Студенти в UK - 16

• 15 271
  • 209
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Здравейте,

Дъщеря ми е ученичка в МГ Варна и желае да продължи образованието си в UK. Все още не е решила каква специалност и къде, но със сигурност ще е нещо свързано с математиката и по възможност в Лондон. Тя е родена и започна образованието си в UK, но от 8 години сме обратно в България и ще завърши тук.

Ще съм благодарна за всякакви насоки и препоръки за това как се кандидатства и какво се изисква, особено за дете с британско гражданство, но завършило в България.

Благодаря предварително!

Здравейте,
дъщеря ми има settled status, сега ще е 1-ва година в City St George’s, University of London. Завърши 4ЕГ, от Варна сме!
Кандидатствахме без фирма-посредник, форума много ми помогна.
Сега, с каквото мога ще помагам и аз.
А Вие във Варна ли живеете?
Тя как има този статус? С какво се доказва?
Таксата за UK студенти ли плаща?
  От Варна сме. Има право на статут, за който кандидатства чрез баща си, той от години живее и работи в UK. За доказване на статута си генерира share code от Gov.uk. Таксата за университета е за UK студент.

# 61
Синът ми беше на общежитие с още трима, деляха кухня баня и две тоалетни.Двама от тях изобщо нямаха хигиена, печка, котлони, баня, мажат и цапат, но не чистят. Мивката вечно пълна. Много студенти няма никаква, повтарям никаква хигиена.
Плесен да ти покрие шампоана и теб да ти е все тая ...
Дори с един човек е делял кухня и баня и положението беше пак гнусно.
Една година имаше стая със собствена баня и обща кухня.Тогава кухнята ползвана от общо 4ма горе -долу бе добре.

# 62
Синът ми беше на общежитие с още трима, деляха кухня баня и две тоалетни.Двама от тях изобщо нямаха хигиена, печка, котлони, баня, мажат и цапат, но не чистят. Мивката вечно пълна. Много студенти няма никаква, повтарям никаква хигиена.
Плесен да ти покрие шампоана и теб да ти е все тая ...
Дори с един човек е делял кухня и баня и положението беше пак гнусно.
Една година имаше стая със собствена баня и обща кухня.Тогава кухнята ползвана от общо 4ма горе -долу бе добре.

Благодаря Ви!
Ще го отказваме.

# 63
Аз писах мнение, после го изтрих- опитвам се да мисля във вашето положение.
Върнах се и видях, че синът Ви ще е в Лондон. Наемите там са много високи и всъщност това, което му предлагат като настаняване, е приемлив вариант за студент.
Ако откажете, няма да имате друго предложение. На свободния пазар е много скъпо.
Ако е на етаж с 5 стаи- 1 баня
На етаж с 11 стаи  -2 бани, т.е. на 5 човека 1 баня- същото като горния вариант.
Проблем ще има с общите тоалетни. Баните те май не ги ползват много😉.
Помислете, потърсете вариант и когато намерите, откажете. Не в обратен ред.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 21:28 от i_nenova

# 64
Много трудно се наема квартира, особено от първокурсник, който още не се е отракал и търси в последния момент. А и хазяите искат препоръки, гаранции или голяма предплата и накрая ... няма.

# 65
Върнах се и видях, че синът Ви ще е в Лондон. Наемите там са много високи и всъщност това, което му предлагат като настаняване, е приемлив вариант за студент.
Ако откажете, няма да имате друго предложение. На свободния пазар е много скъпо.
На етаж с 11 стаи  -2 бани, т.е. на 5 човека 1 баня- същото като горния вариант.
По-лошото е, че тоалетната е в банята, не отделно.
Слава богу, вариант има, че ако тепърва трябваше да се търси квартира, не ми се мисли.
Просто искаше да е самостоятелен.

# 66
  • Варна
По-лошото е, че тоалетната е в банята, не отделно.
Слава богу, вариант има, че ако тепърва трябваше да се търси квартира, не ми се мисли.
Просто искаше да е самостоятелен.
Вярвам, че нещата ще се развият по най- благоприятния за студента вариант. Разбира се, че се правят компромиси, но както се казва-избирайте от двете злини по- малката.
Успех!

# 67
  • Варна
Тези условия с общите бани и тоалетни за общежитията към университета ли се отнасят? Какъв би бил наема в студио със самостоятелна баня и тоалет? Синът ми се подготвя за кандидатстване и искам да се ориентирам горе-долу за наемите. Големият ни син е в Париж в самостоятелно студио- наема е 850 евро с отопление и вода. 

