5-та болест при деца и възрастни

• 2 625
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте мами Simple Smile
Реших да направя тази тема, с очаквания за малко помощ как да се предпазим. Не открих такава тема.
Петата болест е вирусна инфекция, която може да доведе до симптоми, подобни на настинка и яркочервен обрив по лицето и тялото. Предимно се заразяват деца, като при тях обикновено протича леко, но при някои възрастни може да има сериозни проблеми.
Застрашени са бременни в първи триместър и хора с желязодефицитна анемия.
Масово децата го карат в момента, но не виждам адекватно лечение. Децата са добре, само са изринати вече 3 седмици, а може би месец. Постоянно излизат нови пъпки.
В контакт съм с болни деца, от известно време, предстои ни почивка и вече двама от възрасните около мен, са с обриви. Аз съм с нисък имунитет и тежка анемия и честно казано бих искала да взема някакви мерки, превантивно.
Някоя мама, която е минала заедно с детето да сподели...

# 1
  • Terra incognita
Пета болест не е нищо особено.
Какво лечение искате, това е вирус, който се самоограничава. Ако има нещо, то се третира само симптоматиката и толкоз.
При нас, в Италия, е доста често срещана, децата я карат дори без Т и други неразположения, вижда се чак, когато се появят хатактерните обриви ( бузи, задни части), но тогава вече детето не е заразно.
В класа на сина ми половината го изкараха, никой не вдигна Т. Синът ми не се зарази, не се е пазил, стоял е в близък контакт с деца в инкубационен период.
Не съм чула някой възрастен да се е заразил. Обикновено ние вече имаме имунитет. Педиатрите не объщат внимание.
Няма нужда от паника, както казах, не е кой знае какво.
Вие, специално, може да носите маска, за друго не се сещам.

# 2
Аз я минах миналия месец. Чудех се много време какво е. Една вечер ми се появи много ситен обрив от вътрешната страна на ръцете и краката и по горната част на ръцете и ходилата. Помислих че е от претопляне или нещо алергично. Изпих един алергозан, но нямаше ефект, на следващия ден обрива си беше все така ярък. Напсувах алергозана и взех ксизал преди лягане, но на следващия ден обрива пак го имаше + ходилата и ставите на китките и пръстите бяха яко сковани (все едно не съм ги мърдала поне два дни) и надути - както бях като задържах вода в 9м. Като се раздвижих се пооправиха и пред деня почти не ги усещах. Не отидох на лекар, че беше събота (обикновено у нас всичко се случва в почивен ден) и си казах, ако не мине до понеделник отивам. Все пак нямах никакви други симптоми да се усъмня в нещо вирусно. Прегледах из нета за такава скованост с обрив  и нищо не намерих. В неделя пак същата работа, но в понеделник всичко беше минало. Помислих че е от някаква храна алергично и е минало, обаче два дни след като мина при мен същия обрив се появи по краката на малкия ми син (на 2г е) и седя няколко дни, без никакви други симптоми. Споделих с приятелка и тя ми каза, че от същото се е оплакала друга приятелка при децата ѝ, и лекарката им е казала, че е петата болест. Като прочетох за нея и нещата се наместиха Simple Smile Интересното е, че голямият ми син (7г) и мъжа ми нямаха никакви симптоми, или не са се заразили.

# 3
  • Terra incognita
Това не е Пета болест, нещо друго е било.
При Пета болест се явяват червени петна по бузите, торса, бузите на дупето.

# 4
Няма как да се предпазите, за съжаление.

Не е така. При детето ми се прояви по бузите, но при мен по ръцете и краката.

# 5
Ако не бяха ревматоидните симптоми и аз щях да се усъмня. Алергично или от топло не беше категорично. По бузите нямах, нито аз, нито детето. На него обрива беше само по краката 1:1 като моя.

# 6
  • София
Ако не бяха ревматоидните симптоми и аз щях да се усъмня. Алергично или от топло не беше категорично. По бузите нямах, нито аз, нито детето. На него обрива беше само по краката 1:1 като моя.

Здравей, аз го изкарах след детето и се оказа, че не е толкова леко. По време на нейното боледуване три вечери ме боляха краката под коляното, пих Дексофен, минаваше и имах чувствителност към топла вода...усещаш си ръцете странни. Пуснах си и аз изследване за парвовирус, което беше положително. Свързах се с моята невроложка (тъй като съм с автоимунно заболяване) и пих няколко дни Ериус и Байкавир. Следва продължение: мислех, че лека полека нещата са отминали, но лесно се уморявах и 2 (да, два месеца) по-късно си пуснах нови кръвни - същите промени в кръвната картина, ниски хемоглобин и хематокрит, левкоцити, лимфоцити и прочие, и се започна едно ходене по инфекционисти и хематолози. Оказа се, че имам вече антитела, но новите изследвания показват, че още е в тялото ми и не съм се изчестила добре - явно си трябва време. След консултация с хематолог сега пия добавки, пуснах и поредните изследвания - слава богу, добри са!

Лошото на тази болест е, че при децата се появава обрив, което е знак, че не са заразни и отминава, докато при възрастните обрив може и да не се появи, т.е.няма как да разбереш, че си болен, заразен и прочие да вземеш мерки. Аз имах еднократен преди месец почти ще стане, много сериозен по гърба и врата - консултирах се с дерматолог и той каза, че е от изтощението на организма + обилно потене в жегите. Мина, както казах за 1 ден.

