ЛОНДОН - 14

• 35 086
  • 724
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Ice Queen, пускам ти два мои поста по темата.
Не разбрах как точно планираш да организираш пътуването ви - през агенция или ти самичка.
Но както и да си решила, дано съм ти от помощ поне да се ориентираш.

Скрит текст:
Здравейте!
Това лято със семейството ми се насладихме на 4-дневно пътуване до Лондон с основната цел да посетим Студиата на Хари Потър. Виждам, че в темата има доста хора, които тепърва ще се насладят на това приключение, а и не само. Времето, прекарано в този град, никога не стига, за да разгледаш всичко от един път. Затова преди да тръгнем, направих основен план в кой ден къде да отидем и какво да разгледаме. Имахме уникален късмет с прогнозата за времето, защото и една капка дъжд не видяхме - само слънце и приятна за разходки температура от 25-28 градуса.

Първо ще уточня, че нашето семейство включва тийнейджър (16г.) и цялото ни пътуване беше обусловено от неговите интереси. И още едно уточнение - пътувахме през туристическа агенция, която се погрижи за самолетните билети, трансфера летище-хотел-летище, организацията и билетите за самия Harry Potter Tour и резервацията в хотела за 3 нощувки, с включена закуска (страхотна между другото!). За хотела ни дадоха три варианта, от които да си изберем. Спряхме се на Royal National Hotel, който е с перфектна локация в центъра на Лондон. Съвсем близо до хотела, на пешеходно разстояние е Британският музей. Срещу входа на хотела има кафене и пъб.

Няколко бързи съвета преди пътуването:
1. Купете си 2-3 адаптера за електрическата им мрежа. Ето така изглеждат:
Скрит текст:

Можете и на летището да си купите, но задължително се снабдете с тях!
2. Външни батерии за зареждане на телефоните! Ние бяхме трима души с две батерии, като едната решихме да я купим на летището и се оказа от изключителна полза. Все пак обикаляш по цял ден и снимаш като луд с телефона, какъвто и да ти е той, няма как да издържи "натоварването". Така че - външна батерия в чантата е перфектното решение. И USB-кабел естествено за нея.
3. Всеки от пътуващите да има собствена дебитна карта. Ако е вкарана в телефонния Wallet, още по-добре, защото е по-сигурно и по-бързо от това да вадиш самата пластика всеки път. Най-евтиният вариант за пътуване с метрото е с дебитна карта. Цъкаш на влизане; пътуващ, колкото пътуваш, можеш да сменяш линии долу, но на излизане пак цъкаш със същата карта. Затова казвам, че всеки член на групата/семейството трябва да има собствена такава. Това ни го обясни, (може би единствената native британка, която срещнахме), служителка на метрото. Освен това буквално навсякъде се плаща с карта, което за мен лично е най-удобният вариант.

Ден 1:
Пристигане с много ранен полет. Бяхме пред хотела в 10:30ч., като настаняването е от 14:00, както е в повечето хотели. Самият хотел беше чист, стаите комфортни, има смесители за водата на мивката и душа в банята; за ваната са двата отделни крана.
Та, оставихме си багажа на гардероб в хотела, пихме по едно кафе отсреща и се отправихме с метрото до първото Must To See, а именно Stanford Bridge - стадиона на ФК Челси (хлапето ни е заклет фен!).
Stanford Bridge
Скрит текст:
По-малък е от нашия "Васил Левски", но безупречно поддържан. На входа двама полицаи проверяват чантите за оръжие. Има музей там, в който синът влезна сам. Обиколката му продължи два часа и половина, като след музея, са влезнали на самия стадион, разгледали са навсякъде. С осигурен гид на място. Обиколката приключва вътре в магазина за фен артикули. Там можеш да си поръчаш да ти брандират тениска с име и номер по избор. Чакаш един час, за да ти я изработят. Този един час ние го оползотворихме в хубав, класически обяд с fish 'n' chips в заведението, в което преди не-знам-си-колко-години е бил създаден ФК Челси. Това е заведението и се намира съвсем близо до стадиона:

След стадиона се прибрахме и спахме, защото бяхме като пребити, бяхме станали в 4:00ч. наше време за полета. Вечеряхме в заведение близо до хотела - препоръчвам "Nonna Selena", италиански ресторант.

