Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 10

• 53 574
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
Може и да се повтарям, вече не помня в коя група питах, но - някой с мнение и впечатления за НТБГ? Моят син е приет банково дело с английски, записан е, късмет си му е, но има оскъдна информация из форумите, а ми се ще да добия някаква бегла представа Simple Smile Благодаря предварително!

# 706
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм писала много пъти за НТБГ - накратко, много съм доволна, супер е училището и преподавателите. Сградата също е много добре, големи класни стаи, локацията също е много хубава, на нас ни е на пеша, но има метро, автобуси, мол, парк...

# 707
Аз се регистрирах в бг мама преди няколко дена само с идеята да получа повече информация за НФСГ и НТБГ. Писали сме и двете училища на предни позиции без да знаем нищо за тях. На второ класиране балът за желаната от нас специалност в НТБГ падна само с 0.5 точки, така че вече се интересувам само от мнения за НФСГ. Като цяло за себе си направих заключение, че НФСГ е отбягвана заради рушащата се сграда и може би идеята на този ремонт е не само необходимост, а и за да вдигнат малко ренюмето на училището. Възрастните казват, че много се учи там, а децата казват в никакъв случай това училище. Вече сме записани - предстои да видим
Сградата не ми е проблем - красива, стара сграда с високи тавани, а скоро ще бъде и ремонтирана.
Детето от НФСГ, което познавам, го препоръчва, учело се сериозно. Дотук добре.
Няма кой знае какви дискусии из нета, не е от елита все пак.
Учат се доста специални предмети и това може да дойде тежко за някои деца. Отделно, ако продължат в университета с икономика/ бизнес/ финанси може би същите неща ще ги учат първата година.
А някои може да решат, че тази материя не е за тях и да искат да продължат с нещо друго след гимназията.

Попадна ми информация, че, ако детето кандидатства в чужбина и е завършило професионална гимназия тук, получава по-малко точки, защото ги приравнявали с техните професионални, където постъпват деца, които нямат успех за академични училища. Това с ТУЕС, например, не е така при нас.
Но най-големият ми страх е да не попадне на закостенели учители, които преподават по остарели системи или такива, които просто отбиват номера, или да не попадне на клас с лоша дисциплина. Понеже идваме от частно училище и малко сме разглезени откъм ниво на учители и качество на преподаване. Но детето ще трябва някак да се адаптира към реалностите на държавното училище. По принцип е общителен и адаптивен и се надяваме да не се разочарова.
Надявам се също да се преподават качествено точните науки, защото в Бг го има този проблем - материалът става сложен и обемист в гимназията, часовете не стигат, добри преподаватели не се намират и децата се предават в един момент и спират да учат.

# 708
Сградата не ми е проблем - красива, стара сграда с високи тавани, а скоро ще бъде и ремонтирана.
Детето от НФСГ, което познавам, го препоръчва, учело се сериозно. Дотук добре.
Няма кой знае какви дискусии из нета, не е от елита все пак.
Учат се доста специални предмети и това може да дойде тежко за някои деца. Отделно, ако продължат в университета с икономика/ бизнес/ финанси може би същите неща ще ги учат първата година.
А някои може да решат, че тази материя не е за тях и да искат да продължат с нещо друго след гимназията.

Попадна ми информация, че, ако детето кандидатства в чужбина и е завършило професионална гимназия тук, получава по-малко точки, защото ги приравнявали с техните професионални, където постъпват деца, които нямат успех за академични училища. Това с ТУЕС, например, не е така при нас.
Но най-големият ми страх е да не попадне на закостенели учители, които преподават по остарели системи или такива, които просто отбиват номера, или да не попадне на клас с лоша дисциплина. Понеже идваме от частно училище и малко сме разглезени откъм ниво на учители и качество на преподаване. Но детето ще трябва някак да се адаптира към реалностите на държавното училище. По принцип е общителен и адаптивен и се надяваме да не се разочарова.
Надявам се също да се преподават качествено точните науки, защото в Бг го има този проблем - материалът става сложен и обемист в гимназията, часовете не стигат, добри преподаватели не се намират и децата се предават в един момент и спират да учат.

От частно училище в държавно си е малко стресово - в частното училище броят на децата в клас е по-малък от 26 деца в държавното. В НФСГ класовете са главно женски, момичетата са склонни на интриги и проблемите, ако има такива, ще са след часовете, в час не би трябвало да има проблем с дисциплината (това са лично мои разсъждения и може да не съвпадат с реалността). Учителката, с която се заприказвахме след първо класиране, се похвали, че в нейния клас няма нито едно дете, което пуши (става дума за 10-ти клас).