Парвовирусът изобщо не е безобидна болест за пациенти с имунокомпрометирана система и бременни. Но разбира се, когато търсех информация в нета, от български източници попадах на доста обща, докато в чуждестранните източници е по-подробна. Аз Ковид след 3 години пазене го изкарах леко, сега някаква детска болест ми взе здравето:(((Слава богу, че ревматоидният фактор, който ми пуснаха в Инфекциозното, е отрицателен.

За мерки, Joanna, наистина не знам какво да те посъветвам - ако обривите на двамата възрастни около вас се дължат на парвовирус, вероятно вече не са заразни, а до вашата почивка, ако може да поограничиш контактите...знам ли:(Това пък има дълъг инкубационен период от друга страна....

Стискам много палци да не се сблъскаш с него🍀🍀🍀

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 08:57 от Valena25

# 7
И аз се включвам от вчера със симптоми.
Сутркнта се събудих с болки в киткитени глезените ,но мислех че е от по-активното ми движение напоследък.
Към обяд ми се зачервиха двата краката ,но си помислих ,че е от слънцето,защото бяхме навън и краката ми бяха изложени на слънце.
Реших да почета в две групи във фб , понеже ми беше излязло скоро точно за такива обриви и се зачетох и видях за ревматоидните болки ,та ми светна лампата
. Сега и ми се подуха китките и глезените леко . Чудна работа .. а детето не е било болно ,нито мм.
Пия ериус от вчера ,чудя се да пия ли калциев глюконат и витамин Ц.

# 8

И аз мисля, че това с обрива не е било Пета болест, а нещо друго с обрив. При моето дете имаше петна по бузите, яркочервени, но нямаше никакви пъпки. Това с бузите е един от най-характерните симптоми. След това по раменете й се появиха червени петня като дантела, нямаше никакви други симптоми.
След нея и аз - яркочервени бузи, болка и скованост в целите ръце и в коленете, чак не можех да спя. При детето мина за около 2 седмици, при мен също.

# 9
Значи аз не бих подценявала този вирус изобщо...факта че детето вече повече от месец е с нови обриви, предимно по ръцете, излизат и нови, въпреки че пие Ериус и маже Пантенол, Фенистил и подобни..
Двама възрастни, в контакт също са с обрив вече .. не знам защо се смята, че възрастните няма опасност да се заразят.
Вируса е опасен за бременни, както и за хора с автоимунни заболявания и анемия. Извода, който имам е че при нисък имунитет, може да се заразиш без проблем, а може и да го прекараш безсимтомно.
Полезно ми беше да прочета при вас как е минало, но лошото е, че няма как да се предпазим.
Все още нямам решение какво да правим с резервацията, защото видимо нещата не са се подобрили..

# 10
Аз съм бременна и го карах. Според 2ма доктори е проблемно до 3ти месец, но Божа работа. Дано всичко да е наред с нас!
Много гаден вирус, големи болки в гърлото, адски чак до антиб. стигнах.
Хемоглобина ми още спадна.

Четох, че щом има вече обриви човек не е заразен, но питайте ЛЛ за вс случай.

# 11
Аз съм бременна и го карах. Според 2ма доктори е проблемно до 3ти месец, но Божа работа. Дано всичко да е наред с нас!
Много гаден вирус, големи болки в гърлото, адски чак до антиб. стигнах.
Хемоглобина ми още спадна.

Четох, че щом има вече обриви човек не е заразен, но питайте ЛЛ за вс случай.
Олеее, съжалявам, че ви е застигнало по време на бременност. Радвам се, че е всичко с вас е наред:yellow_heart:
Определено при бременни жени и ако сте била зле със желязото е определило по-тежкото изкарване.
При нас, при детето вече 2ри месец не минават обривите, скриват се малко и се показват, като е на слънце 5 минути. Може би не са заразни вече , но все пак толкова време не минава...може и с морето да се разминем.

# 12
Да, от слънцето се провокират. Аз пих ксизал, а детето мазах с фенистил.

# 13
И аз изкарвам този вирус в момента. Мъж съм на 46 години. Днес  ми е осмия ден след симптомите и трети ден след обрива, който е само по дланите на ръцете и по ходилата. Нямам следи от "шамари". Седем денонощия спах. Ставах само да ходя до баня, тоалетна и да пия вода. Почти нищо не съм ял 5 дни. Температурата се появи на петия ден и достигна до 38,5⁰С, но с пиене на вода и аналгин,чрез изпотяване я смъкнах на 36,5⁰С за два часа. Бях на почивка и не знаех, че е изобщо някаква болест, но вчера лекар с професия "Детски болести" ми го определи, като петата болест и описанието в интернет съвпада с това, което преминах. Сега вече съм имунизиран за цял живот. Странното е, че като пия студена напитка се успокоява гърлото и болките са причинени от обрива в устата, а не зачервяване. Нямам хрема или кашлица.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 05:48 от integrale45

# 14
При мен обрива се възобнови след колоездене със слънце и вятър .
Ръцете и бузите ми пламнаха ,направо ужас ...
Другата седмица сме на почивка ,как ще стане ,идея си нямам ..

Общи условия

Активация на акаунт