# 68
Тези условия с общите бани и тоалетни за общежитията към университета ли се отнасят? Какъв би бил наема в студио със самостоятелна баня и тоалет? Синът ми се подготвя за кандидатстване и искам да се ориентирам горе-долу за наемите. Големият ни син е в Париж в самостоятелно студио- наема е 850 евро с отопление и вода. 
Да, това е в общежитие към университет. Има, разбира се и стаи със самостоятелни бани, но как става класирането не става ясно. На нас ни се падна стая с обща баня и кухня.

# 69
Мога да кажа за Оксфорд- към колежите,  с уговорката, че са много на брой и не съм се сетила да разпитам за баните в детайли,  има една такава обикновено на 3-4 стаи, понякога има и смесена баня с тоалетна , имат и стаи със собствени санитарни възли , но са рядкост.  Общите части, санитарните възли и кухните се чистят ежедневно,  стаите на десетина дни. Винаги можеш да ползваш съседните санитарни възли,  децата ми никога не са се оплаквали с уговорката,  че са момчета. Цената е около 900, 950 паунда на месец към момента. Стая в къща в Кеймбридж със споделини кухня и санитарнивъзли,  извън центъра и съответно далеч от колежите започва от 600 паунда,  самостоятелно студио около 1200 паунда.
Моето лично мнение е, че е добре да бъдат в общежития , особено първата година,  за да могат да създават социални контакти и да не се занимават с битовизмите като запушена мивка или протекла пералня.  За мен лично един от бонусите на това да учиш в Англия е точно тази възможност да използваш настаняване предложено от университета.

# 70
  • Варна

Здравейте,
стаята на дъщеря ми е със самостоятелна баня и тоалетна. Цената за седмица е 252,50 паунда с включени ток, вода и интернет. Това е общежитие към университета, когато тя кандидатства имаше право да класира 3 броя от 5 "сгради" по степен на желание.

# 71
  • Варна
Защо наема е за седмица? Предполагам, че договора се сключва за 1 год.

# 72
При дъщеря ми настаняването в стая със собствен санитарен възел и обща кухня беше £161-£169 /сега е 175£- 183£ за 2024/2025 година/ на седмица, при все, че Гилфорд е доста скъп град. Доволна съм, всичките години успя да е в общежитие.
https://www.surrey.ac.uk/accommodation/accommodation-prices-and-payment

На седмица е заплащането, защото всеки курс е с различна продължителност в седмици.
Трудно е, ако не си uk студент, да си намериш 1-ва година самостоятелна квартира/ студио напр./ искат гарант и много голяма предплата.
Аз затова мисля, че изборът на университет  е комплексен- специалност, университетска подкрепа, настаняване от унито, близост до летище.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 10:00 от i_nenova

# 73
Защо наема е за седмица? Предполагам, че договора се сключва за 1 год.
Настаняването е само за учебното време, а не за календарна година

# 74
  • Варна
Условията в общежитията са различни, типове стаи, цени ... всичко.
Основното предимство е, че обикновено са в кампуса а това е огромен плюс.
В Бат по спомени, имаше 3 вида стаи на различни цени в различните сгради.
Стаята която ползва в 1 курс, условията бяха добри. Съквартирантите в апартамента за съжаление, кошмарни. А това е нещо което не може да се контролира и е въпрос на късмет.
Споменавала съм, нула хигиена, едно момче дори го отстраниха след сигнали. Но като цяло голяма толерантност от управата, предупрежденията им не действаха а до финансови санкции по правилник така и не стигнаха. Като се прибави и първа година ковид, пълен локдаун и онлайн обучение - това е година която моята дъщеря е изтрила от спомените си.
Втора и четвърта година - стая в споделена къща. Цена на половина, условия по-добри, с почасовата си работа дефакто от втори курс се издържаше сама.
Третата година в Лондон беше в тип общежитие, но не студентско. Малки стаи но останалото беше ок.

В Лондон самостоятелно студио/апартамент е безумно скъпо, отделно почти няма такива оферти.
Беше си сложила лимит 1200 лири за район на пешеходно разстояние от Liverpool Street /да кажем/.
Уж много предложения но - голяма част отпаднаха заради пола, възрастта и, сексуалната и ориентация. И още ред безумици като например къща в която не може да се внася и консумира свинско. Simple Smile))
Като сложим и нейните изисквания насреща,  предлагането съвсем се сви. Simple Smile
Е, намери, след дни ще се нанесе. Дано всичко е наред и не се налага да търси друга след някой и друг месец.
Не съм сигурна точно, но малко под 900 лири с включени режийни разходи и общински данък.

Преди 5 години дъщеря ми кандидатства сама, без услуга от посредник.
Голяма и основна помощ аз получих тук, в тази тема, за което благодаря от сърце!

Общи условия

Активация на акаунт