На море в Турция - тема 84

• 60 388
  • 753
  •   2
Отговори
# 315
Въпрос на вкус, ценности, мироглед...
Например моят кум не идва с нас на туристически пътешествия или еко преходи в планината, но изгаря от желание да ни заведе в Сингапур, за да се потопим в иновативни технологии и прогрес Simple Smile

За мен археологията не е толкова история, колкото художествен допамин, ендорфин... има такава красота и хармония... дори в пропорциите на едни вити стълби. Усета за пространствено разположение и художествен релеф като фрески, барелефи, капители... е потресаващо добър. И като добавиш и скулптурите и магията става пълна.
Жена ми иска да научи историята, все ме кара да превеждам надписи, да чакам да прочетем нещо, да попитаме за друго...
... докато аз бих чакал дори час на определено място, защото усещам, че залеза ще нарисува в огън и сенки картина на отсрещната стена на храма...
Не ходя на археологически обекти, където са останали само основи, както и не стъпвам в гробници Simple Smile
Посещавам светилища. На Мегалита край Казанлък съм се качвал 3 дена подред, а изкачването е 45 минути планинско... само за да изпратя залеза и рисунъка по камъните горе...

# 316
Много е тъжно когато такъв археологически обект със световно значение се определя като "нищо и половина" . Турция я посещаваме точно заради древните исторически паметници. Разбира се има и прекрасни природни забележителности! Хотелите са бонус,но не определящи за маршрута ни. Но всеки с вкуса си!

# 317
... Турция я посещаваме точно заради древните исторически паметници...

Знаеш ли за Sagalassos Ancient City? Фонтана там в момента е действащ, огромен, от високо, между статуите и колоните... и всичко това на един огромен хълм. Историята на този град е много интересна...

# 318
  • Beyond the Frontiers
Хората сме различни. Един харесва едно, друг друго...
За мен Ефес е едно от най-интересните места, в които съм била. И бих посъветвала всеки, който му е попътно, да отдели време и да разгледа.

# 319
... Турция я посещаваме точно заради древните исторически паметници...

Знаеш ли за Sagalassos Ancient City? Фонтана там в момента е действащ, огромен, от високо, между статуите и колоните... и всичко това на един огромен хълм. Историята на този град е много интересна...

О, да, много интересни находки,до скоро не бяха завършени разкопките (и май още не са) ,но ни е в плановете ,Пък и е само на 25-30 км от Афион.

# 320
Всеки камък в тази държава разказва нещо, това е и причината аз да съм толкова зашеметена от нея❤️ Мога с часове да обикалям историческите места, понеже често няма гидове на Бг аз поемам тази част. Правя някакви проверки и проучвания ,винаги ми е интересно как сухата материя на листа оживява пред мен,когато вече съм на място.
Идеалното за мен е съчетание от добра ALL почивка +посещение на нещо интересно

# 321
Как изглежда Памуккале в момента? Ходили сме преди повече от 10 години и беше прекрасно, но сега чувам, че почти няма вода в "езерата". Някой има ли актуални снимки от 2023/2024?

# 322
  • София
За пореден път казвам, че за мен летуването в която и да е чужбина, а всъщност и в България, винаги е свързано, освен с почивка, с посещение на интересни било то исторически, било то природни забележителности. Междинните почивки в двете посоки са правило за моето семейство и са не по-малко чакана с нетърпение част от преживяването. Да се каже за Ефес, че е нищо, е доста силно преувеличено. Лично аз мога да кажа, че като състояние на останките и като атмосфера превъзхожда Акропола, според моя вкус. Макар че и Акропола не е за пропускане.
Като място което много ми хареса и с удоволствие бих се върнала там, бих препоръчала и Селчук - това е най-подходящото селище за междинна нощувка, ако искате да разгледате Ефес спокойно. Не че се пестят километри, просто Селчук е очарователен и много, много светски. Страхотна арт атмосфера, алкохол навсякъде (давам това за пример, че е светски и доста различен от другите части на Турция), прекрасна храна и доста евтино. Когато миналата година спахме там по път за Бодрум, попаднахме на празника на града и преживавянето беше неповторимо - сергии с художествени предмети, сергии с храна приготвена на място от баби (гюзлемета, сарми, сладкиши и каквото още можете да се сетите), прекрасен концерт на етно-рок турска група на площада!

