Избор на коронка за зъб

• 653
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте! Каква коронка за зъб бихте избрали - металокерамична или циркониева, като се абстрахирате от цената? Оставам с впечатление, че циркониевата се маха трудно, ако се наложи.

# 1
циркониева бих избрал.

# 2
  • София
Привет, много зависи от това къде е въпросния зъб
Ако е преден зъб е по-добре цирконий, ако е заден зъб и примерно короната е върху много разрушен от години зъб с голяма пломба и вече е изпилен, няма лошо да сложите и металокерамика. АКо обаче зъбът ви е сравнително запазен, имайте в предвид, че циркония позволява да се пили по милиметър от здравата част на зъба във всяка посока, докато металокерамиката изисват 2 милиметра, тоест двойно повече. Така че, в повечето случаи е по-добре цирконий, но има частни случаи, в които няма значение кой материал ще ви сложат. Сега приемам, че тези, които правят металокерамика, не ползват Никел, а Кобалт, но това не може да се гарантира за всички зъботехници.

# 3
Благодаря Ви, за изчерпателния отговор. Вече си сложих короната - циркониева, но дадения от Вас компетентен отговор със сигурност ще бъде полезно за някой.

# 4
Здравейте, предлагат ми коронка на жив зъб - кътник, от това което чета е по-добре цирконий, т.к. изисва по-малко пилене, а моите опасения са точно пиленето - да не ме заболи след това зъба/ след поставянето/.
Ако правилно разбирам циркониевата е по-тънка и позволява пиленето да е по-малко от металокерамиката?
/А дори не ми предложиха такава, направо металокерамика само./

# 5
  • София
Здравейте, предлагат ми коронка на жив зъб - кътник, от това което чета е по-добре цирконий, т.к. изисва по-малко пилене, а моите опасения са точно пиленето - да не ме заболи след това зъба/ след поставянето/.
Ако правилно разбирам циркониевата е по-тънка и позволява пиленето да е по-малко от металокерамиката?
/А дори не ми предложиха такава, направо металокерамика само./
Здравейте, корона на жив зъб се налага по медицински причини в изключително малко случаи.
Аз самият съм правил такава 2 пъти за 15 години. За това много често, когато зъболекар предложи корона на жив зъб и то металокерамика, бих си помислил, че зъболекарят не е достатъчно добър или работи в ниския ценови клас, където просто стандартно се прави металокерамика, защото е по-евтина. Няма медицинска причина, която да обоснове, да ви изпилят стабилно зъб за металорематика и да не може да се сложи цирконий.
Аз бих потърсил друго мнение

Ето тук ви споделям един случай, в който свалих металокерамична корона и направих изграждане директно като овърлей(това е пломба, която покрива целият зъб).Така че е много съмнително дали е нужно да се прави металокерамична корона на жив зъб. По-вероятно е зъболекарят ви да ви я предлага, защото просто работи в ниския ценови клас.

# 6
Отчупено парченце от зъба и голяма пломба. Цирконий се използвал по-често при предни зъби, но ако съм настоявала можело, но металокерамиката била по-здрава, и можело да се ползва повече от 1 път след залепяне./ако се наложи/. По време на времнната коронка щяло да си покаже дали има нужда от вадене на нерв. Не било вярно, че при циркониевата пиленето било по-малко.
А това за изграждането е много красиво, но не знам дали всички я могат тази технология.

# 7
  • София
Отчупено парченце от зъба и голяма пломба. Цирконий се използвал по-често при предни зъби, но ако съм настоявала можело, но металокерамиката била по-здрава, и можело да се ползва повече от 1 път след залепяне./ако се наложи/. По време на времнната коронка щяло да си покаже дали има нужда от вадене на нерв. Не било вярно, че при циркониевата пиленето било по-малко.
А това за изграждането е много красиво, но не знам дали всички я могат тази технология.
Не е вярно това. Цирконият е тънък, но е много здрав, за това се използва на задни зъби вместо металокерамика, за предни зъби се използва Е-маx материал или фелдшпатен порцелан.

Общи условия

Активация на акаунт