берлин
Ние не сме приключили с почивките за тази година, но започвам да се ориентирам към резервация за следващата.
Засега съм се спряла на тези:
Сиде стар елеганс
Палома грида
Палома оушън
Нирвана космополитън
Seaden quality resort&spa
Руби сарай
Мегасарай клуб Белек
Чудя се дали пропускам нещо. Ако е така, допълвайте. Искам спокойна почивка, с добра концепция, хубав плаж, чисто, да не е лудница от деца и руснаци, да е по-близо до летището в Анталя, анимация и аквапарк не ме вълнуват, ако има кафемашина в стаята,ще е супер, ако има настаняване във вилички-още по-супер.
Има ли нещо за добавяне/изтриване от списъка?

Общи условия

Активация на акаунт