Подаване на сигнал

• 1 035
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, тука съм със следния въпрос. Къде мога да сигнализирам за фалшив акаунт в социалните мрежи ? Коя институция в България се занимава с това ?

# 1
Че защо ще го правите? С какво е свързано?

# 2
Че защо ще го правите? С какво е свързано?

Преди месец попаднах на лице в Instagram и TikTok и с времето открих, че акаунта му е фалшив и използва чужда самоличност. Плюс че и също има и други създадени фалшиви акаунти и залъгва хората.

# 3
  • София
ГДБОП.

# 4
Пробвах с тях, но доколкото разбрах трябва лицето зад акаунта да е извършило престъпление и ме викат в Дирекция “Киберпрестъпност” за да се изкоментира случая и тогава да се подаде сигнала. Това няма как да стане понеже живея в другия край на България.

# 5
  • София
Скрит текст:
Пробвах с тях, но доколкото разбрах трябва лицето зад акаунта да е извършило престъпление и ме викат в Дирекция “Киберпрестъпност” за да се изкоментира случая и тогава да се подаде сигнала. Това няма как да стане понеже живея в другия край на България.

Естествено, че ще те повикат. И доказателства ще искат - скрийншотове, записи, информация, всичко, което имаш.
Единственият вариант е да дойдеш до София, за да подадеш сигнала.

# 6
Плюс че и също има и други създадени фалшиви акаунти и залъгва хората.

Как точно ги „залъгва“? Simple Smile
Ако се представя за секси хубавица или хубавец, с която/който се сваляте онлайн, пък се окаже, че не е, е едно. Но ако се представя за леля ти от Америка, която ще те направи наследник, ако ѝ пратиш спешно 5 000 долара, е друго. Това вече е престъпление и спокойно можеш да отидеш да подадеш сигнала.

# 7
Сигурно сте попаднали на някоя крипто измама , така актуални са днес но в България нищо не можеш да направиш, защото повечето са дело на Нигерийски престъпници.Нигерия е първа в света по скам и крипто измама.По скоро пийте една студена вода .

# 8
Във всички платформи можеш да докладваш фалшив профил. Бърозо ще го изтрият.

# 9
Последните три профила, които report-нах на Фейсбук не ги свалиха, макар че бяха очевадни фалшиви профили, правени да зарибяват балъци. И то бяха фалшиви профили на известни личности, които си имат потвърден със синьото тикче официален профил. Обаче от Фейсбук казаха, че профилите, които съм докладвала, не били в нарушение на техните стандарти за безопасност, и ги оставиха.

Човек трябва да може сам да се пази, защото ако прати пари на някой нигериец или ганаец, скрит зад фалшивия профил на американски военен или известен певец (все едно някой милионер би имал нужда от вашите пари), ГДБОП ще ви потупа съжалително по рамото, ще ви снеме показанията и ще ви прати да си пиете студената вода на спокойствие.

Може да опитате да докладвате профила в съответната мрежа и евентуално да го свалят. Имайте предвид, че ще свалят един, на негово място ще се появят още сто. Тези са организирани банди, на които това им е бизнесът, и не се занимават с един фалшив профил, а оперират от стотици едновременно, като залъгват хиляди хора. Работят на смени, имаше някакво видео в Ютюб, което разказваше как се случват нещата там, ама не му помня името.

# 10
  • София
Подадох сигнал за онлайн тормоз и нещата далеч не се разминаха с потупване по рамото.
Извикаха се, снеха ми показания, предоставих доказатлства. Човекът, срещу когото подадох сигнал, беше намерен и извикан в МВР на свой ред да даде показания.
Единствената причина, поради която аз и адвокатът ми отказахме да заведем граждански иск, е, че тогава никак не бях в добър период. Иначе с удоволствие и по дела щях да го разкарам идиота.

# 11
Онлайн тормоз е едно. Човекът пита как да сигнализира за фалшив акаунт, което е друго. Който акаунт може да е (и вероятно е) направен от някоя танганайска държава.

"Залъгва хората" е много далеч от онлайн тормоз. Добре е да можем да четем с разбиране.

# 12
  • София
Зависи какво разбира под "залъгва".
Ако става въпрос за снимка на Брад Пит вместо снимка на конкретния човек - да, никой няма да му обърне никакво сериозно внимание.
Но ако става въпрос за опити за финансова измама например или измама в ущърб на друг човек - едва ли ще се размине само с потупване по рамото.
ГДБОП, противно на масовите схващания, си вършат доста съвестно работата. Затова не е лошо авторът да сподели какво точно го тревожи, за да видим заслужава ли си да занимава властите, или не.

# 13
Вижте, като цяло не знам каква е целта на лицето зад акаунтите ( понеже не е един фалшив акаунт ), но това да крадеш чужда самоличност не е ли вид престъпление ? А самоличността, която краде е на невинни хора, не са някои знаменитости, а нормални хора. А лицето зад акаунтите е от България, даже и е май непълнолетно. Много пъти пробвах да докладвам в дадената платформа, но просто неуспешно. Аз затова искам просто да пусна сигнал и от дадена институция да поискат показания от лицето зад акаунтите и акаунтите да бъдат иззети.

Общи условия

Активация на акаунт