Ден 2:
Голямото ходене!
Слезнахме с метрото на Charing Cross, която е най-близо до Площад Трафалгар. Там се намира фантастичната статуя на адмирал Нелсън. В района се намират National Portrait Gallery и Лондонска национална галерия, до където ние не отидохме, а се спуснахме надолу по Parliament St по посока Big Ben. В този участък се намира Whitehall, където са конните пазачи. В близост може да се види Horse Guards Parade, но трябва да се провери в кои дни и в какъв час се прави. Ние пропуснахме. В същия район също се намира тайното подземно седалище, където премиерът Уинстън Чърчил е живял и работил по време на Втората световна война, нарича се Churchill War Rooms. Още малко надолу по същата улица се стига до Биг Бен и до Уестминстърския мост, през който пресякохме реката. От другата ѝ страна са струпани през две крачки много интересни неща.
Скрит текст:

The Paddington Bear Experience
https://paddingtonbearexperience.com/
Скрит текст:
Неочаквано за мен тийнът беше непоклатим в желанието си да влезне точно там. И въпреки че е за доста по-малки деца, направено е невероятно и всички се забавлявахме страхотно. Снимането вътре е забранено, защото така би се развалила цялата магия. Но ако имате дете на 5-6-7 г., не пропускайте това място! Дори бих го препоръчала повече от Shrek Experience, (в който не влезнахме), което е само на няколко метра по-натам, защото Paddington е британско мече.

В този участък се намира Аквариумът, както и The London Dungeon, където актьори и тематични атракциони, пресъздават страховити истории от миналото на Лондон. Тези двете съм си ги отбелязала за следващия път да ги посетим.
И стигаме по тази алея до London Eye и прекрасната въртележка в близост до него.
Скрит текст:

Оттам през друг мост пресякохме обратно реката и влезнахме в Парк Св. Джеймс, по посока на Бъкингамския дворец и паметника на Кралица Виктория. Паркът сам по себе си е приказен - патенца, пеликани, лебеди... Излезнахме от там, като минахме през Wellington Arch, по улица Пикадили, където се намира Hard Rock Caffe, за съжаление нямаше места и пропуснахме. И си взехме метрото от станция Green Park обратно за хотела.
Този ден бяхме извървяли около 17 км.

Ден 3:
Harry Potter Tour
Няма да спойлвам! Това се изживява, то не се разказва! Само няколко съвета ще дам.
Скрит текст:
1. Не планирайте никакви други посещения в този ден! Няма да сте в състояние. До самото WB-студио се пътува около час и половина, като автобусите тръгват обичайно от King's Cross. Нашият тръгваше в 11:30 и към 13:00 бяхме там. Заминаването му обратно от Студиото към King's Cross беше в 17:30. И не, НЕ стигат тези 4 часа, които си вътре, за да успееш абсолютно всичко да видиш. Най-големият "крадец" на време там са опашките, за да влезнеш на определени места. Например, ако искаш да се качиш вътре в Хогуортс Експрес, чакаш. Ако искаш да влезнеш вътре в Greenhouse, чакаш и т.н. Ние не чакахме на няколко места, просто защото нямаше да ни стигне времето.
2. На истинската гара King's Cross не чакайте опашката да се снимате пред вградената в стената количка. В Студиото има няколко такива вградени колички и много по бързо ще си направите тези снимки. Също така, няма никакъв смисъл да влизате в магазина, който е на King's Cross. Едно на ръка, че е страшна навалица, второ - в Студиото магазинът е много по-голям и с много повече неща. А самият Tour, подобно на стадиона на Челси и на много други подобни места, свършва вътре в магазина.
3. Не чакайте пред кафето, където се продава Butterbeer! Там навалицата е страшна и ще изгубите и без това ценното време за разглеждане. Butterbeer се продава на стекчета и в магазина - ние от там си купихме и пак опитахме напитката.
4. Оставете си максимално от финансовите средства за този ден! Поне ние така направихме и си купихме страхотни неща, които да са ни спомен. Посещението на платени музеи и атракционни със сигурност ще ги направим друг път, като ходим в Лондон, но Harry Potter Tour е веднъж!