И аз четох за хорариума, не разпитах за това, но това, което ми обясниха е, че децата излизат с трета степен, най-високата за средно образование, следващата е четвърта или бакалавър. Много често в чужбина за намиране на работа ползват тази степен - започваш на по-ниска позиция и по-ниско заплащане, но имаш шанс по-бързо да се издигнеш нагоре. С висше критериите са много по-високи и е по-трудно да започнеш работа (преразказ на думите на учителката).

Аз лично съм с отлични впечатления от двете учителки, с които се запознахме. Надявам се и целия учителски колектив да е така.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 18:27 от teolnick

# 709
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, забравих да кажа, че в НТБГ има квоти, така че класовете са уравновесени по пол.

# 710
  • София
Тотално подменихте съдържанието на темата. Това е тема за мнения за т.нар. неелитни училища, вие я обърнахте на наборна тема и на практика дублирате нарочната такава.

# 711
  • София
Тотално подменихте съдържанието на темата. Това е тема за мнения за т.нар. неелитни училища, вие я обърнахте на наборна тема и на практика дублирате нарочната такава.

Ами аз и в предната тема питах за явно ужасно не елитната ПГ Асен Златаров и Хенри Форд, обаче никой нищо....
Моите деца са с нисък бал по разни причини, но дъщерята се записа в паралелка по фармацевтика,  а синът дебне за авиационен техник, поради грешно подредени желания на първо класиране...
И двете ми деца искат да придобият основи за професия в бъдеще, която е различна от ЕГ и програмине..
Но явно са толкова ужасно не елитни, че никъде не се обсъждат, освен в някакви теми от 2016 ,а и там инфо няма

# 712
  • София
Или просто никой от пишещите тук няма впечатления за тях, които да сподели.

# 713
  • София
Или просто никой от пишещите тук няма впечатления за тях, които да сподели.

Напълно възможно, но все пак в Асен Златаров видях доста деца да се записват, училището е доста старо и се надявах да се случи да има хора поне дочули нещо от тук оттам... Хенри Форд също, бившият техникум Вилхелм Пик, навремето минаваше за елитен .. и двете училища предлагат интересни професионални подготовки...

# 714
  • София
В Асен Златаров  учи сина на моя приятелка.НО това, което съм чувала  по случайност е от нея, без да задълбавам. Доволниса доколкото усещам .Тях ги влече еко/био тематиката, та си дойдоха на мястото.В допълнение им беше удобно като локация и си го писаха   като откровено желание без мания за елитност. Бивша съученичка на дъщеря ми  (сега ще е в 12 клас там) гледам от инстаграм че ходеха по някакви програми в Испания,качваха снимки с престилки от лаборатории...

# 715
  • В царството на игрите:)
Търся актуални отзиви за 22-ро. Има ли сериозни преподаватели по езици, има ли текучество на учители, как е дисциплината?
Колкото хора в 22ро толкова мнения. Като цяло повичето негативни, но според мен училището си е ок. Има деца излезли от там с високо ниво едик и такива, които са посредствени. Текучество на учители има навсякъде. Въобще не знам какво си представяте от обучението в горен курс?. Колкото зависи от учителите толкова и от децата. Това,което иска да вземе нещо ще го вземе, аако не иска никой няма да му го даде насила. Навсякъде има добри ине толкова добри учители, както свестни и не толкова деца.
Синйт ми тази година завърши НТБГ. Доволни сме, но това е общо казано. Той беше в прекрасен клас и изкара хубави години н училището. От тази година училището ще е с нов директор , за което беше крайнш време. Има нужда от раздвижване училището. Дано новия човек влее малко свежи сили.

# 716
Предходното ми мнение го няма, вероятно изтрито, затова сега по същество и баш по темата. 😁
По отношение на 22 - ро. От тази година предмети на езици няма. Инфото ми е предадено вторично, не от първо лице и е от преподаватели там. Текучество на учители, предимно дамски класове.
Сградният фонд не е Ок по моите критерии, но далеч по - добре от НТБГ. Там, в НТБГ, в момента тече ремонт, но едва ли на санитарните части, които са зле.
Като ниво на преподаване - инфо от близки деца, че става. Като дисциплина - горе - долу. Направи ми впечатление, че всички споделяха, че много се пуши. Почти нямало деца, които не пушат. Това, ако на някого му е важно. На мен не ми е. 😁
По отношение на Златаров - доволно е съседско дете, което това го влече.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 09:46 от *FIORE*

# 717
  • Отвъд алеята зад шкафа
Сигурна ли сте, че не говорите за НФСГ? В НТБГ не знам да тече ремонт.
Не знам какво му е на сградния фонд

Точно сградата пък е доста приятна като за държавно училище, особено вътре.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 07:51 от gadamer

# 718
gadamer в момента точно се прави ремонт на сградата на НТБГ. Даже беше със скеле когато минавах през нея.

# 719
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това не е ремонт, слагат асансьор за инвалиди по проект.

Общи условия

Активация на акаунт