Що се отнася до Памуккале - тази година там ще е втората ни междинна нощувка на отиване към Белек. Подготвена съм психически, че няма да е като на снимките. Изглежда с всяка година водата намалява. Но не мога да устоя на изкушението да го посетя, защото в тоя живот трябва да се види, колкото може повече.

# 323
  • somewhere over the rainbow
На Ефес, а и на други арх.обекти в Турция, където съм ходила, има аудиогайдове. Не знам защо повечето хора си ги спестяват, не са нещо скъпо. Един се пуска на високоговорител и се ползва от цялата група. Със сигурност имаше на руски и английски, на  български май не.
Наистина ли не знаеш защо? Моят английски е на работно ниво и колкото да се оправя в чужбина. Но да слушам и разбирам приказки по телефона, тц. Дъщеря ми също. ММ и синът ми са по-зле. Други чужди езици не знаем. Хората в провинцията масово не знаят. Трябва да ме е срам явно, но не ме е. Не е зле да приемате, че има и по-тъпи хора, които също ходят тук-там.

# 324
Ние решихме да се потопим по-дълбоко в турския бит, макар че мястото е също силно туристическо, но... съдейки по снимките и магическо.
До Селчук, на 15 минути е селцето Сиренце /не знам как се пише и произнася/, което направо ме грабна като го видях в Гугъл... Там ще ни е първата нощувка, в една наскоро предлагана къща за гости, 35 квадрата голяма стая с гледка, битов стил и 4.9 рейтинг в гугъл...

Мои снимки... октомври! Живот и здраве Simple Smile

# 325
  • София
Селото се казва Шириндже Simple Smile

# 326
  • София
Прилича на българско.

# 327
  • Германия
Селото се казва Шириндже Simple Smile
Много известно!

Ние в неделя пътуваме за Дидим, с една междинна нощувка във Фоча, нямам търпение вече!

# 328
На Ефес, а и на други арх.обекти в Турция, където съм ходила, има аудиогайдове. Не знам защо повечето хора си ги спестяват, не са нещо скъпо. Един се пуска на високоговорител и се ползва от цялата група. Със сигурност имаше на руски и английски, на  български май не.
Наистина ли не знаеш защо? Моят английски е на работно ниво и колкото да се оправя в чужбина. Но да слушам и разбирам приказки по телефона, тц. Дъщеря ми също. ММ и синът ми са по-зле. Други чужди езици не знаем. Хората в провинцията масово не знаят. Трябва да ме е срам явно, но не ме е. Не е зле да приемате, че има и по-тъпи хора, които също ходят тук-там.

За тъпите хора съм го приела, но злобата всеки път ме изненадва.
Има десетки приложения за гласов и визуален превод. Научете се да ги ползвате.
Ако и това ви затруднява - подгответе се предварително за това къде ще ходите и какво ще видите, както писа по-горе една потребителка. Иначе ще давате по 200 лв. за вход на исторически забележителности и после ще четем постове - ми то не си струваше, нищо не разбрахме.
Когато човек има желание - има и начин. Като няма желание - има оправдания.
И между другото тези обобщения за хората от провинцията са абсолютна нелепица. И аз съм от провинцията и не познавам човек от моето поколение, който да не разбира поне руски.

# 329
Това за България номера с "провинцията" не върви, защото:
1. Хемингуей е казал, че всичко далече от морето е провинция
2. Всеки знае, че София е Голямото село

Това с цел да разведря обстановката и да предотвратя караници...

Общи условия

Активация на акаунт