Ден 4:
Водеше ни се, че е ден за заминаване, но тъй като полетът ни беше чак в 22:00, спечелихме още обикаляне.
Отидохме на планирано от нас посещение на Baker Street - как в Лондон без Шерлок Холмс? Заслужава си! И там има магазин, да не си помислите, че няма? Книги, сувенири, шапки, музикални кутии и много, и много.
Sherlock Holmes Museum
След това решихме, тъй и тъй ще си чакаме колата за летището, да сме в района на хотела, т.е. да отидем до Британския музей. Не ни се получи, тъй като там бяха паркирани поне 15 автобуса и цялото множество от тях чакаше на опашка, за да влезне. После разбрах, че е възможно да си букнеш час за влизане. Така че проверете и това ако твърдо сте решили да разгледате музея. А навалица от хора винаги ще има там, тъй като държавните музеи са безплатни и всичко де що е турист иска да ги посети.

Това е много "накратко" от мен.
Пожелавам на всеки да си причини такова пътуване поне веднъж в живота!
Емоцията е неповторима и незабравима!
Скрит текст:
Няма никакъв смисъл да се губи време в магазина на King's Cross, нито да се чака за снимка при вградената количка там, при положение, че предстои посещение в Студиата на Хари Потър. Самата обиколка на Студиата завършва в огромен магазин, с много повече артикули, отколкото малкото магазинче на King's Cross. А относно вградената количка, пак в Студиата има поне 5-6 колички, където може да се снимате без да чакате огромни опашки. Един ден за Студиата не е много, тъй като от центъра на Лондон е час и половина пътуване в посока. После 4 часа в самите Студиа. Това прави общо 7 часа, почти цял работен ден. 12-годишните малчугани ще изкапят и със сигурност няма да имат сили за нищо друго. Моето на 16г., като се прибрахме, имаше сили само за вечерята и да се добере до леглото.

# 616
Ние изкарахме при Хари Потър от 9 ч. сутринта до 14 ч. Достатъчно беше, не сме бързали и на магазина отделихме достатъчно време. За другото съвети не мога да дам - разбиранията ми за посещение на град като Лондон са различни.

# 617
Ice Queen, пускам ти два мои поста по темата.
Не разбрах как точно планираш да организираш пътуването ви - през агенция или ти самичка.
Сама.
Благодаря, сега ще чета. Simple Smile

# 618
  • София
Ice queen, ако темата е Хари Потър, бих включила мюзикъл:
https://www.londontheatre.co.uk/show/21176-harry-potter-and-the- … s-one-two-tickets

# 619
Ice queen, ако темата е Хари Потър, бих включила мюзикъл:
https://www.londontheatre.co.uk/show/21176-harry-potter-and-the- … s-one-two-tickets

И аз го препоръчвам. Имайте предвид обаче, че е по-скоро театър, хубаво е детето да е много добре с английския, за да разбира какво се говори, и на практика ви трябва цял един ден само за това. Ние отидохме към 12:30, огромна опашка, докато влезем, между двете части ходихме да хапнем, и с втората част приключихме към 21 ч.

# 620
Ние бяхме в края на октомври миналата година и времето беше прекрасно. Единственият недостатък е, че денят е къс, но пък Лондон е красив и вечер.
В студията на Хари Потър ще хванете и Хелоуинската тема, на мен ми хареса страшно много. Хора си има винаги там, купете билети възможно най-рано.

# 621
  • София
Посещението ни в Лондон е за 6 дни и половина през лятото, като се чудя как да го разпределя. Апартаментът, в който ще отседнем е близо до Earl’s court. Разни други неща за посещение, които бихме искали са Хайд парк, дворецът Кенсингтън, но не виждам как ще остане време за тях. Приемам всякакви препоръки за разместване на програмата. Също искам да питам , освен за SKY Garden и Хари Потър студиото, трябва  ли да се резервират билети за друго много предварително? Има ли неща, за които можем да решим буквално на предишния ден, за да не сме толкова зависими от предварително купени билети? Искаме всичко да разгледаме подробно, не само да минем отвън.
Можете ли да ми препоръчате фирма за комбинирана екскурзия Стоунхендж с влизане до вътрешния кръг + Бат?
Ден 1 Пристигане рано сутринта -  възможности Обсерваторията Гринуич, ветрохода Къти Сарк и Морския музей или Бъкингам – кое от двете бихте препоръчали, като сме с 15-годишен тийн, но и ще сме спали 3 часа. Поради възможно закъснение на самолета се притеснявам да резервирам билети преди 14.00.

Ден 2  Посещения в Уестминстър Аби, Парламентът, Биг Бен - качване в кулата, вечерта евентуално Лондон сити. Дали би било много уморително?

Ден 3 Катедрала свети Павел, разходка по Темза, Tower bridge, Tower of London, вечерта -  Sky Garden

Ден 4 Британският музей + Концерт на Уембли

Ден 5 Студията на Хари Потър + Sharde

Ден 6 Стоунхендж и Бат

Ден 7 - Dungeons, The Eye – това е половин ден, като трябва да тръгнем към летището към 12.30 - 13.00.

# 622
  • В офиса
Annie13, какво бих направила аз. Ден 1 след оставянето на багажа в хотела бих хванала корабче по Темза (Thames clippers RB6) от Chelsea harbor до Гринуич. Бавно е, но виждате от водата супер много емблематични места. Ако седнете на първите/последните редове, ще си почивате и ще се освежаване от пътя. В Гринуич - без план - ядете нещо на пазара и се качвате на хълма на обсерваторията. Супер гледки към Лондон.
Ден 2: Няма смисъл да ходите до Сити, там ще отидете в ден 3. Купете си билети за абатството предварително. Добавете Сейт Джеймс Парк (всеки обича катерички и пикник на тревата) Можете да добавите и Horse guards parade, или да гледате караула пред St. James palace (там има по-малко хора от Бъкингам, но трябва да си проверите часовете), или Downing street 10 (не че е нещо особено) и изобщо просто се разходете в района.
Ден 3: Махате Темза, защото я имате в първия ден, добавяте разходка в Сити-то. Leadenhall market е прототип на Diagon alley. Сградата на Lloyds е като строена от извънземни. Там е и the Gherkin и тонове други небостъргачи. Близо е и пазара Borough market. Също там е и HMS Belfast, много, много любим на моя син, който беше на 15, когато отиде там за пръв път.
Ден 4 - ОК
Ден 5 - на the Shard до къде искате да се качвате? Дублира Sky garden, освен това The Shard ще сте го видели в ден 3. Не знам как е транспорта до студиата на Хари Потър, аз за нещо допълнително бих избрала не the Shard, а Hyde park да кажем
Ден 6 - ОК, споделете после. Това е нещо, което искам да направя, планирах го неорганизирано, но за съжаление последния път в Лондон, когато си бях удължила командировката с дни за разходки, се разболях зверски и просто пазих хотелската стая.
Ден 7 - и двете не са нищо особено, но пък са туристически, така че ОК

# 623
Моите препоръки за корекции на програмата:

Ден 2 - London Eye - то е от другата страна на моста Уестминстър, точно срещу сградата на Парламента, Парламентът с Биг Бен, Уестминстърското абатство, паркът Свети Джеймс и Бъкингамския дворец, който е в края на парка (без да влизате вътре)

Ден 3 - Катедралата "Свети Павел", разходка из Сити, Tower bridge, Tower of London (ако искате да влизате в кулата, по моите проучвания трябват поне 3-4 часа)

Ден 7 - за мен Dungeons не представлява интерес и бих го заменила с разходка в Хайд парк и двореца Кенсингтън (без влизане), който е в края на продължението на Хайд парк - Градините Кенсингтън. За разходката си отделете поне два часа.

# 624
  • София
annie13, ако сте в Лондон през август или септември, защото сте написала лятото, Бъкингам е отворен вътре за посещения и си заслужава много, но трябва да си вземете билети от рано. Ние бяхме около 22 септември 2018 г. и не помня кога точно ги бях купила, но се разграбват и няма никакъв шанс да си купите на място.
И преди съм писала, че на мен ми хареса много - започва се от залата за аудиенции, която винаги дават по новините и после се минава по целия първи етаж. Завършва на една огромна зелена ливада, която също дават по тв, когато монарха приема парада на кралските сили. Има павилиони за хапване, за сувенири, а излизането се случва по алеите на същия този парк. После може да минете отпред и да видите монумента на кралица Виктория.

# 625
  • София
Тuнкърбел, veka, Deys 2, много благодаря за съветите. Да, Ситито отива в ден 3 сTower и Tower Bridge , но да оставя ли и Sky Garden там? Вижда ми се претрупано. London Eye  отива към Westminster Abbey и Парламента. При това положение, можем да отидем все пак и до Бъкингамския дворец с разглеждане, не само отвън, на последния ни половин ден. Хем е сравнително близо и до апартамента.

# 626
  • София
Отворих сайта на Бъкингамският дворец, че ми стана интересно какво предлагат сега и билети вече се продават. Виждам, че обиколката на двореца без каляските е два - два и половина часа. Първите часове са от 9,30 ч, което означава, че бихте могли да се справите до 12 ч. в последния половин ден. Погледнете билетите и си преценете. Видях, че тази година ще е отворен за посетители от 10 юли.

# 627
  • София
Veka  и аз разглеждах. В продажба са вече билетите за Бъкингам. Няма да има време за каляските, но сме гледали конюшните към Версай, предполагам ще е подобно. Аз много бих искала да отидем, просто за толкова време не можем да видим всичко.

# 628
  • София
Veka  и аз разглеждах. В продажба са вече билетите за Бъкингам. Няма да има време за каляските, но сме гледали конюшните към Версай, предполагам ще е подобно. Аз много бих искала да отидем, просто за толкова време не можем да видим всичко.

По наше време нямаше нито каляските, нито тур в градината с гайд. Явно Елизабет II не е искала туристите да обикалят толкова много, а сега Чарлз е направил разширение на бизнеса 😀, че и почти 20 дни повече.

# 629
  • ВАРНА
Програмата за нашето пътуване е почти сглобена - имаме 6 пълни дни, като единия ще отидем до Windsor.
Купих Лондон пас. Ще споделя като се върнем плюсове и минуси на така начертания ни маршрут.

Едно питане имам за банковите карти. И аз, и дъщеря ми сме с дебитни карти на ДСК, visa, безконтактно плащане. Вчера имах неуспешен опит да купя Лондон пас-овете. В крайна сметка ги купих с PayPal. Малко по-късно плащането на билетите за посещението на парламента стана без проблем с дебитната ми карта. Питах в една фб група за пътуване в Лондон и там чужденци ме насочиха да се свържа с банката ми. Ще посетя Дск още утре.
Но да попитам - имали ли сте проблем с плащания в Лондон с такава карта (дебитна, дск, виза) и има ли нещо, което да трябва да ме тревожи? Да правя ли револют като резервен вариант?

Общи условия

Активация на акаунт